Hava Durumu

İslamda umera ve ulema ilişkisi! (Yöneticilerle Düşüp Kalkan Alimler!)

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2019 07:30

Müslüman aydınlar arasında "YÖNETİM TARZI" daima tartışılmış ve tartışılmaktadır.

Olaya; beşeri rejim olan demokrasi mi? Yoksa İlahi rejim olan Şeriat mı, noktasından yaklaşılmış ve tartışmanın özünü teşkil etmiştir.

Bir kısmı; demokrasinin kurallarının kahir ekseriyeti, İslamiyet'le bağdaşır olduğunu savunurken, bir diğer kısmı da; demokrasinin beşerin yönetim sistemi olduğundan hareketle toptan karşı çıkmış, reddetmiştir.

Biz bu tartışmayı ilim adamlarına bırakıp, "yönetim teknesinin dümenine geçen", halkına baskı ve şiddet uygulayarak saltanatını sürdüren ÜMERAYA (yöneticilere) karşı, ULEMANIN durumuna dikkat çekeceğiz.

Hz. Peygamberin iki hadisini ve bunun İslam âlimleri tarafından yorumlarını nazara vererek alimlerin tehlikeli sorumluluğuna bakalım.

Şu bir hakikattir ki; Hz. Peygamber, bir devlet yöneticisi ve başkanı olması münasebetiyle, İslamiyet, yönetim sisteminin sınırlarını dizayn etmiş, kural ve kaideleri ,"hem yöneten hem yönetilen, hem idare/bürokrasi ve hem de ulema için", genel prensipleri belirlemiştir.

Şimdi kelimelere ve terimlere takılmadan, hadislerin özünü ve verdiği ana mesajı anlamaya çalışalım:

Despot Yöneticiler

"Benden sonra başınıza bir kısım yöneticiler geçecektir. Onlardan kabul edeceğiniz hareketler olduğu gibi reddedeceğiniz hareketler de olacaktır. Onların hareketlerini reddeden bir kimse, kendini günahtan korumuş olur. Onları hoş görmeyen bir kimse ise, selamette kalır. Fakat onlara tabi olan ve hallerinden razı bulunanı Allah rahmetinden uzaklaştırır." (İhya-i Ulum)

Yukarıdaki hadiste, yanlış yapan yöneticilere karşı en azından söz ve tavırlarımızla onay vermememiz gerektiği emredilmektedir. Bu hususta Süfyan-ı Sevri şöyle buyurmuştur;

 "Cehennemde bir vadi vardır, sakinleri padişahları ve sultanları ziyaret eden âlimlerdir". "Âlimler, yöneticilerle düşüp kalkmadıkça insanlar arasında peygamberlerin vekilleridir. Fakat yöneticilerle düşüp kalkmaya başladıkları zaman peygamberlere ihanet etmiş olurlar. İşte o zaman böyle âlimlerden kendinizi korumak için uzaklaşınız".

 Bu hadis-i şerife işareten, Said b. Müseyyeb "idareci sınıfla içli dışlı olan âlimler buğz edilmeye en müstahak kimselerdir" buyurmuştur.

Evzai; "Allah nezdinde, olur olmaz zamanlarda yöneticilerin huzuruna çıkan âlimlerden daha fazla buğz edilmeye layık kul yoktur" demiştir.

Yine bir başka hadis-i Şerif'te ; "Âlimlerin en şerlileri yöneticilerin, yöneticilerin en iyisi de âlimlerin ayağına gidenlerdir".

Mekhul şöyle demiştir: "Kur'an'ı öğrenip, fıkıh ilmini elde ettikten sonra, servetinden istifade etmek maksadıyla sultana yaklaşan ve ona dalkavukluk eden kimse, bu maksatla attığı adımlar sayısınca cehennem denizine yaklaşmış olur".

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.