Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, balın prebiyotik özelliklerini probiyotiklerle birleştirerek sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyecek yeni bir gıda takviyesi geliştirmeye hazırlanıyor.
BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Seda Altuntaş’ın yürütücülüğünde, “Tahminleyici Mikrobiyoloji Yaklaşımıyla Dozları Belirlenen Farklı Botanik Kökenlere Sahip Balların Lactobacillus acidophilus La5 ile Enkapsülasyonu ve Sindirim Sonrası Etkileri” başlıklı proje, TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Proje, 24 ay sürecek ve balın doğal prebiyotik özelliklerinin, probiyotiklerle birleştirilerek kapsül haline getirilmesi hedefleniyor. Dr. Öğretim Üyesi Seda Altuntaş, “Bu çalışmamız, özellikle modern yaşamın neden olduğu stres, düzensiz beslenme ve çevresel faktörlerin bağırsak sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olmayı amaçlıyor. Ayrıca, balın antioksidan ve antimikrobiyal özellikleriyle probiyotiklerin sindirim sağlığına faydalarını birleştirerek, tüketicilere koruyucu ve destekleyici bir sağlık ürünü sunmayı hedefliyoruz” dedi.
Proje, Türkiye’nin arıcılık sektörüne önemli bir katma değer yaratmayı hedefliyor. Seda Altuntaş, 2 yıl sürecek çalışmanın sonunda yerel arıcılık ürünlerinin katma değerini artıracak ve ulusal ile uluslararası pazarlara hitap eden ticarileşme potansiyeline sahip bir gıda takviyesi ortaya koymayı amaçladıklarını belirtti. Altuntaş, “Bu proje, sağlıklı yaşamı destekleyen ve sürdürülebilir ekonomi için önemli bir adım olacak” dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ÜRETİMİNE KATKITürkiye’nin arıcılık alanındaki güçlü konumunu vurgulayan Dr. Altuntaş, Türkiye’nin dünya arı gen merkezlerinden biri olduğunu ve bal üretiminde dünya sıralamasında ikinci sırada yer aldığını belirtti. Proje, arıcılık ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve üretiminin artırılması, aynı zamanda sağlıklı yaşamı teşvik etme hedefleriyle uyumlu bir yaklaşım sunuyor. Altuntaş, bu projeyle, Türkiye'nin arıcılıkta bilimsel yeniliklere katkı sağlayarak, sindirim sağlığını iyileştiren ve ticari fırsatlar yaratan katma değerli ürünler geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
BTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rasim Alper Oral’ın danışmanlık yaptığı projede, Bursa Uludağ Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Aycan Tosunoğlu ve Prof. Dr. Ferda Arı yer alıyor. BTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, Dr. Öğretim Üyesi Nadide Seyhun, Araştırma Görevlisi Esranur Tan ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Volkan Altuntaş da proje ekibinde yer alıyor.
BTÜ akademisyenlerinin geliştirdiği bu gıda takviyesi, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bağırsak sağlığını iyileştirmek için büyük bir potansiyel taşıyor. Ayrıca, Türkiye'nin arıcılık sektöründeki güçlü konumunu destekleyecek ve yerel arıcılık ürünlerine katma değer kazandıracak bir çözüm sunuyor.