Hava Durumu

Şeytana uymak!

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2016 09:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2016 09:57

Zaman zaman kötü işlerde ve menfur fiillerde bulunanlar, "Abi! Bir defa şeytana uyduk!" diye itirafta bulunduklarını görüyoruz.

 İşlediği kötü fiilini, bu işin kaynağını, menşeini şeytana dayandırarak böylece kendileri de bunun iyi bir iş olmadığını göstermiş oluyorlar.

Peki, gerçekten insanı ifsad eden, idlal eden, rezil eden bu sıfatların, bu fiillerin şeytanla yani "iblis" ile bir alakası var mıdır? İslamiyet'te bu gibi meseleler nasıl ele alınmıştır? Her kötü fiil şeytandan mıdır?

 Bu hususta, "füsus'ul hikem" de, şeytanın özellikleri ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Meraklısına "Adem" bölümünü tavsiye ediyoruz.

Ayrıca "Nur Külliyatında, 13. Lema'da da, şeytanların niçin yaratıldığını, insanların üzerinde ki etkilerini, şeytanların yaratılmasının şer olup olmadığı, insanların çoğunluğunun bunların yüzünden dalalete ve küfre  girdiklerinin sır ve hikmetlerinin neler olduğu etraflıca izah edilmiştir. İşin genişçe akli, ilmi ve dini yönü bahsettiğim eserlerde mevcuttur.

ŞEYTANLAŞMIŞ İNSANLAR

Gerçekten insanda hem "şeytanî duygular", hem de "melekî duygular" vardır. Meselâ; hile, inkar, inat, kin, garaz, düşmanlık, hased, çekememezlik, küfür... vb. sıfatlar şeytanî sıfatlar ve şeytanî özelliklerdir.

Hidayet, istikamet, iman, ikrar, muhabbet, iyilik, güzellik, yardımseverlik, sıdk, yalan söylememek... vb. sıfatlar da "melekî sıfatlardır"

Eğer birinci gurup sıfatlar ve özellikler insanda hâkim ise; o insan toplum içinde "şeytan" görevini üstlenmiş olup, ondan fesat ve küfür zehrinden başka bir şey beklenilmez. Adeta, akrep gibi, zehrini için için kusar. Bu yaptığı menfur ve mel'un işten zevk ve lezzet alır.

İkinci gurup sıfatlar şayet insanda daha etkin ise; o insan, dikkat ediniz, daima yapıcı ve hakşinasdır. Kendi menfaati için toplumu ateşe vermez. Toplumun iyiliği için kendi hakkından vaz geçer. Fert olarak bölücü değil toplumun geneline uyup yapıcı ve bütünleştiricidir. Hakkı daima önceler. Susmasını bilir. Ağzından, dilinden ve elinden insanlara zarar gelmez.

Şimdi, siz söyleyiniz. İçinde yaşadığımız toplumda her zaman bu iki kesimle baş başa değil miyiz? Ha şunu da söyleyeyim; ikinci kesim insanlar, rakibi de olsa güzel ve doğru iş ve eylem, kimin eliyle ortaya çıkarsa çıksın, onu takdir eder, kabul eder ve itiraf ederler. Birinci kesim ise; Ay'ı iki elinizle bölseniz, önlerine hangi nimeti korsanız koyunuz, bunlar inkâr eder, isyan ederler.

Öyle ise sizler ve bizler yaptığınız ve yapacağımız hizmetlerde birinci kesimin takdir ve teşekkürlerini beklemeyin. "İn ecriye illa alellah", diyerek sadece ve sadece Allah'tan bekleyiniz ve beklemeliyiz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.