
Küresel ekonomideki dalgalanmalar, altın piyasasını etkileyerek fiyatlarda durgunluğa neden oldu. Bu durum, yatırımcıların alternatif arayışlara yönelmesine yol açtı. Son günlerde istikrarlı şekilde değer kazanan gümüş, yatırımcılar için yeni bir güvenli liman haline geliyor. Kuyumcu Sercan Çiftçi, bu eğilimin geçici değil, kalıcı olabileceğini vurguladı.
Bursa’da 25 yıldır kuyumculuk yapan Sercan Çiftçi, gümüşün son dönemde yatırımcılar arasında ciddi şekilde öne çıktığını belirtti. Altına kıyasla daha az dalgalanan ve istikrarlı bir yükseliş gösteren gümüşün yatırımcılar için cazip hale geldiğini vurgulayan Çiftçi, “Gümüş altın kadar etkilenmedi, fiyat artışı devam ediyor. Kilogram fiyatı son iki günde 71 bin 500 liranın üzerine çıktı” ifadelerini kullandı.
Sercan Çiftçi’ye göre, gümüşe artan ilginin arkasında sadece yatırımcılar değil, büyük teknoloji ve otomotiv firmaları da var. Çiftçi, “Artık birçok sektörde, özellikle elektronik ve otomotivde altın yerine gümüş tercih ediliyor. Toyota’nın yeni modelinde tamamen gümüş batarya kullanacağını duyurması, bu eğilimin en çarpıcı örneği” diyerek, gümüşün gelecekte daha da değer kazanabileceğini vurguladı.
Yatırımcıların ilgisinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağını ifade eden Çiftçi, “İki yıl içinde birçok insan altına erişemediği için gümüş takmaya başlayacak. Şimdiden bir gramlık gümüş takılar üretilmeye başlandı bile. Ayrıca yatırım amaçlı kullanılan saf gümüşte kararma görülmüyor. Bu durum sadece işlenmiş ve tene temas eden takılarda yaşanır” diyerek, gümüşün hem ekonomik hem de estetik olarak tercih edilebilir olduğunu söyledi.
Çiftçi, altın kemerlerin yüksek fiyatı nedeniyle gümüş kemerlere yönelimin arttığını belirtti. “Altın kemer 400 ila 450 bin liradan başlıyor. Gümüş kemerler ise 100-150 bin lira bandında. Yaklaşık on yıldır gümüş kemer satıyoruz ve her geçen yıl talep artıyor” diyen Çiftçi, gümüşün hem bütçe dostu hem de şık bir alternatif sunduğunu ifade etti.