Hava Durumu

Tenkit hastalığa dönüşmemeli!

Yazının Giriş Tarihi: 11.11.2015 09:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.11.2015 09:40

Tenkit; kendi "fikir ve düşüncesini ölçü alıp" sair fikir ve düşünceleri buna "uygunluk ve aykırılık" noktasından değerlendirmek değildir. Bu bakış kişiyi zamanla "kibre ve gurura" sevk eder, toplumun genelinden uzaklaştırır, "ifrat ve tefrite"düşürür. Sonunda kişi öyle bir duruma düçar olur ki; üzerinde insanların icma ettiği, ekseriyetin birleştiği hususlarda bile "aykırı ve hatta yıkıcı " OLUR. Uç noktalara savrulur.

Bu durumdaki kişinin hedef ve gayesi; "kendi fikir ve düşüncesinin ayakta durması" olup, "Hak ve hakikatin galebesi" değildir. Zira gayesi Hakkın izharı olsaydı, kimden gelirse gelsin, kimin eliyle olursa olsun, "egosunu bi taraf itip" destek olması gerekirdi.

Yukarıda kastettiğim, umur-u diniyede ileri sürülen "içtihatler" değildir. Gerçi burada şöyle ince bir nüans vardır; ictihad eden kişi doğruluğunda musır ise, içtihadını kendi aleminde uygulayabilir (şayet müctehid ise), lakinbaşkaların bu içtihadına riayet etmesini zorunlu kılamaz. Çünkü zorla veya farklı müstebid yöntemlerle düşüncesinin uygulanmasını (içtihadını) insanlara kabul ettirerek bir "gurup" oluşturursa, dahilde"ihtilaf ve hizipleşmeye" kapı açar. Bu da zamanla "genel bünyeyi kemiren bir virüs" halini alır. Ümmetin gücünü zayıflatır. Hariçten Müslümanlığa darbe vuranların ekmeğine yağ sürer. Harekâtı düşmanların lehine Müslümanların aleyhine olur.

Burada arzetmeye çalıştığım husus:

Tenkitte istikamet üzere olmaktır. Yol haritasında "Yahudilerin" başını çektikleri şer kuvvetlerin "fitne ve fesatlarına"  destek ve alet olmamaktır.

Şayet fikir ve düşüncesinde isabetli ise, tek doğrunun olamayacağını, olayların siyah-beyaz olmadığını ara renklerden de olabileceğini kabullenmelidir. Felsefede buna "Fuzzy'ci Mantık" deniliyor. Hakk'ında taaddüt edebileceğini kabul ve idrak etmelidir.

Verilen mücadelenin bir "nefis ve egolar" çatışmasına yol açmaması için, "haklı bulduğu fikrini, genelin eksik (yanlış da olsa) fikrine karşı mübarezeye çıkarmamak, ümmetin çoğunluğuna ve beraberliğine muvakkaten de olsa rıza göstermektir.

Kısacası; tokadımızı  "Antranik ile beraber Enver'e ve Venizelos ile beraber Said Halim Paşa'ya " VURAMAYIZ. Nazarımızda vuran da SEFİLDİR.

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.