Hava Durumu

Yakalamak

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2016 09:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2016 09:03

Çocukluğumun vazgeçilmezi ve zevkle oynadığım oyunları saklambaç, elim sende, yakan topu vs. gibi tüm oyunlar yakalamak üzerinedir.

                Bu oyunlarda ilk görülen veya dokunulan ya oyundan çıkar veya ceza olarak ebe olur. Sobelemek veya topu yakalamak ise cezanın ödüle dönüşmesidir.

                Kamer (41-42): Firavun halkına da kesinlikle böyle uyarıcılar gelmişti. Bütün mesajlarımızı yalanladılar. Biz de onları hesap sorucu güç ve iktidar sahibinin yakalaması gibi yakalayıp hesap sorduk.

                İnsanlık tarihi boyunca, Adem (as) yaratılmasından, Hz. Muhammed'(sav) in gelmesine kadar ve hala devam eden Tevhid-küfür çatışmasında, her daim uyarıcılar olmuş ve buna karşı çıkan küfür ehli de olmuştur.

                Firavun'un ve halkının Tevhit ile olan mücadelesi tarihin en belirgin en ibret verici örneklerinden olup, Kur'an'da bu örnekleme üzerinde çok durulmuştur.

                Firavun hanedanlığı Mısır ve yöresinde hüküm süren Nil'in bereketli topraklarından ve Kızıldeniz'in bereketli deniz mahsullerinden yararlanan kadim bir uygarlıktır.

                Bu uygarlığın en önemli özelliği pagan kültürünü tercih edip, çok tanrılı tapınak rahiplerinin din anlayışına göre şekillenen sosyal hayatı vardır.

                Şirk ve Tevhit mücadelesinin en önemli buluşmaları Yusuf ve Musa (as) zamanında olmuştur.

                Yusuf (as) dönemindeki firavun İslam'ı tercih etse de hemen ardından gelen firavun tekrar pagan dinine dönüş yapmıştır.

                İslam hak ve hukuku temel alır. Kim olursa olsun hukuk karşısında eşit kılar. Güç sahiplerinin ekabirleşme duygusu şirke düşmeyi kolaylaştırır. Pagan kültürü lideri, kralı vs. yöneticiyi hatasız hale getirip, onun yüceliği üzerine kurulur. Kimi kültürde tanrının gölgesi, kimi kültürde güneşin oğlu, kimi kültürde tanrının oğludur. Bazen de tanrının özel seçtiği bilge kişidir.

                Bu nedenle pagan kültür önce Allah'ı kaldırıp yerine tanrılar edinir. Sonra Erk'i tanrılaştırır, bunun çok saçma bir şey olduğunu bilmesine rağmen tapınmaya başlar ve tebayı da tapınmaya zorlar.

                Pagan inancı hiçbir zaman kaybolmaz. Aklını kullanmayan ve aklını kiraya veren toplumlarda tanrılaştırılan insanlar ve ikonlar hep olmuştur.

                Tanrıtanımaz toplum diye salık verilen toplumlarda daha fazla tanrı inancı hakimdir. Ancak Allah inancının yerine konulan bu iman düşüncesi "lailahe illallah" düşüncesini kaldırır yerine şekil verilmiş ve şablonlanmış ibadeti hakim kılar.

                Siyasi erk'in kimde olduğuna bakmaksızın kendi rahat hayatının devamına bakan ruhban sınıfı, yönetici sorumluluğunu ve hesap verme zorunluluğunu almadan iktidarlarla iyi geçinip kendi nüfuz alanını genişletmeye bakar.

                Adı ister firavun olsun, ister nemrut olsun, ister kral, isterse kraliçe olsun. Adının nasıl söylendiği değil, Allah adına hükmetmesi gerektiği durumlarda, tevil veya "ölçtü biçti kahrolası yine ölçtü biçti" dedirterek gerçeğin üstünü örtme çabası sarf eden herkes, her aile, her topluluk muhakkak yukarıdaki ayetin muhatabı olacaktır.

                İşte o vakit geldiğinde hesabı sormak, sorumluluğu hatırlatmak üzere, gücü elinde tutanları perçeminden yakalayan Rabbim asıl hesap sorucunun kendisi olduğunu bizzat iletir.

                Hesap günü geldiğinde söyleyecek sözü olup da azığını tüketmemiş kullardan olmamız dileğimle hayırlı cumalar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.