Mazbata kararı sonrası Van, Hakkari ve Siirt'te sokaklar karıştı!

DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının geri alınması üzerine, Van İl Seçim Kurulu da mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki AK Parti Van Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas'a verilmesine karar verdi. Kararın ardından Van, Hakkari, Siirt sokakları karıştı.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2024 07:14
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2024 07:14

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde çıkan olaylar sonrası güvenlik güçleri tarafından 29 kişi gözaltına alındı.

Yüksekova ilçesinde vatandaşlar Dem Parti Van Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının elinden alınmasına tepki gösterdi.

Çarşı merkezinde yürüyüşe geçen kalabalık gruba, polis biber gazıyla müdahale etti. Kalabalığın üzerine TOMA'larla su sıkıldı.

Sıkılan biber gazıyla kalabalık grup ara sokaklara kaçarken, devam eden olaylar nedeniyle esnaf kepenk kapattı.

Olaylar ilçede geç saatlere kadar devam ederken, 29 göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. Yaşanan olaylarla ilgili soruşturma devam ediyor.

SİİRT 

DEM Parti'den aday olan ve yüzde 55 oyla seçilen Abdullah Zeydan'ın "memnu (yasaklı) haklarının geri alınması" üzerine, mazbata yüzde 27 oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Abdulahat Arvas'a vermesi üzerine DEM Parti karara karşı çıkmak için protesto çağrısı yaptı.

Siirt’te protesto etmek ve yürüyüş yapmak isteyen bir gruba polis uyarılarına rağmen dağılmamaları üzerine müdahale yapıldı. Biber gazlı yapılan müdahale sırasında çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

Göstericilerin arasında DEM milletvekili Sabahat Sarıtaş, belediye başkan adayı, parti yöneticileri ve çok sayıda partili bulundu.

HAKKARİ VALİSİ ALİ ÇELİK’TEN HALKA SAĞDUYU ÇAĞRISI

Hakkari Valisi Ali Çelik, çıkan olaylardan dolayı vatandaşları sağduyulu olmaya davet etti.

Van'da seçimi kazanan Dem Parti adayı Abdullah Zeydan'ın mazbatasının AK Parti'ye verilmesinin ardından Van'da çıkan gerginlik Hakkari'ye sıçradı. Hakkari’de çıkan olaylara ilgili bir açıklama yapan Hakkari Valisi Ali Çelik, "Demokraside demokratik tepkiler, mesul haklar, bunları da kullanmanın sınırları var. Bir başkasını haklarını sınırlarını engellemeden imkanlarını sonuna kadar kullanabilirler. Kamu düzeni de bunun bir parçası, kamu düzeni içinde buna aykırı davranan Türk Ceza Kanunu kavramı içerisinde yaptırımı uygulanır. İstenmeyen, hoş olmayan birçok durum yaşandı. Çok şükür herhangi bir sıkıntımız yok. Bir vatandaşımızın kaşının üstüne havai fişek kapsülü denk gelmiş, küçük bir yaralanması var. Onun haricinde çok ciddi bir sıkıntımız yok. Birkaç özel şahsın araçları da maddi hasarlar oluşmuş. Onu dışında arkadaşlar çalışma yapıyor, zaten görüntüler de var. Savcılık adli makamlara konuya intikal ettirildi. Onların talimatlarını göre kamu düzeni içerisinde onun muhakkak karşılığını alacak. Tüm Hakkarili hemşehrilerimizin hepimizin taşıması gerektiği sağduyu. Sağ duyunun ötesinde bir şey da ihtiyacımız var birbirimize destek olmamız lazım. Konunun fazla büyütmeden adli makamlara ve devlete güvenmek lazım" şeklinde konuştu.