Hava Durumu

Dünyanın en kıymetli hazinelerinden biridir "nasihat"

Yazının Giriş Tarihi: 19.01.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.01.2020 07:30

Nasihat sözün hilelerden arındırılıp saflaştırılması demektir. Nasihat bilgi ve tecrübeyi aktarmanın, geçmiş ve gelecekle aramızda bağ kurmanın en güzel araçlarından biridir. Nasihat tecrübe gibi kıymetli bir mirasa sahip olmak demektir. Akıllı insan başkalarının tecrübelerini hayatına aktarır, verilen öğütleri kendi bilgileriyle birleştirir ve hayatına birikim katar.

Öğüt vermenin ilk şartı ise cümlelerden çok nasihatlerin ve duyguların temiz olmasıdır. Dinimizde nasihat farz hükmündedir. Ayrıca "Din nasihattir" buyurmuştur Sevgili Peygamberimiz...

Nasihat asla kınamak ve suçlamak değildir. Kınamak ve suçlamak için söylenen sözler de asla nasihat değildir.

Hani Hz. Ali'nin ve İmam-ı Şafinin söylediği rivayetleri bulunan çok güzel bir söz vardır;

"Kişiye başkalarının yanında verilen nasihat, nasihat değil hakarettir" diye...

Üzerinde çokça düşünmemiz gereken, can alıcı bir söz bu. Kim başkaları tarafından acımasızca eleştirilmek ve hakaret duymak ister?

Peki insan en yakınlarına, en sevdiğine, kendisine emanet edilen ve sorumluluğu üzerinde bulunanlara bunu yapar mı?

Evladını acımasızca başkalarının yanında eleştirenleri görünce bu duruma çok üzülüyorum. Bir gün çok sevdiğim bir hocam bu durumu "kim eşi tarafından başkalarının yanında eleştirilmek ister veya kim eşi tarafından bir başkasıyla kıyaslanmaktan hoşlanır" diye unutulmaz bir örnekle anlatmıştı. Mü'min kendi için istemediğini bir başkası için ister miydi? Peki mü'min bunu evladı için ister miydi?

Nasihat tam zamanında verilirse öğüt olur. Aksi ise hakaret ve eleştiriden başka bir şey olmaz ki... Hani Allah'ü Teala Kur-an'ı Kerim'de dahi Musa peygamberi firavuna yumuşak söz söylemesi konusunda uyarmıştı değil mi? Bizim yumuşak konuşmayıp kırıp geçirdiklerimiz de canparelerimiz olmasın. Hiçbir karne nasihati evladımızla aramıza duvarlar örecek sertlikte olmasın. Öğüt verici cümlelerimizi sadece onlar duysun. Her insanın kayda değer, saygı duyulası bir güzelliği vardır ortalığa çıkarılması gereken... Bu neden tatlı nasihat tohumlarıyla filizlenip çıkarılmasın...

Karnelerin aramızdaki sevgiyi pekiyi edeceği bir hafta diliyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.