Hava Durumu

Mühlet

Yazının Giriş Tarihi: 24.03.2017 10:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.03.2017 10:23

Mühlet yaşantımızın olmazsa olmazlarındandır. Bunların bazıları strese sokup sonucunu merakla beklersin, bazıları sevinçle karşılanır.

            Çocuk doğar kırkını uçurursun. Okulunun ilk gününü iple çekersin. Karne gününde başarısını kutlamaya çalışırsın. Askere gider hasretini çekersin. Ancak bunların hepsi mühletlidir ve zamanı gelince yaşanması gerekir.

            Cenazen olur; bunu en geç bir gün içinde gömmeye çalışırsın. Her ne kadar batıl olsa da yedisi, kırkı, elli ikisi denilen mühletleri elalem ne der dinince yaşatırsın. Bunlar aslında cenaze ardından unutulmadığını ispat mühletleridir.

            Hayatımızın her günü mühletlerle doludur. Yapmayınca ya başkasından azar veya kendinden hayıflanma duyarsın.

            Sad (71-83) : Hani rabbin meleklere demişti "Ben balçıktan bir insan yaratacağım. Ona tam şeklini verip ruhumdan da üflediğim vakit hemen onun önünde yere kapanın. Bunun üzerine meleklerin hepsi yere kapandılar. Yalnız İblîs hariç; o, küstahça böbürlendi ve inkarcılardan oldu. Allah, "Ey İblîs" dedi, "Kendi ellerimle yarattığım şu varlığın önünde yere kapanmaktan seni alıkoyan nedir? Büyüklük mü taslıyorsun yoksa ululardan mısın?" İblîs, "Ben ondan daha üstünüm. Çünkü beni ateşten, onu balçıktan yarattın" diye cevap verdi. Allah, "O halde meleklik konumundan çık" dedi; "Artık kovuldun, kıyamet gününe kadar rahmetimden uzak kalacaksın" İblis: "Rabbim! Öyleyse insanların yeniden diriltileceği güne kadar bana mühlet ver" dedi. Allah, "Kıyamete kadar mühlet verilmiş olanlar arasındasın" buyurdu. İblîs, "Senin kudretine and olsun ki Rabbim, samimi kulların hariç, insanların topunu kesinlikle yoldan çıkaracağım" dedi.

            Melekler görev için yaratılmışlardır ve görevleri dışında bir şeyler yapama yetkileri yoktur. Buna rağmen meleklere balçıktan yaratılan insan önünde yere kapanmalarını istemesi tamamen İblisin sınavıdır. Çünkü Allah çok kıskançtır. Asla kendisinden başkasına ibadet edilmesine razı olmaz. Burada ki yere kapaklanma balçığa üflenen Ruh'a yöneliktir. Ruh ta Allah'a aittir.

            İblisin ben alevden yaratıldım, balçıktan üstünüm demesinin ardında ki anlatım, kendisini ali bir soydan geldiği yönünde böbürlenen insana yönelik duyurudur.

            İblis meleklik konumundan çıkarılır ve ona kıyamete kadar MÜHLET verilir.

            Buraya kadar olan ayetlerin tamamında belagat ve mecaz çok üst düzeydedir. Anlatım sanatının sanatkarı insana verdiği değeri hatırlatır.

            Balçık halde iken hiçbir kıymeti yokken, ruh üflendiğinde, eşyanın isimleri anlatıldığında, isimlendirme özelliğinin tevdi edildiğinde artık insan çok değerlidir.

            İster vahye uyar değerini artırır ahsen-i takvim'e ulaşır, isterse aklını kullanmaz dumur vaziyette hayat sürer esfel-i safilin'de kalıp aşağıların en aşağısı konumda olur.

            İblis asla insan olma özelliğine sahip olan kişileri aldatamaz. Onun aldatacakları kişiler, aklını kullanmaktan vazgeçen, dünya meşakkatini tercih eden güruhtan başkası olamaz.

            İblis asla Allah'ı inkar etmez. İstekte bulunurken bile Allah'ın kuderet sahibi olduğunu kabul ve ikrar eder.

            İblis kıyamet günü ateşe atılacağını bile bile tevazuuya dönmemesi, kibrinden taviz vermemesi, kendini üstün görme, farklı görme duygusundandır. Kibir aklı alır ve yerine heva, heves ve hamaset koyar.

            İblis kendisine verilen mühleti, insanların aleyhine kullanacağını ve samimi olmayan kulların tamamını yoldan çıkarıp esfel-i safiline taşıyacağını duyurur.

            Yolunu şaşırmayacak ihlaslı kullardan olmak umuduyla Cumanız mübarek olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.