Hava Durumu

Karacabey yolculuğu

Yazının Giriş Tarihi: 10.12.2018 07:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.12.2018 07:04

Yolculuk meşakkatle başlar. Sıkıntı ve zorlukları vardır.

Geçen hafta Karacabey'e iş ziyaretinde bulunduk. Sıkı bir kış sabahı, hafif şiddetli yağmur ve sert poyraz... 6 derece gösteriyor göstergeler ama hissedilen 3 derece civarında... Sıkı giyinmek yetmemiş birlikte görev gereği yolculuk yapacağım arkadaşların randevulaştığımız yerde almalarını beklerken sevdiğim kış havasını fazlasıyla hissettim...

Yolculuk anında arabadan çevreyi seyrederken geçmişte yaşadığım zorluklar geldi gözümün önüne... Yıllar önce, 80'li yılların başları sayılır, yasaklar yeni kalkmış, (Eylül 1983 seçimleri olsa gerek). 1980 askeri darbe sonrası ilk seçim. Yokluk zamanı, arabalarımız eski ve yetersiz. Mili Selamet Partisi kapatıldığı için yerine Refah Partisi kurulmuş. Siyasi ekip arkadaşlarımla, Orhaneli'ye çalışmaya gidiyoruz. Yolda kaldık.

 O zamanlar Bursa Marmara Gazetesi vardı, düşüncemizi temsil eden... Ben de o gazetede gazeteciyim. Yazı İşleri Müdürü olduğum gazetemde siyasi faaliyetleri kendim takip ediyorum. Gazete "tipo". Yani tekniği çok eski. Geri dönüşte gazeteyi hazırlayacağım. Geç kalmamam lazım. Ertesi günkü gazete baskıya yetişmez yoksa. Stres ve gerilimle geçen o yolculuk sonrası zorda olsa gazeteyi hazırlayıp baskıya yetiştirmiştim.

Perşembe günkü soğuk ve poyraz nedense bana o günleri anımsattı.... İçimde garip bir mutlulukla. Tüm yetersizliklere rağmen, çok mutlu günlerimizdi çok.

KARACABEY BELEDİYE BAŞKANI ALİ ÖZKAN:

"KARACABEY'İ TARIM TEKNOLOJİ MERKEZİ YAPACAĞIZ"

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan'la görüşme talebimizi gerçekleştirmeye giderken yolların ve kazanımlarımızın güzellikleri geçmişe özlemimi engelleyemedi.

Başkan Ali Özkan, sorularımıza cevap vermeye başlayınca göreve geldiği günden bugüne Karacabey'de yaşanan değişimi bir çırpıda anlattı. Çok yoğun anlatım baskısı altında hissettim kendimi; not almakta zorlandım. Başkan, kendi döneminde yapılanlarla yapılması gerekenleri öylesine özdeşleştirmiş ki biraz da şaşırdım. Karacabeyliler adına sevindim.

"LONGOZ, LEYLEK KÖYÜ VE TARIM AVM"

Başkan Özkan, Karacabey'in sorunlarını anlatırken en büyük problemlerinin bitişik nizam kasaba mimarisini aşmakta zorlandıklarını ifade etti. Kent merkezinin sıkışıklığını yerleşim alanı dışına taşıyacakları ticari alanlarla rahatlatan projeleri dikkat çekici.

Belediye envanterinde kendilerine ait arsa bulunmamasına rağmen kamulaştırma yoluyla trafiği rahatlatmak için yeni otopark alanları oluşturma çalışmaları ilçeye ileriki dönemlerde yeni bir çehre kazandıracaktır.

İlçe merkezinde bulunan tarım ticareti ile uğraşan esnafı merkez dışına taşıyarak "Esnafı Tarım AVM de toplayarak, ilçe merkezindeki trafik sıkışıklığına neden olan durumu ortadan kaldırılacağı" çözümü maddi imkânlarla aşılacağı ümidini taşıyor Başkan. "Trafik sorunu bütün ülkenin sorunu" gerçeğine dikkat çekerek güzel çalışmalarını altını çizdi.

Tabi, Başkanın Karacabey için daha büyük hedefleri var;" Bursa'nın bütün yurda açılan doğa turizm merkezi olması gibi... Longozuyla, denizi ve diğer doğa güzellikleriyle, leylek festivaliyle bütün dünyaya turizm olarak açılamak gibi..."  Çalışmalar başlatmış.

Şehirleşmenin insan hayatında bıraktığı stres ve gerilim ortamlarının, doğa ve "köy" yaşamının yoğun yaşanabileceği ilçelerimizden birisi; Karacabey. "İstanbul-İzmir otobanı bitmek üzere. Öte yandan Çanakkale Köprüsü ile Osmangazi köprüsünü birleştiren kavşak üzerinde Bandırma Erdek deniz ulaşımını da katarsak Karacabey daha da önemli bir merkez haline getirilebilir."  Bu bağlamdan bakıldığında Bursa için de kent merkezinin kaldıramadığı yoğunluğu ulaşın kolaylığı ve çevre rahatlığı olarak Karacabey'e kaydırma hedefi çok doğru bir yaklaşım olabilir. Alt yapısı iyi kurgulanırsa Bursa için nüfus yoğunluğunu kaldırabilecek bir çözüm olur.

Bursa Teknoloji Sanayi Bölgesi TEKNOSAB 8 bin dönüm arazi üzerinde projelendirilmiş ve çalışmaları devam ediyor. 2023' e yetiştirilirse on binlere iş imkânı sağlayacak. Bursa Teknoloji Üniversitesi'ni içinde bulunduracak bu sanayi bölgesi gerçekleştiğinde tam bir kültür ve yaşam kenti olur Karacabey. Tüm bu çalışmalar sonuçlandığında devasa bir modern ilçe olur. Sağlıklı bir yaşam kentine kavuşmuş oluruz.

Tabi; Başkan Ali Özkan'ın, iyi bir fizibilite ve çok kontrollü çalışmalara, genel-geniş bir desteğe ihtiyacı var. Umarım bu desteği alır da Karacabey geniş kitlelere hitap eder.

Longoz, Türkiye'nin ikinci longozu. Başka yok. Kontrolsüz kalan her alanda mutlaka başka hukuklar gelişiyor. Longoz, Karacabey'in olduğu kadar bütün Türkiye'nin önemli bir doğa alanıdır. Bu doğa harikası alanın korunma bilincinin oluşturulması için çalışmalar başlatılması, akademik kurumlardan yardım alınması gerekir. Longoz, torunlarımızın emaneti olarak teknolojiye kurban edilmeden turizme kazandırılmalıdır. Şuanda gösterilen ilgi, ileride yoğunluktan kaynaklanan ciddi kontrolsüzlüğe dönüşmemelidir. Kontrolsüz gelişme, aşılamaz sorunları beraberinde getirecektir. Müsaade edilmemelidir.

                Yine, Eskikaraağaç Mahallesi(Leylek Köyü), Uluabat Gölü kıyısında her yıl leylek festivali ile Türkiye'nin gündemine gelmektedir. İleride dünya turizmine açılınca şimdi bile yaşadığımız kısmi olumsuzlukları daha büyük boyutlarda yaşamamalıyız. Bu amaçla toplumsal bilinci arttırmak için topyekun çalışmalıyız. Başkan, belediye olarak örnek çalışmalara imza atmış; göçle geri dönen leylek yuvalarının, köyde ve çevrede yaşayan " çocuklara sahiplendirme" gibi... Yuvalar bir dahaki mevsime kadar (leylek gelinceye kadar) çocuklar tarafından korunmuş olacak... Yuvalar bir nevi, "çocuklara zimmetlenmiş" sayılacak.

                Başka dünya yok... Başka Bursa yok...

Sahiplenerek sahip çıkacağız.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.