Hava Durumu

Yeni yıl neler getirir

Yazının Giriş Tarihi: 09.12.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.12.2019 07:30

2020 yılına yaklaşmışken 2000 yılının bizlere vermiş olduğu teknolojik imkanlar dezavantajları da yanında getirmişti. Bizleri gelecek yıllar neler bekliyor gibi bir soru herkesin aklındayken bu alanda da önemli gelişmeler yaşanmakta.

Fidye yazılımı ve DDoS saldırıları gibi klasik hale gelen siber saldırı çeşitlerinin yanı sıra IoT cihazlarına ve kişisel verilere yönelik tehditlerin artacağı sinyallerini veren 2019 yılı sona eriyor. 2020 yılında karmaşık yapıya sahip gelişmiş siber saldırıların artacağı öngörülürken, gelişen teknolojiler ile birlikte yeni siber tehditleri de getireceği ve bu tehditler karşısında yapay zeka destekli siber savunma stratejilerinin kullanılacağı tahmin ediliyor. Kişisel verilere yönelik saldırılardan siber güvenlik sigortalarına olan rağbete, yapay zekanın siber savunmaya katkısından ulusal siber güvenlik kaygılarına kadar birçok gelişmenin yaşanacağını öngören Bitdefender Antivirüs uzmanları, 2020 yılına yönelik en önemli 10 siber güvenlik tahminini paylaşıyor.

1. Yapay zekanın siber güvenlikteki payı artacak.

Veri güvenliği ve Wi-Fi ağlarına yönelik saldırıları engellemek adına siber güvenlik önlemlerinde yapay zekadan fazlasıyla yararlanılacak. Siber güvenlik pazarında yapay zekanın pazar payının 2026 yılına kadar 38,2 milyar doları bulacağı öngörülüyor. Pazarın büyümesinin temel itici gücü olarak ise IoT cihazlarının sayılarının artması ve siber güvenlikteki gelişmiş tehditler öne çıkıyor.

2. DDoS saldırıları artış gösterecek.

2019'un son aylarında kamu ve özel sektörde hizmet sağlayan birçok kuruluşa yönelik gerçekleşen DDoS (Dağıtılmış Hizmet Reddi) saldırıları, 2020 yılında da etkisini gösterecek. Gerçekleşme maliyetinin ucuz ancak etki alanının geniş olduğu DDoS saldırılarının, hedeflenen internet hizmetine erişimleri etkisiz hale getirerek, kamu ve özel sektördeki birçok kuruluşa ciddi zararlar vermeye devam edeceği öngörülüyor.

3. 5Gteknolojisi, faydalarının yanında tehditleri de barındıracak.

5G'nin sağladığı bant genişlikleri, bağlı cihazların ve sensörlerin sayısında bir patlama yaratacak. 5G ile e-sağlık uygulamaları kullanıcıların refahı hakkında veri toplayacak, bağlı araç servisleri kullanıcıların hareketlerini izleyecek ve akıllı şehir uygulamaları vatandaşların nasıl yaşadığı hakkında bilgi toplayacak. Bu gelişmeler hackerlerın iştahını açarken, sürekli büyüyen kişisel veri hacminin ihlallere ve hırsızlığa karşı güvenceye alınması gerekiyor.

4. Hedefli fidye yazılımı saldırıları devam edecek.

2019'da fidye yazılımı saldırılarının belirli şirketlere, hükümetlere ve sağlık kuruluşlarına karşı yüksek oranda gerçekleştiği görüldü. Hedefli fidye yazılımı saldırılarında kurbanları hakkında ciddi araştırma ve istihbarat içerisinde olan siber saldırganların bu tarz saldırılarını artırma sebebi ise talep edilecek fidyenin miktarını yükseltmelerinde yatıyor. 2020 yılında da bu amaçlarının peşinden koşacakları öngörülüyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.