Hava Durumu

Temayül

Yazının Giriş Tarihi: 18.11.2018 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.11.2018 08:14

AK Parti aday adaylık başvuruları sonuçlandı. Gözler bugün yapılacak temayüle çevrildi. Beklendiği gibi adaylık başvuruları yoğun kulisler altında ciddi teveccühle geçti. Kazanılmasına kesin gözüyle bakılan ya da kazanılması kuvvet muhtemel olan ilçelerdeki kulis çalışmaları ise siyasetçileri daha fazla yordu.

Osmangazi için adaylık başvuru sayısı değerlendirme dışı tutulduğunda, özellikle dağ yöresine ilginin kaynağı büyük ölçüde kazanılma olasılığının yüksekliğidir. Bir iki başkan zaten ya parti içi uygulamaya takılıyor diğer bir iki adayın değiştirilmesi dağ yöresi için uzun süredir konuşulanlar arasındaydı.

Tabi siyasi kulislerin kendi iç dinamikleri var. Kim hangi gerekçe ile "değiştirilecekler arasında gösteriliyor" yorumu yapar bilemem. Ancak, başarı ve başarısızlık kriterleri bile neredeyse göreceli oldu. Siyaset yapmak hiç bu kadar göreceli ölçütlerle seçilmişleri değerlendirmeye tabi tutmamıştı.

Kriter, genel kanaat ve kabul edilmiş değerlendirme kurallar manzumesi olursa değerlendirmelerimiz de o ölçüde objektif olacaktır.

Bugün yapılan temayül yoklaması ilk defa elektronik ortamlarda yapılarak genel merkeze aktarılacak. Bundan önceki yapılan tüm temayüller çuvallarla genel merkeze götürülerek değerlendirmeye tabi tutuluyordu. O çuvallarla temayül yoklamasında kim kime meyil etmiş, kim kime ne kadar meyilli... Sonuçlar açıklanmadığı için olsa gerek "gaz alma" olarak görülürdü. Bu kez elektronik olması sonuçlarının açıklanacağı ümidindeyim. En azından bizlerde öğrenelim, bütün adaylar kendini temayülden destek aldıklarını ileri sürerdi.

"Temayül (eğilim, kişisel meyil etmek);hangi kıstas, ölçüt ve kriter ile yapılıyor?"  Bu soru çok sorulur siyasi kulislerde. Amaç şu; teşkilat hangi ismi ne kadar tanıyor... O yüzden de aday adayları; teşkilat üyelerine, temsilcilere ilk defa ortaya çıkıyorlarmış gibi mesajlar, bizzat aramalar ile taraf tutturmaya zorlanırlar. Sonuçlar açıklanırsa kim ne kadar teşkilatı etki altına almış göreceğiz.

GELELİM ADAYLARA....

Düne kadar Büyükorhan aday adayları sayısını konuşuyorduk. Dünden itibaren Osmangazi sayısal üstünlüğü ele alınca beklendiği gibi oldu. Tabi bu adaylık başvurularından bazıları; saf belli etmek, bir kısmı da belki başka bir makama atlama basamağı olarak yorumlasa da siyasi çevreler, bizler bekleyip göreceğiz.

Büyükşehir, beklendiği gibi aday adaylığı başvurusunda en az sayıda kaldı. Birkaç neden sayılabilir bu azlık konusunda, ancak en önemli etken; Genel Merkez'in aday atamak tercihidir. Cumhurbaşkanı'nın büyükşehirler için kendi inisiyatifini kullanması olağandır.

Mustafa Öztürk, Sedat Yalçın, Celil Çolak, Mahmut İnan ve Rüstem Cengiz başvurularını yaptılar. Ancak Ankara, Faruk Bey'i mi atar, Hüseyin Şahin'i mi yoksa Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ı mı? Göreceğiz.

Bursa'nın gerçek yüzü, asıl seçimin adaylar arasındaki tercihler nedeniyle hararetli geçeceği Osmangazi için bekleniyor.

Yirmi aday. Mustafa Dündar'ın bir üst makama atanması halinde birkaç isim ön plana çıkabilir. Siyasi çevreler bu kadar aday çokluğunun bir kısım nedenleri üzerinde dururken dikkat çekilen yorum "siyasi kimliklerini belli ederek başka makamlara da göz kırpmak". Geçmiş dönemlerde yaşanmışlıklar bu yoruma neden olabilir.

Tüm yorumların dışında ciddi olarak isimleri gündeme gelebilecek adaylar vardır. AK Parti siyasetinin bugüne kadar ağır sorumluluklarını taşımış birkaç isim ön plana çıkabilir:

     Hasan KILIÇ, Ali YILMAZ, Tahsin KARA ve Nazım MARAL ile tabi ki Abdullah KARADAĞ. Bu isimler teşkilatlarda ciddi sorumluluklar alıp siyasete emek verdiler. Diğer aday adaylarının birçoğu zaten halen daha belediye meclis üyeliği görevlerinde devam ediyorlar.

     Yıldırım ile ayrı bir parantez açmak lazım, önümüzdeki günlerde adayları tek tek ele alma imkanımız olacaktır.

     Diğer ilçelerimizi ayrıntılı olarak değerlendirme ihtiyacı var. Çünkü, özellikle Nilüfer değerlendirmesi farklı boyutlarla siyasi içerik olarak da değerlendirilmelidir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"GENÇ OSMANGAZİ PROJESİ"

Osmangazi aday adayları arasında gazetemizi ziyaret yoğunluğu yaşamak, gazeteci arkadaşlarımızla kendi aramızda muhabbeti arttırdı. Çok hoş ortamlar yaşadık. Önceki gün de Osmangazi Aday Adayı Serkan IŞIK'ı ağırladık.

Beğendiğimiz projelerini uzun, uzun anlattı. Mühendis kökenli olması ve Balıkesir Belediyesi'ndeki deneyimlerini dinledik. Osmangazi projelerinde en dikkat çekeni; "Genç Osmangazi Projesi" oldu. Serkan Bey"in projeleri arasında da halkla beraber projeler yapmak yoğunlukta. Bu söylemleri bütün adaylarda yaşadık.

"Osmangazi gençliğinin Nilüfer'e gitmesinin altında; gençlerin kendi ilçelerinde yaşam tarzlarına uygun bir alan bulmaları yatıyor. Gençlerin bu ihtiyaçları için Osmangazi'de  bu tür alanlar açacağız" vaadinin altını çizmek gerekir.

    

    

      

    

    

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.