Hava Durumu

Bursa Bilim Festivali ve Arttırılmış Gerçeklik Nörobilim Çalıştayı

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2019 06:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2019 06:56

Yerli ve milli ekonominin nitelikle insan kaynağına katkı sağlamak amaçlı Bursa Bilim Festivali bugün başlayıp 5 Mayıs Pazar günü sona erecek.

Yılda bir kez yapılan Türkiye'nin en büyük Bilim Festivali niteliğindeki festivale BEBKA en büyük katkıyı sağlarken, özellikle sanayiye nitelikli ve bilimsel donanımlı gençlerin yetişmesine katkılar sağlayacaktır.

BEBKA'nın (Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı ) orta öğretim gençliğinin girişimciliğinin artması, gençlerin kendi atölyelerini kurması gibi hedeflerin olması Bursa sanayisine girişimci ruhlu gençler yetiştireceği gelecek adına umut verici.

İşsizliğin her geçen gün artmasının yanında okullarımızın nitelikle eğitimine katkı sağlayacağına inandığımız bilim festivali 200 bin gencin uğraşısını sergileme imkânı bulacaktır.

BEBKA'nın yeni nesil girişimci yetiştirmek adına verdiği katkıların, artarak devamının sağlanması gerekir.

 (İsmail Gerim)

BEBKA  Genel Sekreteri İsmail Gerim'in önceki gün verdiği bilgilere bakılırsa Mesleki Eğitime verilen katkı çok ciddi boyutlara ulaşmış. Mesleki Eğitimin geliştirilmesine yönelik verdikleri destek yılda 16 milyon gibi büyük rakamlara ulaşmış.

Yeni Nesil Girişimci yetiştirmek adına " iş arayanla, iş veren arasındaki uyumsuzluğu giderici " desteklerinin her yıl daha da ileri götürmek hedeflerinin olduğunun belirten İsmail Gerim, bu konuda yaptıkları çalışmaları anlatırken,  özellikle "Belediyelerin ellerinde bulunana binaların gençlerin bu çalışmalarında kullanımı kolaylığının sağlanmasını" istedi. Okulların tek başına projelerine destek istemelerini yetersiz olduğunu sanayi odaları ile sanayi sektörünün ortak olduğu projeleri dikkate almaları yeni nesil girişimcilerinin artmasına katkı sağlayacağının altının çizmek lazım.

Böylece başarılı gençleri alıp geliştirirken verilen desteklerle imkânları kısıtlı gençleri 8 ay gibi kısa bir sürede girişimci olarak hazırlayıp kendiişlerini kurmanın yolunu açmış oluyorlar.

Başarılı gençlerimizin bu yolla ileride beyin göçünün engellenmesi sağlanmış olur.

Mesleki Eğitimde kalifiye eleman standartları üst seviyelere çıkarılmış olacaktır.

Beyin göçünün önlenmesi adına bu çalışmaların desteklenmesinin önemini anlatmaya gerek yok kanaatindeyim.

ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK GÖZLÜĞÜ

VE NÖROBİLİM ÇALIŞTAYI

Uzun zamandır bilimsel bir çalıştay izlememiştim! Geçen hafta Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Tülin GÜNDÜZ bir mail göndermiş. İsmi oldukça ilgi çekiciydi;"Türkiye'de ilk defa uygulaması yapılan giyilebilir teknolojilerden olan arttırılmış gerçeklik gözlüğü kullanımı ile otomobil imalatında nörobilim araştırması yapılıyor."

Hocayı aradım, amacım çalıştaya gitmeden konu hakkında bilgilenmekti.

İyi ki de aramışım, çünkü Türkiye'de bir ilkmiş.

İnternette konu hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadım. Hoca; ulaşamayacağımı, bu konuda bir ilk çalışma olduğunu söyleyince ilgim daha da arttı.

Bursa, otomotiv sanayi merkezi. Gerek otomobil üretimi ve gerekse otomotiv yan sanayi konusunda Türkiye'nin en önde gelen ili. Yeni projelerin merkezi olması da doğal!

Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin GÜNDÜZ'ÜN öncülüğünde TUBİTAK katkılı proje, Tıp Alanında Nörolojik olarak da oldukça yeni gelişmelere ışık tutacağının çalışmalarının dinledim.

Nötroloji Doçenti Dr. Özlen TAŞKAPILIOĞLU, nörolojik olarak EEG ve EMG konusunda çalışmalara verdiği katlıyı anlattı. Nöroloji Biliminde EEG ve EMG'nin  teknolojik olarak hastalığın teşhis ve tedavisinde çok önemli yeri olduğu muhakkak. Gözlük sanayide kullanılmaya başladığında zaten nörolojik yolla çalışanları etkiyeceğinden tıp alanından bilim insanının katkısı alınarak bilimsel denemelerde kullanılmaya başlamış.

Gözlüğün, TOFAŞ'ta Ar-Ge ünitesinin katkılarıyla uygulama bölümünü gerçekleştirmişler.

Endüstride son yıllarda oldukça popüler olan Endüstri 4.0 kapsamında giyilebilir teknoloji olan gözlüğün üretim verimliliğini arttırdığı denemelerle ispatlanmış. TOFAŞ'ta yapılan uygulamalarda zaman kazancı olarak çalışana  %10.7 lik bir avantaj sağlıyor. Çalışana büyük konfor sağladığının yanı sıra ekonomik kazanç olarak da totalde zaman kazancı neredeyse %40'lara vardığının öğrendik.

Gözlük için henüz bilimsel alanda patent alımı başvurusunda bulunulmammış, uluslar arası bilimsel dergilerde yayınlar yapıldıktan sonra patent alınır ve umarız kısa sürede sanayide kullanımı yaygınlaşır.

Bilim insanlarımızın, ulusumuz adına yaptıkları özverili çalışmalar desteklenirse bilim insanlarımız daha neler üretmez ki? Umarız yeterli destek ve katkıyı görürler.
Bu konuda hele hele "bir ilk "olması nedeniyle firmaların, sanayi sektörünün ilgisinin yoğun olacağının bekliyordum.

 Yanılmışım, sektörün önde gelenlerinin salonda olacağının beklerken, yeni bir buluşun sektörü ilgilendirmediğini anlamış oldum!

Kaldı ki; yapılan denemelerde ekonomik katkı verilerini gördük.

 Emeği geçenleri tebrik etmek lazım.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.