Hava Durumu

Karacabey Longoz'u huzurun merkezi!..

Yazının Giriş Tarihi: 30.04.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.04.2019 07:00

Her yıl, Karacabey Longozu'nun uyanışını yaşamak için sabırsızlıkla bu ayları bekleriz.

Biyoloji öğretmeni olan yoldaşım, longoz dendiğinde nedense Bursa'nın en huzurlu yeri olarak tarif eder. Biraz vahşi, biraz teknolojiden uzak Karacabey Longozu, alana daha adımınızı içeri attığınızdan itibaren sizi sarıp sarmalar. İçinizi garip bir his kaplar; sahipli ancak başıboş gezen inekler, sürü sürü dolaşan koyunlar ve tabi ki mandalar. Yabancı insanları görünce durup kulaklarını dikleştirerek tehlikeli mi, yoksa tehlikesiz mi olduğunun anlamaya çalışmaları ile başlıyor longoz gezisi. Homurdanma ses ile çevrenden uzaklaşmaları senin yabancı ama zararsız olduğunun ifadesidir. Çok anlamlıdır... Zevk alırsın bu durumdan. Sonra suyun bastığı ormanlık alanlarda daha çok sürüngenlerle karşılaşırsın. Bin bir renkli kurbağalar, yeni yeni canlanmış kertenkeleler, yavru kaplumbağalar, su yılanları... İçimden hepsine dokunmak, elime alıp okşamak istedim... Ancak uzaktan sevmek kaldı elimizde.

Tabi ki longoz kuşları... "Gelin gibiler"... "Karşımda durun, ben sizi seyredeyim siz de beni! Ne olur?... Gelin gibisiniz, bana poz verseniz olmaz mı?" Nafile.

Çok uzak duruyorlar... Uzak olmalarına rağmen en ufak kıpırdamamıza tepki gösterip, biraz daha uzağa uçup bir başka dala tünüyorlar.

Kurbağadan aslında korkmaya yakın bir ürperirim. Ancak, o kadar çok fotoğraflarını çek tim ki... Yoldaşım; "gece rüyana girecek" uyarısında bulundu.

Doğanın sesi insanı bu kadar mı rahatlatır?

Huzurun tarifini burada yapamazsın. Yaşarsın!..

Yılanı görüp de sevdiğim yerdir Karacabey Longozu.

Ürperiyorum, ama sevgi ile seyrediyorum. Çekemedim, çünkü suyun içinde kafası dışarıda bir oyana, bir bu yana salına salına yüzmesini ancak videoya alabildim.

Longozu kısaca "su basması" olarak tarif edebiliriz. Susurluk Çayı'nın kara dere veya büyük dere olarak Marmara Denizi'ne döküldüğü alana getirdiği kumların birikerek derenin ağzını kapatması ile denize dökülememesi nedeniyle suların çevreye dolması ile oluşmuş özel alanlardır. Longoz ormanları tropikal bir görüntü oluşturur. Karacabey Longozu, kendine has ekosistemi ile nadir alanlardan birisidir.

DOĞANIN EN BÜYÜK DENGE YARATIĞI: "BOK BÖCEKLERİ..."

     Başı boş gezen büyükbaş hayvanların bıraktığı dışkılarını yuvarlamaya başlamışlar böcekler. Kın kanatlılar takımındandırlar(Coleoptera). Ön ayaklarının yardımıyla dışkıdan iri bir küre yapar, bu kürenin içine yumurtalarını koyar ve küreyi başı hep doğuya dönük olarak, arka ayaklarıyla yuvarlaya yuvarlaya nispeten daha kumlu bir alana götürüp, yuva yaparak bu topu gömer.  Yirmi bir gün sonra da yavruları çıksın diye aynı topu bu kez suya yuvarlayarak götürürler.

Daha fazla ayrıntı ile sizi uğraştırmayayım; bu böcekler doğadaki en büyük dengeleme unsurlarından birisidirler.

Sürüngenlerin yaşamlarını da sürdürebilecekleri en güzel alanlardan biridir buralar.

İnsanların bu alanlara ilgisini, doğal ortamla sınırlandırmak lazım.

Bu alanların, turizme açacağım diye teknolojiye açılmaması büyük dileğimdir.

       

"Seyahat etmek mikrobu size bir defa bulaştı mı sonra artık tedavisi yoktur. Hayatımın sonuna kadar bu mikropla mutlu bir şekilde yaşacağımı bilmek çok güzel bir duygu!" Michel Palin.

      

              

BURSA GÜZELDİR... SEVMESİNİ BİLENE!

BAHARIN İLK SABAHLARI

Tüyden hafif olurum olurum böyle sabahlar

İçimde kuş cıvıltıları, şarkılar;

Bağıra çağıra düşerim yollara;

Döner döner duru başım havalarda.

                     Orhan Veli

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.