Hava Durumu

ABD bunu hep yapıyor

Yazının Giriş Tarihi: 21.12.2018 07:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.12.2018 07:16

(Bir savaş niçin çıkarılır?)

Büyük devletler neden savaş tamtamlarını çalıyorlar? Özellikle konu, Ortadoğu ise. İsterseniz bunu bir örnek ile açıklamaya çalışalım. Şimdi 1991 yılındaki Amerika'nın Irak'a saldırısının perde gerisine gidelim. Ayrıca bu ülke ve yöneticilerinin nasıl da kolay zengin olduklarını ve para kazandıklarının ibretli hikâyelerine bakalım. (Bu bilgi Milan Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanmıştır)

1991 KÖRFEZ SAVAŞI'NIN MASRAFLARI!

40 milyar Amerikan Doları.

Peki, ama bunu kim karşıladı? İçgüdüsel olarak bunun Amerika tarafından karşılandığını söyleyebiliriz. Bu kısmen doğrudur.  Aslında 40 milyar dolar masrafın %25'i (10 milyar) ABD tarafından ödendi. Masrafın %75'i (30 milyar) Arap ülkeleri, öncelikle Kuveyt ve Suudi Arabistan tarafından karşılandı.

Peki, bu parayı nereden buldular?

Savaştan önce petrol fiyatları varil başına yaklaşık 15 dolar idi. Ancak Körfez Savaşı ile birlikte, varil başına 42 dolara yükseldi. Yaklaşık olarak 60 milyar dolarlık EKSTRA bir kâr oluşturuldu.

Bu kâr nereye gitti?

Arap ülkelerinde "fifty-fifty" kuralı geçerlidir. % 50 devlete kalırken, diğer  % 50'si de petrol mevduatını kontrol eden uluslarındır.

Bundan çıkan sonuç ne?

Petrol fiyatlarının artmasından gelen net kâr; 60 milyar dolar.

30 milyar dolar petrol şirketlerine 39 milyar dolar ise Arap devletleri hükümetlerine. (Kuveyt ve Suudi'ye)

Peki, petrol şirketlerinin sahipleri kimlerdir?

Ortadoğu petrolünün çıkarılması ve ticareti 7 kız kardeşin elindedir. (Shell, Tamoil, Esso) bunların tümü Amerikan şirketi olup, 5'i de ABD Hükümetine aittir.

Şimdi matematiksel hesaba tekrar dönelim.

Arap ulusları savaşın 30 milyarlık masrafını ödedikleri için kasalarına o (sıfır) dolar girdi. ABD Hükümeti ise, masrafın 1o milyarını karşıladı; ancak petrol fiyatlarından 21 milyar dolar kâr elde ettiler. 10 milyar masrafını çıkardıktan sonra kendisine kalan net kâr 11 milyar dolar. Amerikan şirketleri ise; doğrudan 9 milyar kâr elde ettiler.

Gördüğünüz gibi her şey ortada. ABD savaştan şirketlerle beraber 30 milyar kâr elde etti. Özgür Kuveyt hikâye idi. ABD'nin bu kârı sadece petrolden. Bu arada Araplara satılan silahlar bu hesaba dahil değildir. Satılan silahların da 49 milyar olduğu ifade ediliyor.

Şimdi bir soru daha. Irak'a karşı yapılan savaşın parasını kimler ödedi?

Elbette ki petrolü kullananlar, yani bizler, hepimiz.

Şimdi anladık değil mi? Bir savaş niçin çıkarılır? Efendilerin kasaları boşaldığında. Yanlış mı cevapladım. Öyleyse, siz cevap veriniz?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.