
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Edebiyat ve Münazara Topluluğu öğrencileri, görme engelli bireylerin eğitime eşit erişimini sağlamak için önemli bir projeye imza attı. “Sesli Kampüs” adı verilen projeyle, ders notları gönüllü öğrenciler tarafından seslendirilerek mobil uygulama aracılığıyla erişime açılıyor. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan proje, BTÜ’nün akademik ve toplumsal duyarlılık alanındaki öncülüğünü bir kez daha ortaya koydu.
Projenin açılışı BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç ve Engelsiz Üniversite Koordinatörü Doç. Dr. Melda Medine Sunay tarafından gerçekleştirildi. Edebiyat ve Münazara Topluluğu öğrencileri tarafından, Eğitim Destek Erişim Ağı Derneği iş birliği ve ÜNİDES desteğiyle başlatılan projede, ilk etapta 50 gönüllü öğrenci görev aldı.
DERS NOTLARI ARTIK SESLİ, ERİŞİM HER YERDEN MÜMKÜN
BTÜ Kütüphanesi’nde kurulan özel ses odasında veya çevrim içi ortamda seslendirilen ders notları, proje ekibi tarafından kalite kontrolünden geçirilerek uygulamaya yükleniyor. Mobil uygulama, görme engelli öğrencilerin kolay ve hızlı erişim sağlayabileceği kullanıcı dostu bir arayüzle tasarlandı. Projeye yalnızca BTÜ değil, Türkiye genelinden gönüllü öğrenciler ve akademisyenler de katkı sağlayabiliyor.
DİKSİYON EĞİTİMLERİYLE KALİTELİ İÇERİK
Projenin sürdürülebilirliği için gönüllü öğrencilere diksiyon eğitimi verildiğini belirten Edebiyat ve Münazara Topluluğu Başkanı Saliha Polat, “Diksiyon eğitimini tamamlayan öğrencilerimiz ders notlarını seslendiriyor. Notlar, fakülte ve ders bilgisiyle birlikte sistemimize yükleniyor. Görme engelli öğrencilerin uygulamadan kolayca faydalanabilmesi önceliğimiz” ifadelerini kullandı.
Saliha Polat, projenin sadece BTÜ ile sınırlı kalmayacağını da vurguladı: “Hedefimiz Türkiye genelinde üniversitelerde sesli odalar kurarak akademik bir sesli e-kütüphane ağı oluşturmak.”
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERDEN BÜYÜK DESTEK
BTÜ Sosyoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi görme engelli Zeynep Dönmez, “Sesli Kampüs bizim için sadece bir bilgi kaynağı değil, aynı zamanda eşitlik ve erişilebilirliğin sesi oldu. Daha önce Braille alfabesiyle not tutmak zordu. Şimdi ise bir uygulama üzerinden tüm ders notlarına ulaşabiliyorum. Bu projeye katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
REKTÖR ÇAĞLAR: BU PROJE ÜNİVERSİTEMİZİN VİZYONUNU YANSITIYOR
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, öğrencileri örnek projelerinden dolayı tebrik ederek, “Sesli Kampüs projesi, üniversitemizin sadece bilimsel değil, sosyal sorumluluk anlamında da öncü olduğunu gösteriyor. Mekânda Erişilebilirlik Ödülü’ne layık görülen bir üniversite olarak, eğitimde eşitlik vizyonuyla yolumuza devam ediyoruz. Bu uygulamanın diğer üniversitelere de örnek olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.