Hava Durumu

Tevhid Mesajı Okuyorum:31 Hz. Peygamber'e şiddetli uyarı: Hırsız asla savunulamaz, hırsızlık da örtülemez!

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2019 07:00

Evet, hırsız asla savunulamaz, hırsızlık da örtülemez!..

Şu Nisa Suresi var ya! İnanın, hayatımızı dünüyle, bugünüyle doğrudan etkileyen, hiç şüphesiz yarınını da etkileyecek olan öyle konuları dile getirmiş ki "tevhid mesajı okuyorum" iştigaliyle "azıcık yol alayım" diye geçip gitmek, sayfayı çevirmek ne mümkün!  Takılıyorsunuz mutlaka bir ayetine, cümlesine, ismine, sembolüne, karakterine...

Tam da Nisa 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112'u okuyup Allah tarafından Hz. Peygamber'e doğrudan yapılan şiddetli uyarılara çok da bir mana veremeden geçiyordum ki 113'üncü ayete dair yapılan bir açıklamayla kendime geldim.

Şöyle idi: "Medine yerlilerinden olan ve Müslümanlığı kabul etmiş bulunan Tu'me bin Übeyrik hırsızlık yapmıştı. Hakkındaki şikayet bazı delillerle tespit edilmesine rağmen, her nasılsa (belki insanlardan utandığından) hırsızlık yapmadığına yemin etmişti. Kabilesi olan Zaferoğulları o gece aralarında Tü'me'yi (hırsızı) savunmayı kararlaştırdılar. Sonra Resülullah'a gelerek onu beraat ettirmek için ısrar ettiler, güvenilir kimse olduğunu söylediler. Bunun üzerine, hiçbir şey kendisinden gizli kalmayan Rabbimiz, her türlü günah işleyenlere ve günaha arka çıkanlara karşı bu ayetleri indirdi. (Feyzü'l Kur'an, s: 95, H.Tahsin Feyizli)"  

Evet, anlatılan bir hırsızlık olayı idi ve dahası o hırsız suçunu bir Yahudi'nin (Zeyd bin Semin) üstüne atarak kurtulmaya çalışıyordu. (Tevhid Mesajı, 2.Baskı, s.272, Hasan Elik-Muhammed Coşkun).

Şimdi, Allah tarafından doğrudan Hz. Peygamber muhatap alınarak aslında tüm insanlara yapılan o uyarılara bakalım. Kanımca bunların iftiraya uğrayan bir Yahudi için yapılmış olması da ayrıca dikkate şayandır. 

Nisa 105, 106, 107:

Ey Muhammed! Biz sana hakkın ta kendisi olan bir kitap indirdik ki insanlar arasında buna uygun, adil hüküm veresin. (dolayısıyla yaptığı hırsızlığı Yahudi de olsa başka birinin üstüne atıp kurtulmaya çalışan ve senin kendilerini desteklemeni isteyen o) Günahkarları (hainleri) savunucu durumda olma! (Onların tarafında olma!)

(Olayın iç yüzünü tam olarak öğrenmeden, hırsız hakkında akrabalarının verdiği sözde olumlu referanslara itibar ederek iftiraya uğrayan masum bir insanın suçlu olduğuna kanaat getirip bunu neredeyse açıklamandan dolayı) Allah'tan af dile... Allah çok bağışlayıcı ve merhametlidir. (Seni de bunu bilmeden yaptığın için affedecektir.)

(Ancak bir daha böyle davranıp) Bu gibi kimselere arka çıkma!..

Nisa 109:

Ey siz, hırsızlık yaptığı ve bunu suçsuz bir insana yüklemeye çalıştığı halde sırf akrabanız olduğu için içinizden birini savunanlar! Diyelim ki onu şu üç günlük dünyada savunup akladınız, peki kıyamet günü bunu yapabilecek misiniz, onu (ve dahi kendinizi) kim koruyacak? (Bunu hiç düşündünüz mü?)

Nisa 113:

Ey Muhammed! Allah'ın lütuf ve merhameti senin üzerinde olmasaydı (seni vahiyle uyarmamış olsaydık!) bu kimseler seni aldatmaya çalışacak, yanlış hüküm vermene sebep olacaklardı. Fakat bunu becermiş olsalardı bile sana değil sadece kendilerine zarar vereceklerdi. Gördüğün gibi Allah sana vahiy göndermekte ve onu insanlara nasıl uygulayacağını öğretmektedir...

Bu konudaki bir Hadis-i Şerif de şöyledir: "İsrail oğulları hırsızlık yapan mevkii ve makam sahibi kişilere dokunmazlardı ama zayıf ve kimsesizleri cezalandırırlardı... Eğer hırsızlık yapan kendi kızım Fatıma bile olsa, kesinlikle onu cezalandırırdım."

Kıssadana Hissem:

İslam'da hırsıza, yolsuza sahip çıkmak, onlara göz yummak, koruyup kollamak kesinlikle yasaklanmıştır. Mal kimin malı olursa olsun, suçlu kim olursa olsun hüküm değişmez. Makam, mevki, siyasi güç sahibi olmak, itibarlı aileden gelmek, toplumda kutsallık addedilenlerden(!) sayılmak gibi durumlar da öyle!  Asla "Kol kırılır yen içinde kalır" denemez, yapanlar da işi kitabına uydurmakla bu suçtan kurtulamaz. Çünkü muhakkak ki Allah görendir!

Aslında her şeyi öğreten esasta Allah'tır; bildiklerimiz O'nun lütfuyla olmaktadır. Peygamberler dahil tüm insanlar hata yapmaktan beri değildir ve doğruyu bulmak için O'nun yardımına, uyarısına, gösterdiği adil yol ve yöntemlere muhtaçtır.

  

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.