Hava Durumu

Kaliteli bir uyku için

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2017 09:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2017 09:43

Uyku bedenimizin en az beslenme kadar ihtiyaç duyduğu yaşamsal bir faaliyettir. Ancak yemek yemek için kurduğumuz güzel sofraları ve lezzetli yemek alternatiflerini uyku hazırlığı için göstermeyiz. Çünkü uyku çoğu kişi için doğal bir süreçte gerçekleşir. Gün içinde yorulur, yatağımıza yatar ve uyuruz.

Uyku gün boyu kişinin yorulan ve yıpranan sinir sisteminin tamir edildiği, gün içinde edinilen bilgilerin ayıklanıp depolandığı, dış uyaranlara açık ve aktif bir süreçtir. Ancak uyku kalitesinin düşmesi halinde vücutta bazı negatif etkiler yaratabilir. Bazı durumlarda uykunun doğal sürecini bozan rahatsızlıklar görülebilir. Kişiler bu süreçte genellikle;'uyuyamıyorum, uykuya dalmakta zorlanıyorum, huzursuz bacak sendromu yüzünden sürekli uyanıyorum, en ufak seste uyanıyorum ve bir daha uyuyamıyorum, ne kadar uyusam da dinlenemiyorum, gece sürekli uyanıyorum, kâbuslar görüyorum, sıçrayarak uyanıyorum, ya da oturduğum yerde uyuya kalıyorum, sürekli uyumak istiyorum' gibi şikâyetler belirtir.

Ne kadar uyku yeterlidir?

Akıllarda yer eden bir kavram olarak yetişkinler için 8 saat uykunun ideal olduğu zihnimize yerleşmiştir. Ancak bu herkes için geçerli olmak zorunda değildir. Dikkat edilmesi gereken, kişinin uyandığı zaman kendini sağlıklı ve zinde hissetmesidir. Kimileri için 4 saat uyku yeterli olurken kimileri 11 saat uyku ile hayatını sürdürebilir.

Önemli olan uykunun kalitesidir

Kaliteli uyku gerçeklemediği zaman, vücudun ruhsal ve fizyolojik hastalıklara karşı direnci azalır, kan şekeri dengesi bozulur ve nefes alış veriş ritmi bozulur. Vücut ısısı düşer, unutkanlık ve sinirlilik artar. Bu bağlamda kaliteli uyku işlevsellik için hayati öneme sahiptir.

Kaliteli bir uyku için neler yapabiliriz?

Mümkün olduğunca aynı saatlerde yatıp kalkmaya özen gösterin. Bunu hafta sonları da yapmaya devam edin. Yatma saatine yakın kafein içerikli ya da ağır gıdalar tüketmemeye çalışın. Yatak odanızda telefon, bilgisayar gibi cihazlar bulundurmayın. Bu cihazlarla olan ilişkinizi uyumadan en az iki saat önce sonlandırmaya çalışın. Uykuya dalma da güçlük çekiyorsanız, yataktan ayrılın. Uyuyamadığınız zamanlarda yatağın içinde kendinizi dalmak için zorlamayın. Balkona çıkıp bir temiz hava alabilirsiniz. Daha sonra uykuya tekrar dalmaya çalışın. Uyumadan önce yatakta geçirdiğiniz zamanı minimuma indirmeye çalışın.

Son olarak, uyumadan önce yapacağınız meditasyon, yoga gibi egzersizler uykuya dalmanızı ve kaliteli bir uyku geçirmenize yardımcı olacaktır.

Tedavi için muhakkak bir uzmana başvurun. Bazı uyku bozuklukları nörolojik kökenli ve ilaç tedavisi gerektirebilir. Ancak uyku hijyeni, yaşam şekli ve davranış değişiklikleri sağlanarak da birçok sorunun üstesinden gelinebilir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.