Hava Durumu

Tevhid Mesajı Okuyorum: 36 Kur'an'da, içki ve kumarın ve de namaz kılmamanın yaptırımı var mıdır? (2)

Yazının Giriş Tarihi: 22.06.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.06.2019 07:30

Kur'an'da ceza-i müeyyide olarak (Maddeten) karşılığı gösterilen suç sayısı sadece dörttür: Adam öldürmek, hırsızlık yapmak, zina ve iftira etmek!

Kur'an Nahl 89'da "...Çünkü biz sana Kur'an'ı; helal-haram, sevap-günah gibi (Dünya hayatının yaşanmasında) gerekli her şeyi açıklayan, doğru yolu gösteren bir kılavuz, inananlara bir rahmet ve (Hem dünya hem de ahiret hayatını kazandıracak) müjde olarak vahyettik..." sözleriyle zikrettiği üzere Müslüman'ın sürdürmesi gereken hayata dair her şeyi açıklamış olmakla beraber ona bir tarih, coğrafya, astronomi vs kitabı gibi bakmak ya da onu her suçun karşılığının yazıldığı bir "ceza hukuku kitabı" olarak değerlendirmek yanlıştır. Ama bu asla onun eksik olduğu anlamına da gelmez! İnancım odur ki Kur'an bunu, ilahi mesajın ruhuna uygun olarak zamanın şartlarına göre değerlendirmek üzere ehl-i iman olan akıl sahiplerine, gerçek ulemaya bırakmıştır.

Ayetlerde ve Hadislerde önemi çok net olarak belirtilmiş ve hayati derecede teşvik edilmiş olsa da Kur'an'da namaz kılmayanlarla ilgili de her hangi bir "hadd cezâsı"ne hükmedilmemiştir! Fıkıh kitaplarında yazılan namaz kılanların dövülmesi, hatta uyarıya rağmen kılmazlarsa öldürülmeleri(şafii) veya hapsedilmeleri gerektiğine(Hanefi) dair fetvaların kaynağını (doğrudan) Kur'an'dan aldığını söylemek çok zordur. 

Ancak bu durum mezkûr suçların hiçbir karşılığı olmadığı anlamına da gelmez. Öyle ki namaz pek çok ayette şiddetle tavsiye edilirken ve ödül olarak kurtuluş müjdelenirken, mesela Taha 132'de Ailene namazı emret, kendin de ona sabırla devam et...",  Ankebut 45'de "Sana vahyolunan kitabı güzelce oku ve namazını kıl. Doğru kılınan namaz edepsizlikten ve uygunsuzluktan men eder..." denilirken,  Müddesir 40-43'te "...Onlar suçlulara sorarlar; 'Sizi Sakar'a (kor ateş, Cehennem) sürükleyen nedir?' diye. Cevap verirler; Biz namaz kılanlardan değildik!" diye işin varacağı o meşum nokta anlatılırken ve de Hadis-i Şerif'te "Kıyamet gününde kulun ilk he­saba çekileceği husus farz namazdır." diye dehşetli uyarı yapılırken iman etmiş bir insanın bunlara duyarsız kalması hiçbir şekilde mümkün değildir. Çünkü onun için (ahırette de olsa) en büyük ceza söz konusudur; Cehennem! Bu aslında düşünenler için, ruh dünyasını olumsuz etkileyerek bu dünyada da onu mutlu olmaktan uzaklaştıran çok ağır bir cezadır. 

Kıssadan Hissem:

İçki ve kumar hususunda vahiyle lafız olarak yer almamasına rağmen Kur'an'ın ruhuna aykırı olarak yapılan kötü işlerde, âlimlerin içtihadı ve hâkimlerin takdirine bırakılan cezalar söz konusudur ki bunlara  "Ta'zîr cezâları" denir.

Kanaatim odur ki Kur'an'da yer almayan bu cezaların, içki ya da kumarın kişinin kendine verdiği zararların ve dinini doğru yaşamasını engellemenin ötesinde başkalarının haklarına girdiği, onlara zarar verdiği, toplum düzenini bozduğu durumlarda daha çok söz konusu olabileceği-edilebileceği-edilmesi gerektiği tarzındadır.

Allah'ın sevgisine mazhar olmak, rızasını kazanmak isteyen hiçbir Müslüman bu pis işlere bulaşmaz; sarhoşluk veren maddeleri kullanmaz, kumar oynayarak başka insanların malını-mülkünü haksız yere elde etmez, namazını da dosdoğru kılarak günde en az beş vakit Allah'ın huzurunda kendini murakabe, muhasebe ve muhafaza eder.

Şüphesiz, doğrusunu Allah bilir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.