Hava Durumu

Ders zili çaldı ve okullar açıldı!

Yazının Giriş Tarihi: 28.09.2016 10:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.09.2016 10:07

Özel ve resmi okullarda 18 milyon 43 bin öğrenci ve yaklaşık 900 bin öğretmen ders başı yaptı. Rakamlar ülkemizin potansiyeli açısından da çok önemli veriler. Bugün öğrenci sayımızla bir ülke kurulsaydı dünyada ki 60.ülke olurdu.

Okulların açılış törenlerinde öğrencilere "15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma" konu başlığında, görsellerle yaşananlar anlatılmış ve öğrencilere broşürler dağıtılmış. Çocukların demokrasi mücadelesini ve önemini anlaması açısından çok da isabetli bir uygulama olmuş! Hatta müfredata alınması ve ders kitaplarında yer alması da lazım. Talim Terbiye Kurulu bu konuda hazırlıklarını yapmıştır diye düşünüyorum.

Giriş cümlemde belirttiğim rakamlar vardı ya işte bu büyük potansiyelimizin, bireyin ve gençliğimizin önündeki büyük tehlikelerden hatta darbelerden biri de bağımlılık sorunudur. Bağımlılık sorununda da ilk büyük tehlike uyuşturucu madde bağımlılığıdır. Bu konu eğitimin başladığı bugünlerde daha da önem kazandığından birkaç uyarı yapmak istiyorum.

Okullar açılınca veliler olarak bizler çocuğun okul ihtiyaçlarına ve derslerine odaklanıyoruz. Aslında önce çocuğumuza odaklanmalıyız. Yani artık yeni bir sınıfa, yeni bir yaşa, yeni bir çevreye girdiğinin farkında olmalıyız.

Çocuğun hayatında ki bu yenilikler; yeni okul, yeni çevre, yeni sınıf ve yeni arkadaşlar yeni alışkanlıklar edinmesine de kapı açar. Beraberinde de yeni davranış biçimlerine zemin oluşturur. Anne-babaların, çocuklarına bu dönemlerde olumlu alışkanlıklar kazandırma yönünde rehberlik etmeleri gerekiyor. Unutmayalım ki bizim öncelikle iyi bir anne babaya ihtiyacımız var.

Yapılan saha çalışmaları,  uyuşturucu madde bağımlılığı açısından yeni edinilen çevrelerin riskli durumlar oluşturacağını gösteriyor. Ailelerin özellikle eğitimin başladığı, çocuklarının yeni arkadaşlıklar ve sosyal çevre edindiği şu günlerde daha dikkatli olmaları gerekiyor.

Gençlerde uyuşturucu maddeye başlamadaki en önemli nedenler arasında merak, sosyalleşme baskısı ve kendini ispat etme davranışları öne çıkıyor.

Çocuğunuzun herhangi bir maddeyi kullanıp kullanmadığını ilk önce sosyal çevre ve davranış değişikliklerinden anlayabilirsiniz. Fiziksel değişimler çok sonra geleceğinden geç kalmış olabilirsiniz. Dolayısı ile yeni yeni arkadaşlıklar edinmeye başladıysa, okula ilgisi azaldıysa, sizinle iletişimi ve birlikte geçirdiğiniz vakit daha da azaldıysa dikkatli olmakta fayda var.

Aileler, bu konuda doğru bilgiler edinerek aile içi iletişimi güçlü bir şekilde oluşturmalılar. Yeşilay liderliğinde Türkiye genelinde Türkiye Bağımlılıkla Mücadele eğitim programı uygulanmakta ve yaklaşık 11 milyon öğrenciye eğitimler ulaştırılmış durumda. Aynı zamanda 2 milyon veli de, halk eğitim merkezleri aracılığı ile bu eğitimleri almış durumda. Doğru davranış için doğru bilgi gereklidir. Bu sebeple eğitimleri tüm yurtta her kesimin alması gerekiyor.

Bu eğitimler yanında en önemli vazife yine öğretmenlerimize düşüyor. En önemli aktörler olan öğretmenlerimizin, öğrencilere rol model olmaları gerekiyor. Okul kapıları önünde sigara içen bir öğretmen, çocuğun bu konuda öğrendiği tüm doğruları yıkmaya yeterlidir.

Hz. Ali, "Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum." Demiş ya, doğru bir davranış öğreteninin karşılığını siz düşünün...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.