Hava Durumu

Bağlanmak ya da bağlanmamak

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2017 09:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2017 09:20

Çok değil 20 yıla kadar tanımadığımız bu gün ise cep telefonları ile birlikte hayatımızın hemen hemen dörtte üçlük kısmını işgal eden bir araç, internet. Ben o kadar kullanmıyorum diyen kişilerin 3 gün süreyle akıllı telefonlarını servise vermeye davet ediyorum. Sonra tekrar konuşalım.

İnternet kullanımının son günlerdeki hızlı yükselişi, iş yaşamındaki kullanımı bir yana, sosyal medya, oyun, kumar, pornografi ya da çevrimiçi alışveriş alt boyutlarıyla, hepimizin hayatında başrole aday gösteriliyor.  Peki, nedir interneti bu kadar cazip kılan şey? Ne zaman hayatımıza girmişte cep telefonlarımıza bağımlı hale gelmiş, çocuklarımızı başından kaldıramaz olmuşuz?

'İnternet gereksizdir, insanların interneti kullanacaklarını düşünmüyorum'

Bu talihsiz açıklama dev yazılım şirketi Microsoft'un kurucusu Bill Gates'e ait. İnternetin henüz ortaya çıktığı dönemdeki bu ifadesi çoktan kendini yalanlamış durumda. Nitekim sosyal paylaşım sitesi Facebook'un Dünya'da 1.39 milyar kullanıcısı var. Her gün Facebook kullanıcılarının 890 milyonu siteye giriyor, her gün ortalama 2 saat 33 dakika sosyal medyada geçiriliyor. Türkiye'de ise,  39 milyon kullanıcısı var. Bu haliyle Türkiye Dünya'da 4. sırada yer alıyor. Üstelik birçok sosyal medya uygulamasından yalnız bir tanesi...

''Yalnızlık paylaşılmaz, paylaşılsa yalnızlık olmaz.''  Özdemir Asaf

Sosyal medyada yalnızlık hem paylaşılıyor, hem de yine yalnızlık olarak kalıyor. Bir yanılsama ağı örüyor sadece: ''Sahiden iletişim kurduğumuz ve birbirimizi anladığımız yanılsaması.'' Gerçekten bu mecra yalnızlığın ilacı ama yalnızlığı yok etmeden yapabiliyor bunu!

İNTERNET YENİ BİR KİMLİKTİR!

İnsanların kendini ifade etme biçimi olarak seçtikleri yeni bir yöntem oluşuyor, 'Sanal kimlik'. Bir yalan veya aldatma değil, kendini ifade etme biçimidir. Olmak istediğimiz ile olduğumuz arasındaki fark! Siz hiç profil fotosunda yeni uyanmış halini paylaşan kişi gördünüz mü? Ya da akşam yemeğinde kuru fasulye pilav tercih edilen bir aile sofrası. Sanmıyorum, çünkü bizim akşam menülerimizde muhakkak chateaubriand vardır. (Ünlü bir Fransız et yemeğidir nam-ı değer, şatobiryan). 

WWW yaşam biçimini tercih edenlerin iki farklı kimliği vardır. Özellikle sahip olmak istemediği veya gizlemek istediği özelliklerini de içeren gerçek yaşam kimliği ve istediği gerçek yaşama sahip olamayıp hayalini kurduğu vasıflara büründüğü sanal yaşam kimliği. İki kimlik arasındaki gerçeklik algısının kopmaya başladığında tehlike çanları çalıyor demektir. Bu internet bağımlılığının işareti olduğu gibi bazı patolojik kişilik problemlerinin de habercisi olabilir.

Bağımlı kişiler için, internette elde ettikleri başarı ne kadar yanıltıcı veya anlık olsa da, ' bir çeşit başarma' anlamına gelir. İnternet bağımlıların elde ettikleri zihinsel haz yüzünden, o davranışları daha sık gerçekleştirmeye başlarlar. Örneğin, bir alkolik hayatındaki stresin daha yoğun olduğu zamanlar daha çok içki içer ve aşırı yemek yeme sorunu olan biri, gergin olduğu zamanlarda daha çok yemek yer. Her iki durumda da dürtüsel davranış altta yatan duygusal gerginliği azaltmaya yarar ve bu gelecekte aynı davranışı sürdürmesi için ödül yerine geçer. Buna benzer olarak, internet bağımlılarının zihinsel gerginlikten kurtulmak için bilgisayara yöneldikleri söylenebilir. Oyun bağımlılığında da durum farklı değildir. Bilgisayar oyunları temel olarak level atlama özellikleriyle çabuk bağımlılık yapar. Biraz uğraşırsınız ve sonunda bir 'level' atlarsınız. Bu da haz verir. Bir anlamda beynin havucu haline gelir. Oyunlardaki görsel zenginliğin verdiği keyif ayrı bir bağımlılık yaratıcı durumdur. Biraz çalıştığın takdirde başarı kaçınılmazdır. Oyunda oluşturulan karakterler bireyi yansıtır. Kimi zaman kişi, olmak istediği kişiyi oyundaki karakterlerine yansıtır. Oyundaki karakteri incecik bir kız veya geniş omuzlu bir erkek oluverir. Bazen yumuşak görünümlü bir gencin oyun karakteri acımasız bir canavardır. Olmak istediklerimiz yarattıklarımızda ve eksikliklerimiz oluşturduklarımızda gizlidir...

İnternet bağımlılığının tehlikelerinin şu an çok fazla farkında olmasak da, ilerleyen süreçte karşımıza kronik problemlerle gelme olasılığı yüksektir. CarpalTunnel Sendromu, kuru gözler, baş-sırt ağrıları, uyku sorunları, kişisel temizlikte eksiklikler bazı fiziksel problemler olarak karşımıza çıkabilir. Uzamsal boyutta ise depresyon, düşük benlik saygısı, utangaçlık, sosyal fobi, dürtüsellik ve yalnızlık gibi ruhsal problemlerin internet bağımlılığı ile ilişkili olduğu ortaya konmuştur.

İnternet bağımlılığı tek başına görülebildiği gibi, bazı psikiyatrik hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda kişinin çok iyi değerlendirilip, tedaviye yönlendirilmesi gerekir. Eğer patolojik internet kullanımı bir diğer psikiyatrik bozuklukla ilişkili değil ise bilișsel-davranıșçı terapi yöntemleri uygulanabilir. Tedavi hedefi internetten tam olarak uzaklaşma şeklinde olmamalı, patolojik internet kullanımını sağlıklı internet kullanımına dönüştürmek olmalıdır. Burada özellikle risk grubu olarak işaret edilen çocuk ve ergen ebeveynlerinin, çocukların bilgisayar başında geçirdiği süreye, ev dışında geçirdiği sürede ne kadar internet kullandıklarına dikkat etmelerinin faydalı olacağını vurgulamakta yarar vardır. Eğer sizde çocuğunuzun okul başarısını, sosyal ilişkilerini olumsuz olarak etkilediği gözlemliyorsanız en kısa sürede bir uzmandan destek almanız faydalı olacaktır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.