Hava Durumu

Affetmek ya da öfke?

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2017 09:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2017 09:41

İster dostluk ister romantik ilişki isterse de iş arkadaşlığı olsun, her sosyal ilişkide, ihmal edilmek, istismar edilmek, reddedilmek, yalan söylenmek veya başka bir şekilde ihanete maruz kalmamız ne yazık ki hayatın gerçeğidir. Bazen dikkatsiz bir eylem ya da eleştirel ifade bize gerçekten zarar verebilir, özellikle de ona fazla önem veya anlam yüklersek, kişiye daha derin bağlanmışsak, acı daha da derinleşir. Bir kişi için nispeten küçük veya önemsiz olan bir ihlal, diğerine yıkıcı bir şekilde acı verebilir. Bu gibi durumlarda, bazen küçük, bazen de büyük ihlaller yüzünden, hepimiz, bizi inciten birini bağışlamak ya da affetme gerginliği ile karşı karşıya kalırız. Karşımızdaki kişiye yüz çevirmeden önce onun nedenlerini sorgulamak ve ondan özür dilemesini istemekte birçok kişi için olağan bir beklenti aslında. Ancak ne var ki, bazen suçlu taraf asla suçluluk hissetmeyebilir veya konuya ilişkin herhangi bir sorumluluk almayabilir. Durum buysa, karşınızdaki kişinin affedilmeyi hak etmediğini düşünebilirsiniz. Bu soruyu cevaplamak içinse affetmenin kazançlarına değil, affetmemenin kayıplarına odaklanmak daha doğru olur.


Öncelikle, o kişiye karşı beslediğiniz öfkenin zararlarına göz atalım. Son yirmi yıldaki araştırmalar, devam eden öfke, kızgınlık ve düşmanlığın daha zayıf fiziksel ve zihinsel sağlık ile bağlantılı olduğunu bulmuştur. Bununla birlikte, bir bağışlama alanına ulaşılması, sanal bir hapishane hissi veren olumsuz düşüncelerden ve ağır hissetme duygularından kurtulmanıza yardımcı olur. Öfke ise, sadece orijinal suçtan kaynaklanan öfke ve acı duygularını uzatır.


Bağışlamanın faydalarına gelecek olursak, avantajları oldukça fazladır. Bağışlama gerçekleştirildiğinde stres, endişe ve depresyonda azalmayla birlikte refah duygusunun artması beklenir. Bazı araştırmalarda, travmayı affetme ile yaşam doyumu arasında bir ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda diğer sosyal ilişkilerde de verimin yükseldiği görülmüştür. 


Bugüne kadar yapılan araştırmalar, kişinin affettiğini dile getirmesinin sağladığı faydalar konusunda oldukça kısıtlıdır. Çeşitli etnik gruplara ait, Budist, Müslüman, Ateist bireylerin olduğu 11 katılımcıyla gerçekleştirilen bir çalışmada kişilerin bağışlanmayla ilgili tutumu ve sonuçları incelendi. Oluşan öfke türleri ebeveynlerin ihmali, terk edilme, ve romantik partnerler ve iş ilişkileri bağlamındaki ihmal duyguları ile ilgiliydi. Daha sonra katılımcılarla, öfkelerini derinlemesine sorgulayan, yarı yapılandırılmış bir röportaj gerçekleştirildi. Görüşmelerde, zihinsel sağlık için bağışlanmayı reddetmenin olumsuz etkileri olarak algılanan üç tema ortaya çıktı. Özellikle, bir başkasını affetmeyi reddetmek katılımcıların duygusal olarak nasıl hissettiklerini etkilediğini gösterdi. Affetmemenin zihinsel sağlık üzerinde, bilişsel yetenekler de dahil olmak üzere (net yeteneği gibi) olumsuz etkilere sahip olduğu; ve kendi gelişimlerine karşı hem sosyal hem de psikolojik engellere yol açtığı belirlendi. Ek olarak, katılımcılar, affetmemenin, öfke, suçluluk veya acı duygularına katkıda bulunduğunu ve bu durumun sonraki ilişkilerde acı çekmelerine neden olabileceğini bildirdiler. Bir katılımcı "karanlık," depresyon ve intihar düşünceleri yaşadığını belirtti. Röportajında, bağışlamanın, depresif semptomları ve kendine zarar verme eğilimini hafiflettiğini ifade etti. Diğerleri ise bağışlamanın ruhsal dönüşüm, iç barış, sevinç, kişisel güçlendirme gibi daha fazla olumlu duyguya yol açtığını söyledi. Bu faydalara ek olarak, birçok katılımcı affedici bir tutum benimsedikten sonra ilişkilerinin geliştiğini belirtti.


Sonuç olarak, araştırmalar uzun süreli öfkenin sağlığımızı ve yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkileyebileceğini gösterdi. Karşınızdaki kişiyi affetmek kimin haklı olduğu gerçeğini hiçbir zaman değiştirmeyecek, ancak belki de yaptıkları yüzünden hiçbir zaman sorumluluk hissetmemiş birinin öfkesini yok etmeniz, sizin ruh ve beden sağlığınız için fayda sağlayacak. Çünkü öfkeniz ne kadar yoğun olsa da, bunun ancak size zarar verdiğini unutmamanız gerek. 
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.