Hava Durumu

Evcil hayvanlar için deprem çantası

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2019 07:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2019 07:05

Büyük bir deprem olduğunda hayatta kalmayı başarabilmişsek, eve ulaşabilmişsek ve yıkılmamışsa, deprem sonrası apayrı bir hayatta kalma mücadelesi başlayacak. Dışarıda yatıp kalkmaya başlayabiliriz veya şehirden çıkmaya çalışabiliriz. O kaosu hayal edebiliyoruz muhakkak... Kedilerimizi, köpeklerimizi yani evcil hayvanlarımızı kendi hallerine bırakacak değiliz ve o an iyice elimizin ayağımıza dolaşmaması için kendimiz için hazırladığımız (Umarım) deprem çantasının benzerini onlar için de hazırlamalıyız.

Bu çantada neler olmalı?

Ufak, su koyulabilecek herhangi bir kap.

- Kuru mama, konserve mama, su

- Yolculuklarda kullanılan sedatif'lerden.

- İlk yardım malzemeleri (Batticon, oksijenli su, antibiyotikli pomad, sargı bezi, permatik, steril eldiven, cerrahi iplik -mesela 2/0 pga deri dikişi için-, mümkünse ufak bi portegü, steril gazlı bez, antibiyotik tablet,ağrı kesici(asla aspirin değil,veterinerden alınmış olmalı.)

- Aşı karnesi (Karnenin yeri bu çanta olsun, her daim orada dursun.)

- Göğüs tasması (Günlerce dışarıda kalmamız gerektiğinde kedimizi sürekli kafeste tutamayız, yanımızda kumda taşımamız mümkün olmadığından göğüs tasmasıyla hem içeriye tıkılmasını engellemiş olacağız, tuvalet ihtiyacı için toprak kullanabileceğiz dışarıda, hem de dışarı çıkardığımızda kaçmasına engel olmuş olacağız.)

- Bez çanta veya buna benzer katlayınca az yer kaplayan ama kedinin sığabileceği bir çanta.

- Evcil hayvanı sarmaya yetecek büyüklükte polar.

- En azından birkaç tane hasta altı bezi/pedi (Gazete kağıdı genişliğinde, sıvı emebilen, kafeslere seriliyken kliniklerde falan eğer gördüyseniz, onlardan. küçük ırk köpek sahipleri de evdeki tuvalet alanına kullanıyorlar hatta.)

Bir çok evde kedi taşıma kafesleri, boxları çok yer kapladığı için sokuluyor, kullanılacağı zaman monte ediliyor, kapısı kapanmıyor, idareten bir şeyler uyduruluyor ya da elle kapatılarak kliniğe götürülüp getiriliyor ama bu husus deprem günü cinnet sebebi olabilir. Bu kafes sağlam olmalı ve mümkünse kediyi içine koymaya hazır şekilde durmalı.

İşte kedi sahiplerinin depreme yapabileceği hazırlıklar.

Köpekler için de benzer hazırlıklar yapılabilir, köpekler daha sosyal canlılar olduğundan onlarla dışarıda hayat bir nebze de olsa kolay olacaktır. İster kedimiz ister köpeğimiz ister muhabbet kuşumuz olsun her canlı için yaşam çok önemlidir. Onlar için de depremde hazırlık yapmayı unutmayalım, farklı canlar için deprem çantası hazırlayabilir çantanın içine farklı malzemeler de ekleyebiliriz, ben en hayati olanları yazmaya çalıştım.

Onlar önce Allah'a sonra bize emanet.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.