Hava Durumu

Borderline kişilik bozukluğu

Yazının Giriş Tarihi: 28.03.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.03.2019 07:30

Artık bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı. İnsanlar, merak ettikleri her konuyu internetten araştırarak kısa zamanda bilgi sahibi olabilmektedirler. Sağlıkla ilgili konular en çok merak edilenler arasında. Kim ne sorun yaşıyorsa hemen araştırabiliyor. Kişilik özelliklerimiz, hem kendimiz hem de sevdiklerimizin psikolojik yapıları da merak edilen konulardan. Borderline kişilik bozukluğu özellikle gençlere ilginç gelen kişilik özelliklerinden. Dalgalı seyreden yapısı, hissettiği birbirine zıt duygulanımına bağlı olarak sık değişen davranışları, onu ilginç yapmaktadır. Bütün kişilik özellikleri gibi kökeni ilk bebeklik yıllarına dayanmaktadır. Ebeveynlerinin çocuğun ayrışma ve bireyleşmesine izin vermeyen çelişkili tutumları, birden çok bakıcısının olması, bebekken kayıp yaşaması, aşırı ihmal edilmiş ya da hiç engellenmemiş olmak vb sebeplerle borderline kişilik bozuklukları gelişebilmektedir. Özgüven eksikliği, benlik algısında ve duygulanımında tutarsızlıklar kişiler arası ilişkilerine de yansımaktadır. Gençlik dönemlerinden itibaren kendileriyle ilgili algıları sürekli değişime uğramakta, bir an kendini aşırı iyi hissederken bir anda çok kötü hissedebilmektedir. Bu dalgalanan hissiyatına bağlı olarak ilişkide bulundu insanları da bir gün göklere çıkarabildiği gibi aniden yerin dibine batırabilir. Bu durum bazen ilk kez karşılaştığı insanlar için bile geçerli olabilir. İlk kez gördüğü birisini dünyanın en mükemmel insanı gibi hissedebilirken, kısa süre sonra da en kötü kişi olduğuna da inanabilir. Bir anda sevgiden nefrete geçebilmektedir. Bu dalgalanma bütün ilişkilerine hakim olabilir.

Aşrı şekilde yaşadığı terk edilme korkuları sağlıklı ilişkiler kurmalarını zorlaştırır. Bazen taparcasına bağlanırken, bazen de bağlanmaktan çok korkmaktadır. Terk edilme korkusuyla ilişkide olduğu kişinin her istediğine boyun eğebilirken, bazen de tehdit ederek ya da intihar girişiminde bulunarak terk edilmeyi engellemek için çaba gösterebilmektedir. Kendin kötü hissetmeye dayanamaz. Şiddetli öfke hissedebilir. Öfkesi saldırganlığa da dönüşebilir. Saldırganlığı, ilişkide olduğu kişiye yönelebildiği gibi, kendine de yönelebilir. İyi hissedebilmek için haz arayışına girerek eyleme vurma tarzında aşırı para harcama, kontrolsüz cinsel ilişkiye girme, alkol kullanma, intihar girişimleri, vb şekillerde kendine zarar verebilir. Dürtüsellik, madde kullanımı görülebilir. Öfkeleri yıkıcı olmaktadır. Aslında ne yaparsa kendini iyi hissetmek için yapar. Baş edemedikleri sorunlar karşısında kontrollerini kaybedebilirler. Sık depresyona girmektedirler. Koşusuz sevgi almakla ilgili her zaman kuşku duyarlar. Borderline kişilik bozukluğu olan kişi hayatı siyah ya beyaz beyaz düşünür. Aradaki başka ihtimali kabullenemez, reddeder.

Borderline (Sınırda) kişilik bozukluğunun tedavisinde psikoterapi en etkili tedavi seçeneğidir. Hem bireysel, hem de grup terapinin birlikte uygulanması, iyileşme sürecinde izlenmesi daha yararlı bir yaklaşımdır. Kişilik bozukluklarının tedavisinde kısa zamanda önemli sonuçlar alınamaz. Geri dönüşü olmayan, kalıcı sonuçlar ancak, zaman içinde, birkaç yıl süren düzenli terapilerle alınabilir. Tedavi sürecinde de Borderline kişilik yapısına özgü zorluklar yaşanabilmektedir. Bordeline danışanlar diğer kişilerle yaşadığı ilişkilerinde hissettiği duygulanımın bir benzerini terapistine karşıda hissedebilirler. Yani terapistini de idealleştirip göklere çıkarabileceği gibi, kolayca sinirlenip silip atma eğilimi gösterebilirler. Yada hiç yaşamak istemediği şiddetli terk edilme korkuları ile, terapistin onu terk etme ihtimaline dayanamayarak ondan önce, terapiyi bırakması vb sebeplerle terapi süreci kesintiye uğramazsa sıkıntılı süreçlerinden kurtulurlar.

Tekrar görüşmek üzere. Hoşça kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.