Hava Durumu

"Kutsala yolculuk"

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2019 07:00

NOT: Bu bir denemedir ve üzerinde, bugünlerimiz ve yarınlarımız için düşünülmesine inandığım için bazı sorular sordum ve ucu açık cevaplarla konu üzerinde tefekkür edilmesi gerektiğine inanıyorum!

Kutsalı olmak, kutsalı bilmek önemlidir; kutsalı olmamak başlı başına bir felakettir!

İyi de kutsal nedir?

Sadece din ve bağlantılı olan "özel" bir alan mıdır veya bu "özel alan" neleri kapsar?

Türk Dil Kurumu kutsalı, dini açıdan saygı şeklinde tanımladığı gibi "bozulmaması, dokunulmaması gereken, üstüne titrenilen" şeklinde de tarif eder.

Buna göre tabiat, çevre, insan ve diğer canlılar, köy, mahalle, şehir, ülke korunması, üzerine titrenilmesi gereken alana girer mi girmez mi?

Kutsal olan mesela sadece mescit mi yoksa orada yapılan ibadet ve ibadeti yapan mıdır?

Korunması gereken Allah'ın yarattığı hal değil midir, böyle bakınca Allah'ın yarattığı şekliyle tabiatın, çevrenin, insanın ve diğer canlıların korunması, üzerine titrenilmesi gerekmez mi? Ayrıca "din gidilen yoldur" cümlesiyle birlikte ele alınınca, korunması gereken sadece ibadet değil aynı zamanda ibadete ilişkin olan her şeydir; insan, çevre, mescit vs.!

Kutsal olan yani korunması, üzerine titrenilmesi gereken Allah'ın yaratması ve hayata bahşettikleri değil midir? Bu meyanda; merhamet, adalet, emanet kutsal kavramlar olmaz mı? Zira merhamet Allah'ın hayata ikram ettiği bir olmazsa olmazdır. Adalet O'nun olmazsa olmaz emirlerindendir. Emanet insanın üstlendiğidir. Hepsinin korunması ve üzerine titrenilmesi gerekmez mi?

Din gidilen yol ve hayata ait olan her şey din ile ilgili olduğuna göre korunması gereken bütünüyle hayata ait olan her şeydir! Hayat benim, arazi benim, bahçe benim, ben kazandım; kimi ne ilgilendirir, istediğim gibi harcarım diyebilir miyiz?

Kutsal arızi olanın üzerinden tanımlanabilir mi? Mesela hayat, yaşamak ve yaşatmak asıl, savaş arızidir haliyle kutsal arızi olan savaş üzerinden sınırlandırılabilinir mi? Savaş değil korunması gerekenler kutsaldır, korunması gerekenlerle ilgili savaş kapıya dayanınca kaçmak olmaz lakin savaşı kalıcı bir barışla sonlandırmak ve korunması gerekenleri korumak asıldır. Korunması gerekenleri korumak için ölen ve öldürülen özel bir kavramla anılır ve ona "şehid" denir çünkü o şahitlik etmiştir. Çünkü o haddi aşmamış ve hakkı çiğnememiştir. Korumayı esas almış, ölmeyi ve öldürmeyi değil ancak o yolda ölüm vaki olmuştur! Merhamet, adalet ve hakkaniyetin esas alındığı, emanetin korunduğu bir dünya için en kutsal olan hayat hakkından vazgeçmiştir.

Çevre; içindeki tüm canlılarla birlikte, o canlılara kucak ve besleyici toprak ile birlikte kutsaldır! İstediğimiz gibi kirletemeyiz. Allah'ın yaratışını değiştiremeyiz. Hatta onu temiz kullanmak en hassas kelimelerimizden olan "iman" ile anılır. Bir yönüyle iman, hayata ait olan her şeyin bizden emin olmasıdır, ona zarar vermememizdir! İman bir bilinci ifade eder. Sadece "inandım" demekten ibaret değildir. Bu nedenle "sadece inandım demekle bırakılacağınızı mı sanıyorsunuz" denmemiş midir? Bu kavram bile korunması gerekenleri korumak adına gündeme gelen bir anlaşmayı ifade etmez mi?

Kutsalı olmak demek korunması gerekenleri, üzerine titrenilmesi gerekenleri olmak demektir!

Kutsala yolculuk bu bilinci içerir.

Hac da kutsala doğru bir yürüyüşü, hatırlamayı içinde barındırır.

Canı, canlıyı korumayı esas almayanın kutsal yolculuğu olmaz. İhram giydikten sonra kendimize ve hayata zarar verici bir eylem içinde olamayacağımız öğretilir. Hürmet edilesi bir yolculuk eğitimi verilir.

Ezcümle...

Kutsala dair yeniden, daha bir özenle düşünmemiz gerekir diye düşünüyorum.

Eğer insan, çevre, hayat, şehir, ülke, dünya diye bir derdimiz varsa ve hepsinden hesaba çekileceğimize gerçekten inanıyorsak, kutsal ifadesinin gölgesine giremeyecek sloganlar atmak yerine kutsala dair tefekküre ehemmiyet vermeliyiz.

Kutsalı anlamayan; şehri, ülkeyi hesap verme bilinciyle donanmış olarak yönetemez!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.