Hava Durumu

Seçim başlamıştır...

Yazının Giriş Tarihi: 06.11.2018 07:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.11.2018 07:50

     Yerel yönetimler seçimlerine 5 aydan fazla zaman olmasına rağmen seçim startı tüm siyasi partilerde erken verildi. Genel seçimlerin, AK Parti ile diğer partiler arasında lider seçimi hüviyetinde geçmesi yerel seçimleri daha da önemli kıldı... Öyle ya; yerel yönetim seçimleri genel seçimin aksine seçmen üzerinde liderlerin etkilerinin kısmen daha az olduğu seçimlerdir. Her parti adaylarını belirlerken bu hassasiyeti göz önünde tutarlar.

     Yerel adaylar, yerelin bildiği ve iyi algıladığı isimler olmalıdır. Yerel seçim başarısı kuşkusuz yerelin içinden gelen ve yerelin dertlerini yaşamış adaylarla doğru orantılıdır. Yerel aday belirlemede değil ithal aday, aynı ilin içinden farklı ilçelerden gösterilen adaylarda bile sıkıntı yaratır. Yaşanmışlıklar bu konuda en iyi örneklerle doludur.

     AK Parti, Genel Merkez ve Genel Başkan'ın açıklamalarıyla köklü değişimlerin sinyalleri vermişti. Partiler içinde en fazla değişimi dile getiren AK Partililer, yerelde yapılacak değişim ve değişikliklerin seçimlerin daha heyecanlı geçmesini sağlayacağını umuyorlar.

     Değişim ve dönüşümün getireceği yeniliklerin, özellikle AK Parti için seçimin heyecanlı geçmesini sağlayacağı ileri sürülebilir. Çünkü henüz teşkilatlarda o hava oluşmadı. Önümüzdeki haftadan itibaren ortaya çıkan aday adaylarının profili bu heyecanı belirleyecek.

OSMANGAZİ'DE AK PARTİLİ ADAY ADAYLARI...

     Türkiye'nin en büyük merkez ilçelerinden olan Osmangazi'de seçimler, ister genel olsun ister yerel yönetim seçimi olsun Bursa için her daim en önemli belirleyici olmuştur. Partiler Osmangazi'ye bütün seçimlerde özel ilgi gösterirler. Bu bağlamdan ele alındığında adaylar da bir o kadar önemli oluyor. Bu seçim dönemi AK Parti için yerelde oldukça heyecanlı geçecek ise, bu heyecan ancak yüksek profilli adaylarla olacak. Genel Merkez'in değişimden yana tavrını göz önüne alırsak partinin en ağır topları bu ilçeden adaylık düşünüyor olabilirler. Kimler var;

Tek tek ele almak gerekirse, tabi ki en başta iki dönemdir Osmangazi Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Mustafa Dündar var. Son dönemlerinde yapımına başladığı yeni Kent Meydanı atağı ile geniş beğeni gören, Panoramik Müze; Panorama 1326, Dündar'ın hedefinin büyük olduğunu gösteriyor. Büyükşehir Başkanlığını ister diye düşünüyorum, değişim ve dönüşüm konusu eğer yerelde olacaksa böyle bir değişiklik pek de yadırganmaz.

İsimleri ele aldığımda siyasi portföyü yüksek adayların başında Hasan Kılıç gelir. Kılıç, AK Parti açısından bakıldığında partinin kuruluşundan bu yana bütün kademelerde görev almış önemli bir siyasetçi. Kurucu İl Yönetim Kurulu Üyesi, Osmangazi İlçe Başkan Yardımcısı, yine bundan önceki dönem İl Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı. Yerelde Bursa siyasetini iyi bilen Bursa siyasetinde de iyi tanınan biri. Siyaseten ağırlığı hissedilebilir.

Ali Yılmaz var. Bundan önceki dönem Osmangazi ilçe başkanı ve daha önce de il yönetim kurulu üyesi. Bursa'nın AK Parti siyasetinde varlığı hissedilir. Bursa siyasetinde son dönem İnegöl ne kadar etkin olduysa bundan önceki dönemlerde de Bursa'nın dağ yöresi oldukça etkindi. Halen daha bu etki önemini korumaktadır kanaatimce. Ali Yılmaz da bu yöredendir.

Dağ yöresinden diğer önemli bir aday İrfan Tatlıoğlu olacaktır kuşkusuz. Üç dönemdir Orhaneli Belediye Başkanlığı'nı yürüten Tatlıoğlu'nun, bu kurala takıldığı için Osmangazi'den aday adayı olacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

Tabi ki belediye seçimi olunca adaylardan öne çıkan diğer bir isim, AK Partili bütün belediyelerde görev almış Abdullah Karadağ... Abdullah Karadağ, gerek Osmangazi Belediyesi ve gerekse de Büyükşehir Belediye başkanlarına vekalet etti. İki dönem Osmangazi Belediye Başkan Yardımcılığı ve iki dönem de Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Karadağ'ın belediyecilikteki geçmişi, potansiyel aday olarak kendisini ön plana çıkarıyor. Karadağ; istişare eden refaha erer ilkesiyle istişarelerine devam ediyor gibi gözükse de anladığım kadarıyla önümüzdeki günler gösterecektir; Büyükşehir'e mi aday olacağını yoksa Osmangazi'ye mi aday olacağını..

Belediye Meclis Üyesi Fatih Ören ve Cem Kürşat Hasanoğlu gibi AK Parti siyasilerinin aday adaylığından da bahsedilebilir. Değişimin boyutlarına göre isimler önem kazanır ve adaylıkları gündeme gelir kanaatimi yinelemek isterim.

Bu isimlerin dışında bazı isimlerden de bahsetmek gerekirse; Büyükşehir'e aday adayı olup da Genel Merkez'in Osmangazi'ye kaydırabileceği siyasilerden bahsedilebilir. İki dönem vekillik yapan Zekeriya Birkan bunlardan biri. Diğer bir önemli isim ise eski İl Başkanı Sedat Yalçın. Yalçın, Büyükşehir için adaylığını resmen açıklamıştı, ancak genel merkez Osmangazi için düşünebilir.

AK PARTİ'DE DANIŞMA...

     Geçen hafta sonu yapılan Danışma Kurulu Toplantısı partinin ağır toplarını bir araya getirdi. Görüştüğümüz partililer çok heyecanlı bulmadıklarını ifade etseler de partide ağırlığı hissedilen siyasetçilerin bir araya gelmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyleyebiliriz.

     Danışma Kurulu Toplantısı'nın en önemli kulis maddesini; İl Başkanı Ayhan Salman'ın Müezzinoğlu'nun selamını iletmesi oluşturdu. Partililer, epey kafa yordular bu selama. Selamda ne mesaj olduğunu zaman gösterecek.

    

    

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.