Hava Durumu

İsraf

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2017 09:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2017 09:17

  Zenginin israfı kadar fakir aç kalır. Numan bin Sabit.

Hanefi ekolün sahibi olarak bilinen Numan bin Sabit israfı o kadar güzel tarif etmiş ki, üstüne söylenecek söz bulamadım.

İnsanlar en çok zamanı, sağlığını ve nefesini israf eder.

Zamanı israf eder; çünkü önce büyüme telaşına düşer, sonra büyüyünce yaşlanmama. Oysa ömür gelip geçer, zamanın nasıl geçtiğinin farkına bile varmaz.

Sağlığını gençlikte israf eder; yaşlanınca parayla satın almak istese de artık giden sağlık eskisi gibi dönmez.

Nefesini israf eder; olur olmaz, bilir bilmez her şey hakkında fikir yürütme ve bildiğini sanma huyu nedeniyle çok konuşur. Tükenen nefesin yalan yanlış ve kibirden olması onun ahiret kuyusunun kendi eliyle kazılması sebebidir.

Araf (31) : Ey Âdemoğulları, mescidlere geleceğiniz zaman ve Allaha her ne şekilde olursa olsun kulluk edeceğiniz zaman güzelce giyinin, yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.

          İnsanın zenginliğinin üzerinde görünmesi israf değildir. İsraf kibre götüren ve sağlığı bozan yolu açmaktır.

          Zengin, işinin görüleceği en ucuz ve en kısa yolu tercih ederse dağıtacağı zekat ve sadakası artacağı için etrafında fakir ve aç kimse kalmaz. Veren elin alan elden üstünlüğü, veren elin kibirlenmeden vermesiyle alakalıdır.

          Paylaşmak israf değildir. O nedenle dağıtılan şeylerin ahirette tarafımıza misliyle iade edileceği Peygamberimiz tarafından muştulanmıştır. Ancak "camiye lazım olan, mescide haramdır" düsturunu da unutmamak gerekir. Veren elin üstünlüğünü yaşamak için, ev halkını mağdur ve muhtaç bırakmak doğru değildir.

          Makul miktarda miras bırakmak ev halkını muhtaçlıktan korumak adına asla israf değildir. Nesi var nesi yok her şeyini miras bırakmaya çalışan hem çocuklarına hem de etrafına haksızlık eder. Mirasçının çalışmasını engelleyecek onu tembelliğe itecek miras ta israftır.

          Sağlığı bozan israf ise; evde yapılmayan yemekler veya hazır alınan gıdalar nedeniyledir.

          İsrafın en büyüğü içerisinde ne olduğu ve adını dahi bilemediğimiz bir sürü katkı maddesi içeren gıdalardır. Hazır gıdalar evde hanımların işini kolaylaştırıyor gibi gelse de, katkı maddeleri nedeniyle birçok hastalıklara davetiye çıkarır.

          Örnek verecek olursak MS, ALS, Çölyak, huzursuzluk vbhatta birçok kas hastalıkları israf hastalığıdır. Bilhassa bağırsakları düzenli olmayan ve evde yemek yapmayanların, hazır ve katkılı gıda ile beslenenlerin kaçınılmaz sonudur.

          İsraf maddi sağlığı bozduğu gibi ruh sağlığını da bozar. Vaktinizi gereksizce çalan birisi size negatif enerji yükler ve sizi iflah olmaz hale getirir.

          Ustaya sormuşlar; - Hayatta yaptığınız en büyük israf nedir?

Cevap müthiş: - Hak etmeyenlere verdiğim değer.

          Hak etmeyen birisine vereceğiniz değer onun kendisini değerli görmesine neden olur. Bu da onun sosyal hayat başarısını öldürür. Sosyal hayatta başarısızlık; hayatın genelinin israfı demektir.

          İsrafsız bir hayatı sürmeniz umuduyla, içinde bulunduğumuz Muharrem Aşura ayınız kutlu olsun. Kıyısında bulunduğumuz Kerbela'ların tüm Müslümanlardan uzak olacağı nice Muharremler diler, cumanız mübarek olsun derim.

         

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.