Hava Durumu

İşe yaramayan uzman önerileri

Yazının Giriş Tarihi: 26.11.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.11.2020 06:30

Psikolojiye dair, pedagojiye dair, ebeveynlere, çocuklara, yetişkinlere, evlilere, evlenecek olanlara, iletişime dair hatta bütün insanlara ve bütün insan problemlerine dair yazılan birçok kitapta 'şunu yapın- şunu yapmayın' cinsinden önerilere çokça rastlamışsınızdır. Kitap açıp bakmanıza gerek yok yalnız sosyal medyada 1 saatinizi harcasanız bu tür cevaplar ve çözümler hazırdır.

"Her çocuk özeldir, insanların her biri biriciktir." edebiyatı yapmayı çok severiz öğretmenler, uzmanlar, ebeveynler olarak. Evet, gerçekten öyledir. Biriciktir dünyaya gelen herkes. Peki, neden kitaplarda, sosyal medyada hazır paket önerilerle sıkça karşılaşırız?

 Ve maalesef özellikle ebeveynler ve hatta anneler olarak bu önerileri alır kusursuz bir şekilde uygulamaya çalışırız. 1 hafta geçer, 2 hafta geçer, 1 ay, 1 yıl geçer çocukta ilerleme kaydedemeyiz. Sonra döner dolaşır kendi yetersizliğimize, kaliteli ebeveyn olamayışımıza, önerileri tam anlamıyla uygulayamayışımıza vurgu yaparız. Üstüne bir de farklı bir uzman gittiğiniz, dinlediğiniz uzmanın aksine bir şeyler söylemeye başlar ve siz bu sefer o yöne doğru kaymaya başlarsınız. Neden?

Çocuk, legolardan silah yapar. Psikolojisinin bozuk olduğundan, 'annesinin' belki de şiddet uyguladığından dem vurursunuz.

Uzmanlar: "Aman demokratik anne-baba olmalısınız. Yoksa çocuklarınızı korkak, kendini ifade edemeyen, özgüveni düşük bir hale getirirsiniz." gibi cümleler kurarlar. Ama çocuğunuzun mizacı gereği belki de sizin kanatlarınızın altına girmeye ihtiyacı vardır.

"Her insan, sevgi ister." cümlesi dahi çok havadadır. Her insanın ihtiyacı sevgi değildir. Kimi sevilmek, kimi kontrolü elinde tutmak, kimi huzur içinde olmak, kimi de keşfetmek ister. Her insan biriciktir. Ve her insanın, her çocuğun bu dünyadaki ihtiyaçları da korkuları da bambaşkadır.

Evet, ebeveynliğe dair, insana, ilişkilere dair kitaplar okuyalım. Eğitimlere katılalım. Ama okurken de dinlerken de daima şunu düşünelim: "Bu durum bu öneri benim mizacıma, eşimin mizacına, çocuğumun, öğrencimin mizacına ne kadar uyuyor?" Çözüm gibi görünen kimi öneriler sizin hayatınızı zehir etmeye yeter. Siz de biriciksiniz. Ebeveynliğinizde biricik. Çocuğunuzun, eşinizin ihtiyaçları da...   

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.