Hava Durumu

Misyonerlerin Osmanlı topraklarına geliş gayeleri

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2017 09:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2017 09:22

Önceki makalelerimizde Misyonerliknedir? Dünya üzerindeki faaliyetleri nelerdir? konularına kısaca tema setmiştik. Bu yazımızda misyonerlerin büyük İslam İmparatorluğunu teşkileden Osmanlı opraklarına girişlerinden, gayelerinden ve faaliyetlerinden kısaca bahsedeceğiz.

Müslüman coğrafyasının zaaflarını, ekonomik ve maddi yönden gerikalışını sızmak için bir fırsat sayarak İslam coğrafyasına fesat tohumun usermek için kullandıkları argümanlara değineceğiz.

Bu yazımızın sonunda umarım, memleketimizin başına musallat olan "sapık FETÖ tarikatını" daha iyi ve net tanımışolacağız. (Zira, bu CIA bağlantılı FETÖ tarikatının başarı hikayelerinin arkasında misyoner parmağının olduğu daha açıkça anlaşılmış olacaktır. Belki de iyi niyetli bazı muhafazakâr kimseler de işin hakikatini öğrenip nasıl bir profesyonel oyuna düştüklerini anlamış olacaklar, diye ümitediyorum. R.A)

DeğişiketnikkökenvediniinancasahipunsurlarınbiraradayaşadığıgeniştopraklarasahipolanOsmanlıDevleti, misyonerlikfaaliyetleriiçinuygunbirzeminesahipti. Zira, azınlıklaratanınangenişhaklarveyabancılaraverilen kapitülasyonlar misyonerlerinfaaliyetlerinikolaylaştıranfaktörlerdi. Dünyanınönemlibirbölgesindeyeralmasındandolayı  Osmanlı  topraklarıenfazlagözdikilenyerlerarasındaydı. Osmanlınıntarihi, siyasi, ekonomikvekültürelzenginliklerindenyararlanmak, dolayısıylabutopraklarıelegeçirmekisteyenBatılıbüyükdevletlermisyonerlikfaaliyetlerinebüyükdesteklervererekonlardanyararlanmayaçalıştılar.


19.yüzyıl ve20.yüzyılınbaşları, misyonerlikfaaliyetlerininenyoğunveenparlakdönemidir. Bunun nedenikapitalizmin, emperyalizmedönüşmesivemisyonerlerin de budurumdanyararlanmasıdır. İştebuyüzdendirkiOsmanlıtopraklarındakimisyonerlikfaaliyetleriniincelerkenolayındiniyönükadarsiyasi, kültürel, ticariveekonomikboyutunu da gözönündebulundurmakgerekmektedir.

Osmanlıtopraklarınagelen ilk misyonerlerinözellikle İstanbul, İzmir veKudüs gibişehirlerimerkezedindikleridikkatiçekmektedir. Buradanhareketledenilebilirki, OsmanlıDevleti'ndesürdürülenmisyonerlikfaaliyetlerininbiramacı da kutsalyerleribulmayayöneliktir. ÖzellikleKudüs'üMüslümanlarınelindenkurtarmakesasgayedir. Nitekim Hz. İsa'nınbubölgedeyaşamışolmasıveHaçlıseferlerisırasındapekçok asker vekomutanınbutopraklardakalmışolmasıonlarınbölgeyeolanilgileriniarttırıyordu. Bu konudayapılanbirbaşkadeğerlendirmeyegöre, AvrupaDevletlerininHaçlıSavaşlarıesnasındaMüslümanlarkarşısındayenilmeleri, onlarınMüslümanlarakarşımisyonerlikfaaliyetlerineağırlıkvermelerinesebepteşkiletmiştir.

BATININ POLİTİKASI VE ŞARK MESELESİ

Kısacası, dinlerinivemezhepleriniyaymayavekutsalyerleribulmayayönelikolarakbaşlayanmisyonerlikfaaliyetleri, OsmanlıDevleti'ningerilemesineparalelolarak 19.yüzyıldan itibarensömürgeciBatılıbüyükdevletlerinemperyalistpolitikalarınahizmeteder hale gelmiştir.

Bu yönüileOsmanlıtopraklarındafaaliyetgösterenmisyonerler, BatılıülkelerinOsmanlıileolan 'ŞarkMeselesi (Eastern Question)'ni halletmelerindearaçolarakkullanıldılar. EsasınıOsmanlı'yıyıkarakmirasınıpaylaşmakoluşturan 'ŞarkMeselesi'nde BatılılarıntakipettikleripolitikalardanbirisiiçerdekiHıristiyanazınlıklarıdevlettenkoparmaktı. Bunun içinenfazlamisyonerlikfaaliyetlerindenyararlanıldı.

19.yüzyıla gelindiğindesömürgeciliğin de gelişmesiyleOsmanlıtopraklarıBatılıülkelerinmenfaatmücadelelerinesahneoldu. Bu dönemdeAnadolu, Boğazlar, Ortadoğu, Petrol Bölgesi, AkdenizçevresiveMakedonya gibidünyanınjeopolitikvejeostratejikbakımdanönemlibölgelerinesahipolanOsmanlıDevleti, batılıdevletleringözdiktikleribiralandı. Bundandolayıbölgedahaçok İngiltere, Fransa, RusyaveAvusturya arasındagörülenmücadeleleresahneoluyordu. Bölgedekinüfuzunuarttırmakisteyenülkelermisyonerlikfaaliyetleriilekendilerineyandaşgruplaroluşturmakistiyorlardı.

DeğişiktarihlerdeOsmanlıülkesinegelenmisyonerleryaptıklarıçalışmalarsonrasında MüslümanveYahudiler arasındafazlaetkiliolamadıklarınıanlayıncabütünmesaileriniülkedekiHıristiyanazınlıklarüzerindeyoğunlaştırdılar. Onlarıbiryandankendimezheplerinekazandırmayaçalışırlarkendiğeryandan da verdiklerieğitimlemillîduygularınıuyandırarakOsmanlı'dankoparmakiçinuğraştılar. Başlangıçta Rum veErmeniveYahudilerüzerindeoynananoyunlardahasonra Bulgar, Arap, KürtveNasturi gibidiğerunsurlarayönelikolarakdevametti.

İştebugünbaşta ABD olmaküzereBatılıdevletlerinteröristfaaliyetlereverdikleridesteğinaltındayatanananedenbudur.

(devamedecek..)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.