Hava Durumu

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE ÖZGÜRLÜK TESTİ !

Yazının Giriş Tarihi: 03.02.2017 08:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.02.2017 08:54

Winston S. Churchill; 1944'te yaptığı bir konuşmada, "özgür bir toplumun", "zorba bir yönetimden" nasıl ayırt edileceğini gösteren kriterleri, yedi madde halinde dünyaya deklare etmiş. Bugünkü "demokrasi" ile yönetilen ülkelerce, bu kriterler,  "referans" olarak kabul edilmiş bir gerçektir.

Bugünlerde harıl harıl "Anayasa Değişikliklerinin" konuşulduğu ülkemizde de lehte ve aleyhte fikirlerin ortalığı kapladığı, gerçeklerin arada kaynayıp gittiğini de görüyoruz.

Maalesef, Türk aydınlarının da kendilerine ihtiyaç duyulan zamanlarda, "hakkın, hakikatin ve halkın" yanında yer almaları gerekirken, şu-bu nedenlerden dolayı "Jakoben Sınıfın" yılmaz savunuculuğuna soyulduğunu, dün olduğu gibi bugünde teessüfle izliyoruz. Aslında onlar hiçbir zaman halkının yanında yer almadılar. Bilhassa rahmetli Meriç, su alan gemi'de bunu fevkalade açık bir şekilde ortaya koymuştur. Ama biz bu aydınlara değil de saf ve temiz insanlarımıza, Çörçil'in şu meşhur "Özgürlük Testi"ni yeniden hatırlatmak istiyoruz. Ta ki, mimsiz aydınlarımızın bir kez daha maskesi düşsün ve kimin adına ortalığı karıştırdıkları da anlaşılsın.

ÖZGÜRLÜK TESTİ

Churchill, 1944'te yaptığı bu konuşmada "özgür" bir toplumun zorba yönetimden nasıl ayırt edileceği sorusuna şöyle cevap veriyor:.

Özgür bir Toplum için Vazgeçilmez Şartlar Nelerdir?

1. İfade özgürlüğü, karşı çıkma özgürlüğü ve dönemin yönetimini eleştirme özgürlüğü var mı?

2. Halkın onaylamadıkları bir Hükümeti görevden alma hakkı var mı ve iradesini gerçekleştirebilecekleri anayasal yolların sağlandığı açık mı?

3. Yürütmenin şiddetinden, linç tehdidinden ve herhangi bir siyasi partiye bağlı herhangi bir kuruluşun tehdidinden uzak hukuk mahkemeleri var mı?

4. Bu mahkemeler, insan zihninde ahlak ve adaletin geniş ilkeleriyle özdeşleşen açık ve iyi düzenlenmiş kanunları uyguluyor mu?

5. Hem fakir hem zengin için, hem Hükümet görevlileri hem özel kişiler için tarafsızlık söz konusu mudur?

6. Kişinin hakları, devlete karşı görevlerine bağlı olarak korunuyor, açıklanıyor ve yüceltiliyor mu?

7. Ailesini geçindirmek için her gün zorluklar ve mücadeleyle para kazanan sıradan bir köylü ya da işçi, Gestapo gibi Nazi ve Faşist partilerin başlattığı tek bir partinin kontrolündeki acımasız polis teşkilatının bir gün karşısına çıkarak onu adil ve açık bir mahkeme olmaksızın götürüp esaret ve kötü muameleye maruz bırakacağı korkusunu taşıyor mu?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.