
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, kentin tescilli lezzetlerini ve unutulmaya yüz tutmuş tatlarını dünya sahnesine taşıma vizyonuyla bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali, yine büyük bir başarıya imza attı. “Rota Yeniden Oluşturuluyor” temasıyla gerçekleştirilen festival, üç gün boyunca gastronomi tutkunlarını Bursa’nın zengin mutfak kültürüyle buluşturdu.
Festival, Bursa Aşçılar Derneği’nin öncülüğünde farklı ülkelerden getirilen malzemelerle pişirilen “Dostluk Çorbası” ile başladı. Ardından renkli kortej yürüyüşüyle kentin dört bir yanı gastronomi atmosferine büründü. Ana sahneden çocuk sahnesine kadar toplam 6 farklı alanda düzenlenen etkinliklerde yaklaşık 100 etkinlik ve 145 konuşmacı ve şef yer aldı.
Festival; paneller, atölyeler, film gösterimleri, konserler ve yarışmalarla çok yönlü bir deneyim sundu. Bursa’nın coğrafi işaretli ürünleri; Keles kuzusu, kestane şekeri, Gedelek turşusu, İnegöl köftesi, tahinli pide, cevizli lokum gibi özgün tatlar, uluslararası şeflerin dokunuşlarıyla yeniden yorumlandı.
Aynı zamanda “Bursa’nın Gastronomi Vizyonu” oturumuna katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’nın geleneksel tariflerini modern dokunuşlarla dünya mutfaklarına tanıtmayı hedeflediklerini belirtti.
Festivalin en dikkat çekici etkinliklerinden biri olan “Kardeş Sofralar Bursa’da Buluşuyor” organizasyonu kapsamında; Bulgaristan, KKTC, Ukrayna, Belarus, Tataristan, Çin, Endonezya ve Moldova gibi ülkelerden gelen gastronomi temsilcileri kültürel lezzetleri Bursalılarla paylaştı. Bu etkileşim, Bursa’yı uluslararası gastronomi köprüsü haline getirdi.
Festivalde, “Kadının Gücü: Mutfağın Değişen Dengeleri” paneli ile kadın şeflerin gastronomideki rolü ve başarıları vurgulandı. Ayrıca “Mutfak Mirasına Sahip Çık!” projesi ile İzmir, Antalya, Hatay ve Bursa’dan akademisyen ve öğrenciler, köy köy gezerek unutulmuş tarifleri kayıt altına aldı. Bu çalışmalar sayesinde yüzlerce yıllık geleneksel lezzetler belgelenmiş oldu.
Festival boyunca düzenlenen atölyelerde; cantık, tahinli pide, cevizli lokum, Gedelek turşusu, süt helvası gibi yerel tatlar usta şefler ve kadın kooperatifleri eşliğinde yeniden yapıldı. Katılımcılar, hem tarifleri öğrendi hem de lezzetleri tatma fırsatı buldu.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZİRVESİ VE FOTOĞRAF YARIŞMASI DÜZENLENDİFestival kapsamında düzenlenen 1. Bursa Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi, yerel ürünlerin markalaşması sürecine ışık tuttu. Aynı zamanda “Rotam Bursa Lezzetleri Ulusal Fotoğraf Yarışması” ve “Tescilden Tabağa Bursa Gastronomisi” kitabının lansmanı da gerçekleştirildi. İki farklı fotoğraf sergisi de ziyaretçilerin büyük ilgisini gördü.
Festival süresince İstanbul-Bursa arası ulaşım için İDO ve BUDO iş birliğiyle transfer desteği sağlandı. Ziyaretçilere, İDO’da yüzde 15, BUDO’da ise yüzde 16 indirim uygulanarak festivale ulaşım teşvik edildi.
“BURSA’YI DÜNYA GASTRONOMİ ROTALARINA EKLEYECEĞİZ”Festivalin kapanışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, etkinliğe gösterilen yoğun ilgiden memnuniyet duyduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Üç gün boyunca Merinos Parkı’nda düzenlenen 4. Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali’ni yüzbinlerce kişi ziyaret etti. Bursa, 8 bin 500 yıllık tarihi ve köklü gastronomisiyle hak ettiği değeri almalı. Bu festivali her yıl daha da büyüterek Bursa’yı dünya gastronomi rotalarının vazgeçilmez duraklarından biri haline getireceğiz.”