Hava Durumu

Tek adam rejimi mi geliyor?

Yazının Giriş Tarihi: 20.01.2017 09:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.01.2017 09:36

Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren kısmi anayasa değişikliği oylamalarının son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. 1. tur oylamaları CHP ve HDP tüm fiili engelleme girişimleri dışında sorunsuz olarak ortalama 242 kabul oyu ile geçti. 2. Tur oylamaları ( şu ana kadar 7. Madde aynı oy sayıları ile geçti) da sorunsuz şekilde yapılmaya devam ediyor. Tahminen günlük çalışma sonunda teklifin tümü TBMM Genel Kurulundan geçmiş olacak ve Türkiye referandum sürecine de girmiş olacak.

CHP / HDP bloğunun en çok seslendirdikleri şey " Devletin bütün güçlerinin tek bir kişiye verildiği, bunun da diktatörlük getirdiği" propagandasıdır.

Ak Parti grubu olarak teklif ettiğimiz şey, kesinlikle bütün güçlerin tek bir kişide toplandığı bir rejim değişikliği değildir. Özetle, yürütmenin çift başlı olmaktan kurtarılması ve güçlendirilmesidir.

Muhalefetin söylemine bakarsanız; sanki yasama ve yargı görevleri tamamen Cumhurbaşkanına devredilmektedir.

Yasama erkinin temel görevi yasama ve denetim yapmaktır. Yasama görevi Parlamentodan alınıp Cumhurbaşkanına verilmemektedir.  Bu görevleri aynen devam etmektedir. Cumhurbaşkanına verilen KHK çıkarma yetkisi halihazırda hükümette de vardır. Cumhurbaşkanının KHK çıkarma yetkisinin sınırı yine parlamentonun kendisidir. Temel hak ve özgürlükler konusunda KHK çıkaramaz. Kanuna aykırı KHK çıkarılamaz. Çıkartılsa bile kanun hükmü geçerlidir.  Denetim yetkisine gelince; bugünkü durumdan farklı olarak sadece güvenoyu ve gensoru mekanizması yoktur. Bu da sistemin kendi yapısı gereği tabii olan sonuçtur. Zira yürütmeyi doğrudan halk seçtiği için Cumhurbaşkanının kurduğu hükümet doğrudan halka karşı sorumludur. Güvenoyu ve gensoru olsa o zaman zaten parlamenter sistem olur. Böyle bir eleştiri abesle iştigaldir. Sözlü soru da Cumhurbaşkanı ve bakanlar fiilen mecliste bulunmayacağı için söz konusu olamaz. Yazılı soru önergesi ve aynen devam etmektedir.

Şimdiki sistemde Cumhurbaşkanı vatana ihanet dışında hiçbir şekilde hakkında soruşturma ve yargılama yapılamazken yeni önerdiğimiz sistemde Cumhurbaşkanı hakkında her türlü eyleminden dolayı Meclis üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önerge ve 3/5 oyu soruşturma açılabilir.

Yargının tamamen Cumhurbaşkanına bağlandığı iddiası da gerçek değildir. Üst yargı görevlilerini atama yetkilerinde bu teklifte herhangi bir değişiklik yoktur. Sadece HSK üyelerinin seçimlerinde 13 üyenin 4 ünü Cumhurbaşkanı atayabilecektir. Ayrıca Askeri Mahkemeler de kapatılacak olup Yargı erki de çift başlı olmaktan kurtulacaktır.

Yeni Türkiye yolunda aşılması gereken en önemli kavşak bu Anayasa değişikliğidir. Şimdilik bir sorun gözükmemektedir. Vatan ve milletimize şimdiden hayırlı olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.