Hava Durumu

Tevhid Mesajı" Okuyorum (19) Kız çocuklarına mirastan pay verme konusunda Müslümanların tavrı ne olmalıdır?

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2019 07:00

Kanımca, miras konusundaki en hassas ve önemli nokta, bugünkü şartlarda erkek ve kız çocuklarına mirastan pay verme hususunda Müslümanların tavrının ne olması gerektiği sorusuna cevap verebilmektir.

Öncelikle şunu tespit etmek gerekiyor: Baştan beri bahsettiğimiz bütün ayetler-kurallar Allah'ın koyduğu hükümlerle idare edilen bir ülkede ve o şartlarda yaşayan Müslümanların sorunlarını gidermek için indirilmişti!

Kur'an'da ve Peygamberimizin sünnetinde, İslam hukukunun mer'i kanunlarla geçerli olmadığı veya kısmen olup da modernitenin getirdiği toplum anlayışı itibarıyla uygulanamadığı bir ülkede-beldede mirasın nasıl dağıtılacağına dairmüşahhas bir hüküm bulunmamaktadır.

Biliyorum bazı kaba softalar şimdi bana hücum edecek ve "Bire cahil (Belki zındık, kafir...) sen Kur'an'ın tüm zamanlara gönderildiğini ve tastamam olduğunu bilmiyor musun?" diyecek!?. Bu sebeple şimdilik "Lütfen kimse önyargılı olmasın ve yazıyı sonun kadar okusun. Ayetlerin bugün için geçerliliği olmadığını veya eksik olduğunu ima etmek bile istemem." demekle yetineyim.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz: Bütün bunlar sadece modernitenin formatladığı kafa yapısıyla bugünkü psikolojik ve sosyal dinamikler çerçevesinde değil indirildiği çağın insani, sosyal, siyasal ve dinsel gerçekleri ve ayetlerin inme gerekçeleri göz önünde bulundurularak yorumlanmalıdır.

Cahiliye döneminde çocuklara (Erkek dahil) bile miras bırakılmazdı. Miras ancak akrabalardan savaşa gidip ganimet elde etmeye gücü yetenlere ve de "kanım senin kanındır, yıkılmam senin yıkılmandır. Sen bana mirasçı olursun ben de sana " deyip aralarında sözleşme yapanlara bırakılırdı. Bir de buna evlat edinmeyi eklemek gerekir.

Oysa bugün bütün bunlar söz konusu bile değildir. Kazanç yolları başkadır, kadının aileye katkısı (Maddi manevi) başkadır, mer'i hukuk tamamen başkadır, bu hukukta erkeğin sorumluluğu başkadır (Tek başına aileyi geçindirmekle yükümlü değildir.), evlenmek-nikâhlanmak-boşanmak-nafaka işleri de tamamen başkadır... Dahası mer'i hukuk (Günümüzün kanunları) mirastan ikiye bir hisse gibi uygulamaya izin vermez ve kanunlar Kur'an'da yazılı olduğu gibi yapılacak bir uygulamayı suç sayar, cezai müeyyide getirir.

Yani baştan beri yaptığımız bütün açıklamalar(Yorumlar), müfessirlerin tefsirleri günümüzde değişen insan psikolojisi, ekonomik, sosyal ve siyasal yapı nedenleriyle lafzı ile "aynen" uygulama zeminini kaybetmiştir. Saydığımız bütün gerekçeler, kanaatimce, ağırlıklı olarak İslam hukukunun uygulanmadığı ve dolayısıyla aile ve toplumun ona göre şekillen(e)mediği ülkemizde haklı ve adil olmaktan çıkmıştır.

Dolayısıyla böyle bir uyulama murat edilenin aksine ilgili ayetlerin ruhu olan hakiki eşitliğe, adalete, Kur'an'ın genel hükümlerine aykırı olacaktır diye düşünmekteyim.

Dahası ikiye bir kuralının açıklanmasında esas alınan dayanak kadının evlenmesi ve kocası tarafında zaten geçiminin sağlanmasıdır. Oysa günümüzde bekâr kalınması ya da evlenip boşanılması olayları sıkça yaşanmaktadır. Bu durumda kız çocuğuna mirastan  yarım hisse vermenin adil olmayacağı ve geçinememe nedeniyle pek çok sorunlar yaşayabileceği ve hatta ailesine, topluma yaşattırabileceği açıktır.

Kısmet olursa gelecek yazımızda "kadınla erkeğe eşit hisse vermeye dinde cevaz var mıdır?"sorusunun cevabını vermeye çalışacağım.

Eksiklerimden ve bilhassa hatalarımdan Allah'a sığınırım. Şüphesiz doğrusunu ve tamamını ancak O bilir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.