Hava Durumu

Tek sermayemiz...

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2018 06:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2018 06:57

Henüz hazırlığı bitirmiştim ve bölüme adaptasyon sürecinde olduğumdan dolayı derslere olan alakam ve dikkatim olması gerekenden daha az, bazen de derse giremeyecek kadar düşük oluyordu. Yine öyle bir dersti ve çeşitli grafiklere maruz kalmaktan dolayı, olmayan dikkatimi de kaybetmiş boş gözlerle dersi takip ediyordum.

Hocanın şu sorusuyla kendime geldim: 'Sermaye nedir?'

19. yüzyıl itibariyle vatan topraklarımıza giren para endeksli; bir dünya olan serbest ticaret rejiminin de bizlerde doğurduğu yan etkilerden olan para endeksli düşünce dünyasının, henüz doğmadan önce ailemizin yaşadığı çeşitli ekonomik baskılardan doğan yani doğumumuzdan ölümüze kadar geçen süreçte hemen her zaman, her adımımızın başında planımızı şekillendiren para istemeden de olsa merkezimizde yer alıyor ki, üniversite seçimlerine kadar birçok konuda ilk karşımıza çıkan etken de ne kadar para kazanacağım oluyor.

Yanımda oturan benden daha konsantre olan arkadaşımla birlikte elimizi kaldırıyorduk.

Birçok kişinin para cevabından sonra verdiğim bilgi cevabı gerçekten ortama aykırı bir cevap olmasıyla birlikte aynı zamanda derse olan alakasızlığımı da bir nebze olsun azaltacak cinstendi. Evet, cevap tabii ki de para değildi. İş hayatında da, normal hayatımızda da yani hemen hemen her noktada evvela durup düşündüğümüz para eksenli, planlarımızı yönlendirmede bilgimiz dahilinde kazanç ortaya çıkıyordu. Torbalarca para harcayıp da elde ettiğimiz bilgiler, kitaplar ve eğitimler de tabii ki bu durumun en büyük kanıtıydı.

Yine aynı şekilde üniversite hayatımızın en sefil zamanları, yani iki ay kadar öncesi, -bu durum sefilliğimizin geçtiği anlamına da gelmiyor üstelik- Türkiye borsası üzerine araştırmalar ve çalışmalar yapmaya başlayıp, çeşitli hisse ticaretleriyle bir öğrencinin günlük ihtiyaçları olan karın doyurma miktarlarını kazanmak üzere girişimcilik fikrimizin doğuşu aynı zamanda ölüşü anlamına geliyordu. Zira en büyük sermaye bilgiydi ve bu bilgiyi elde edebilmek üzere de maddi varlığa ihtiyaç duyuyorduk.

Okuduğumuz kitaplar, okuyamadığımız kitaplar, okuyacak olduğumuz kitaplar... Hepsi bizlerin en değerli sermayeleridir. Para kazanabilmek için de öncelikle sağlam bir bilgi kaynağına ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde kitap fuarları başta olmak üzere çeşitli kitap satım noktalarında gördüğümüz kalabalık yığınlar aslında yığından öte birer yarına ümittir.

İnsan ümidini ve pozitif düşüncelerini asla öldürmemeli ve yarına olan umuduyla daima yarının bilgisini bugünden araştırarak geliştirmelidir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.