Bursa'nın kalbi, Ramazan ayının gelişiyle birlikte manevi bir atmosferle yeniden canlandı. Tarihi Ulu Cami'nin minareleri, asırlardır süregelen mahya geleneği ile bu yıl da aydınlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, Osmanlı'nın son mahyacısı Hacı Ali Ceyhan'ın çırağı Kahraman Yıldız ve ekibi tarafından özenle hazırlanan mahya, minareler arasındaki yerini aldı.
Ulu Cami'nin minarelerini süsleyen mahyada, Ramazan'ın ilk 15 günü boyunca "Allah iyilik yapanları sever" mesajı yer alacak. Bu anlamlı ifade, ziyaretçilere birlik, beraberlik ve iyilik yapma çağrısında bulunuyor. Akşam ezanıyla birlikte yakılan mahya, camiye gelenlere görsel bir şölen sunuyor. Ramazan'ın geri kalan günlerinde ise minareler, farklı bir mahya ile süslenmeye devam edecek.
Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan mahya geleneği, Ulu Cami'de 400 yıldır yaşatılıyor. İlk olarak Sultanahmet Camii'nde başlayan bu gelenek, o günden bu yana Ramazan ayının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ulu Cami'nin minarelerine asılan bu özel mesaj, hem tarihi bir mirası yaşatıyor hem de Ramazan'ın manevi ruhunu yansıtıyor.
Mahya sanatını 50 yıldır sürdüren Kahraman Yıldız, bu yılki temanın "iyilik ve takva" olduğunu vurguladı. Yıldız, "Mahya sanatı 450 yıllık bir Türk icadıdır. Ekip arkadaşlarımızla bu geleneği sürdürmek için çaba gösteriyoruz. Ata yadigarı bu sanatın ölmemesi için gayret ediyoruz" dedi.
Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Haluk Yıldız, Ramazan ayını karşılamanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, "İlk 15 gün boyunca 'Allah iyilik yapanları sever' yazısı asılacak. Sonrasında ise 'Kelime-i Tevhid' yazılacak" şeklinde konuştu.