Hava Durumu

Karla kaplı yollar sizi üzmesin!

Yazının Giriş Tarihi: 02.12.2018 07:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2018 07:31

Malum kış ayındayız...

Doğanın zorlu şartları kendini iyice hissettirmeye başladı.

Bu haftaki yazımda; size kış aylarında yola çıkmadan önce almanız gereken hayati önlemlerden bahsedeceğim.

Eskiye göre kar yağışı çok olmasa bile, dondurucu soğuklar yolları buz pistine döndürebiliyor.

Böyle havalarda hem canınızı hem de malınızı düşünerek önleminizi almalısınız!

Her zaman olduğu gibi sabah kalktınız...  Bir baktınız ki yollar karla kaplı.

Evden çıkıp işe veya gideceğiniz yere yetişmeniz lazım. Ama nasıl gideceğim korkusu yaşıyorsunuz...

'Araç nasıl gider? Yollar gizli buzlanmış mıdır?' gibi korkularınız olabilir...

Fakat...

Karda, buzlu yolda hatta tipide araç kullanırken basit ama hayat kurtaran püf noktalar vardır.

Böyle durumlarda; hazırlık aşaması ve bulunması gereken önemli şeyler şunlardır...

Lastikler mümkünse kış lastiği değilse iyi durumda olmalıdır. Kış lastiğine rağmen gidilemeyecek buzlu yol kesimleri için zincir bulundurulmalıdır.

Akünüzün sağlamlığından mutlaka emin olmalısınız. Motor soğutma suyuna da antifiriz eklenmelidir. Silecek suyuna ise donmayı geciktiren antifirizli su koymayı ihmal etmeyin. Cam temizleyici, buz kazıyıcı, buz çözücü yardımcılar da kullanılabilir.

Yola yakıt deposu dolu olarak çıkılmalısınız. Şayet uzun süre yolda mahsur kalma ihtimaline karşı da araçta battaniye, yiyecek-içecek bulundurulmalıdır. Otomobilde çalışan, 'telefon şarj cihazı' ise yardım istemek için gerekebilir.

GİZLİ BUZLANMA NERELERDE OLUR?

Suyun aniden donmasıyla oluşan gizli buzlanma sürücülerin korkulu rüyasıdır. Olası buzlanma; yüksek tepe ve dağlık yollarda, köprü ve viyadüklerde, yüksek kesimlerde, gün batımı sonrasında, aşırı rüzgar alan yerlerde, yamaç içi ve güneş görmeyen yol kesimlerinde beklenmelidir.

Bu gibi durumlarda, buz tutabilecek yol kesimleri önceden belirlenmeli ve hız en aza düşürülmelidir. Buzda; direksiyon, gaz, fren ve debriyajın bırakılması gibi tüm hareketler mutlaka çok yumuşak yapılmalıdır.

Karla kaplı yollarda zincirler sizin kurtarıcınız olacaktır. Fakat bu durumda bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Zincir takılmış lastiklerle sadece karlı ve buzlu zeminlerde gidilmelidir, asfaltta kullanılmaz. Zincirle 50 km/s hız geçilmemelidir. Hem yol tutuşu zayıftır, hem de zincir gevşerse ya da koparsa araca zarar verebilir

Karlı havalarda bir diğer sorun da yokuş inip çıkmaktır. Yokuş çıkarken patinajı önlemek için motor torkunun az olduğu üst viteste-düşük devirde olmak gerekir. İnerken ise aracı hızlandırmamak için çok hafif frenle ve el freni arka lastiği kilitlemeden, bir-iki kademe çekili olacak şekilde inilmelidir. Arka kaymaya başlarsa fren bırakılıp, direksiyon hakimiyetiyle aracın düzelmesini sağlamalısınız.

Tüm bu kurallara uymak, yollardaki 'kış' riskini en aza indirecektir.

Yolunuz açık olsun... 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.