Hava Durumu

BTSO yılın ikinci yarısından umutlu...

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2019 07:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2019 07:01

Bursa Ticaret Sanayi Odası  (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, yılın ilk yarısında geçen yıla göre biraz düşüş yaşanmasının sanayi sektörünü olumsuz etkilediğini fakat ikinci yarıda yaşanacak olumlu gelişmeler ile iş adamlarının rahatlayacağından emin olduğunu söyledi.

Türkiye sanayisinin lokomotifi, amiral gemisi Bursa sanayisi için sürekli gelişme çalışmalarının Kuzey Amerika'ya kadar uzatmak hedeflerinin varlığını öğrenmek Bursa için sevindirici olsa gerek.

Önceki akşam Bursa basınına iftar yemeği veren BTSO Başkanı İbrahim Burkay, sanayiciler için yeni ve geliştirici çalışmalar yapıldığını anlattı.

Geçen yılın ilk yarısına göre dalgalı kur nedeniyle daha sıkıntılı bir dönem yaşamalarına rağmen yılın ikinci yarısında bu etkinin olmayacağının ve yılsonunda sanayide ihracatın geçen yılın üzerine çıkacağının ümidinde olduklarını ileri sürdü.

Geçen yılın aynı dönemine göre düşüş gösteren ihracatın gerçekleşen rakamları 4,5 milyar dolar civarında gerçekleşmiş. Tabi bu rakamlar 2019'un ilk dört ayı için gerçekleşen rakamlar.

Yılsonunda 15 milyar doların yakalanacağının tahmini Bursalı iş çevreleri için oldukça rahatlatıcı bir açıklamadır. İş çevreleri için olumlu değerlendirilebilir. Umarız, dövizdeki dalgalanmaya bir çare bulunur da Bursa sanayisi rahat bir nefes alır.

'BURSA'NIN KIRAÇ ALANLARINI YENİ SANAYİ ALANLARI OLARAK DEĞERLENDİRECEĞİZ'

Yemekte Bursalı sanayiciler için, göreve geldikleri 2013 yılından bu yana Başkan Burkay'ın sürekli geliştirici çalışmalarının yanı sıra dışarıya açılma hususunda da çok mesafeler alındığını öğrenmiş olduk.

Burkay'ın, dışa açılma konusunda Bursalı işadamları için özellikle Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika'da iş alanları girişimlerinin sonuçlanma aşamasında olduğunu belirtmesi, ileri dönük ciddi bir moral kaynağı olabilir.

Burkay'ı dinlerken, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik moral bozukluğundan ümit var bir ortama doğru gidildiğini düşündüm. Sanayi kesminin moralli olması mutlaka şehre katlanarak yansıyacaktır.

Bursa, bir noktada işçi şehridir. Sanayicinin mutluluğu mutlaka iş ve işçinin mutluğuna yansıyınca şehrin sosyal hayatını da olumlu etkileyecektir.

Göreve geldikleri 2013 yılından bu yana Bursa'nın ihracatının çok büyük mesafeler aldığının üzerinde duran Burkay, ülkenin içinde bulunduğu son ekonomik durumunu geçiş dönemi olarak değerlendirmesi, mutlaka sanayinin olumlu yönde olduğunun göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Burkay'ın, "Bu geçiş dönemini en sağlıklı bir şekilde atlatmak ilk hedefimizdir. Bunun için de dışa açılmak ve Bursa'da yeni sanayi alanları açarak sanayicimizi rahatlatmak istiyoruz."  açıklamaları hemen akıllara, Bursa'nın verimli tarım alanlarının zaten yok olma aşamasında olduğunu, yeni açılacak sanayi alanlarının daha büyük handikaplar getireceğini aklımıza getirdi.

Burkay, buna da olumlu karşılanacak bir cevap verdi ve; "Bursa'nın halen daha hiçbir şekilde faydalanılmayan çok geniş çorak alanları var. Buraların alt yapılarını biz tamamlayarak sanayicimize yeni alanlar açacağız" diyerek olumsuzluklara cevap vermiş oldu.

Tabi, Burkay'ın yemekte yaptığı konuşmadan dikkat çekici başka tespitler de vardı: "Göreve geldiğimizde Bursa sanayisinin doyuma ulaştığı iddia ediliyordu. Dışarıya açıldık baktık ki, daha çok yol olmamız lazım. Bu hususta ciddi çalışmalar yapmamıza rağmen, daha yeni başka ülkeler bularak sanayimizi genişletme çalışmalarımızı hızlandırdık."

Bu açıklamalarından, benim en çok üzerinde durduğum "Çevreye duyarlı, geleceğin kalitesini arttırıcı çalışmalar ve Bursalının yaşam kalitesini attırarak sanayileşmeyi geliştireceğiz" kısmı oldu.

Sanayi demek, günümüzde; "çevrenin ve yaşam kalitesinin katledildiği" algısını olumlu yönde değiştirmek adına sevindirici.

Başkan Burkay'ın, Bursa'da medya gücünün yanlarında olmasının çalışmalarına güç verdiği ve bu güçle sanayinin ufkunun hedefe daha sıkı kenetleneceği gerçeğini dile getirmesi; gücün fark edilmesi olarak yorumlanabilir.

Göreve geldiği 2013 yılından bu yana her ramazan ayı basın mensuplarıyla iftar buluşmalarını gelenek hale getiren İbrahim Burkay, yemekte basının kendilerine gösterdiği ilgi ve alakadan memnuniyetini samimiyetini yemek boyunca tüm basın mensuplarına gösterdi.

Bursa, sanayi şehri. Sanayinin mutluluğu mutlaka şehrin mutluluğu olacaktır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.