Hava Durumu

Yavru kedilerin bakımında nelere dikkat edilmeli?

Yazının Giriş Tarihi: 08.09.2018 06:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.09.2018 06:20

Geçen haftaki köşe yazımda sizlerle yavru kedilerin nasıl beslenmesi gerektiğini paylaşmıştım. Bu hafta minik öksüz kediciklerin temizlik ve tuvalet durumundan bahsedeceğim. (4 haftalıktan büyük kediler kum alışkanlığı edinmiş olurlar, özellikle kedi sahiplendirirken kum alışkanlığı var mı diye sıkça sorulan sorulardan biridir, kedilerin doğasında kum alışkanlığı vardır.)

Normal ortamlarında anne kediler yavruların idrar ve dışkı yapma isteklerini tetiklemek için yavruların arka bölgelerini yalarlar. Öksüz yavrularda bu uyarımı hafif ıslak mendilin bu bölgenin yavaşça silinmesi ile sağlanır. Her öğün sonrası nemli bir pamuk veya bebekler için özel olarak hazırlanmış ıslak mendil (alkolsüz) ile bölge yavaşça silinir. Birkaç silme sonrası ufaklığın idrar yapması gözlenir. Dışkılama için buna ek olarak karın bölgesine de aynı anda masaj uygulanabilir. Çok hızlı ve sık olarak yapılan silme hareketi deride tahrişe neden olabilir. Yine bölgede dışkı ve idrarla bulaşık alanlar tahrişe sebep olur. İdrar yapımı ve dışkılama sonrası bölge iyice temizlendikten sonra temiz bir bez bölgedeki nem alınır.

4 haftalıktan büyük yavrular artık kuma yapabilecek pozisyona gelmişlerdir. 4 haftalıktan sonra yavrular öğünleri sonrası bentonit denilen hazır doğal kedi kumları üzerine konularak orda zaman geçirmesi sağlanmalıdır. Başlangıç için kristal kum kullanımı çok iyi değildir. 8 haftalık olmasına rağmen hala kuma yapmayı öğrenememiş kedi yavruları için görsel bir örnek gerekmektedir. Yani ondan büyük ve kuma tuvalet yapmasını bilen bir başka kedi ile birlikte yaşaması ona bakarak kısa sürede tuvalet eğitimini ufaklığa kazandıracaktır.

GENEL TEMİZLİK VE PARAZİT KONTROLÜ

Dışarıdan aldığınız yavru kedi çok ama çok kirli olsa bile ilk birkaç gün yıkanmamalıdır. Bebekler için hazırlanmış bebek ıslak mendilleri ile genel bir temizliği yapılabilir. Bunun dışında her besleme sonrasında ufaklıkların anneleri gibi; kirli olabilecek bölgeleri hafif nemli bir bez ile silmeniz faydalı olacaktır. Özellikle ağız kenarlarında bulaşık olabilecek süt artıkları yavaş hareketler ile çok bastırmadan nemli bez ile silinmelidir. 1 Haftalık bakım sonrası her şey yolunda gidiyor ise ufaklığa cereyan aldırmadan hızlıca yıkanıp kurutulabilir.

İshal olan yavruların popoları dışkı ile bulaşık ise o bölgenin ılık su ile yıkanması gerekmektedir. Yıkama sonrası fön makinesi en düşük hızda ve yakıcı olmayan sıcaklıkta kullanılabilir.

Yavruların temizliği amaçlı kulak içleri de kontrol edilmelidir. Yoğun siyah pisliğin varlığı normal bir kir olabileceği gibi bazı kulak akarlarının varlığına da işaret olabilir. Böyle bir durum varlığında bir Veteriner Hekim ile diyaloğa geçmelisiniz.

Eğer yavru kedinizin üzerinde pire görürseniz bir Veteriner Hekim ile görüşerek yaşına uygun pire ilaçlarından birini kullanınız. Eğer yavrunuz pire ilacı kullanamayacağınız kadar ufak ise pire tarağı ile pireleri uzaklaştırmaya çalışın. Bunun için önce ufaklığı tekrar kullanmayacağınız beyaz bir havlu-bez içine koyun yavaşça tarayın. Dökülen pirelerin üzerine havlu ile kapatıp işlem bitince havluyu dış ortamdaki bir çöpe atın. Pire temizliği sonrası isterseniz ufaklığı özel bebek şampuanları ile yıkayabilirsiniz. Ufaklık pire ilacı kullanabilecek yaştaysa Veteriner Hekiminizin önereceği bir ilacı kullanmanız yeterli olacaktır.

Tüm kedi anne ve babalarına selam olsun :)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.