Hava Durumu

Estetik

Yazının Giriş Tarihi: 13.10.2017 06:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2017 06:21

İnsan günaha meyillidir. Taşıdığı ve terbiyesi için uğraştığı nefsi onu günaha her daim günaha sürüklemeye çalışır.

Günahsız hiç kimse yoktur. Dünya kurulduğundan beri peygamberler dahil günah işlemeyen kimse yoktur ve bundan sonra da olmayacaktır.

"Yarabbi ben pişmanım, bütün yapmış olduğum günahlardan. Keşke yapmasaydım. İnşaallah bir daha yapmayacağım."  diye başlayıp devam eden nasuh tövbeler, olmasaydı Allah bizi yeryüzünden kaldırır, neslimizi kurutur, günah işleyip gözleri yaşlı tövbe eden bir nesil getirirdi.

Tövbe hayatın engebeleri arasında Allah'la estetik konuşma biçimidir.

Araf (32) : De ki: "Allah'ın kulları için yarattığı süsü, temiz ve iyi rızıkları kim haram kıldı?" De ki: "Onlar dünya hayatında müminlere yaraşır; kıyamet gününde ise yalnız onlara mahsus olacaktır." İşte bilmek isteyen bir topluluk için ayetlerimizi böyle açıklıyoruz.

Temiz giyinmek, temiz olan rızkı temin etmek Allah'ın en sevdiği amellerdendir.

Zenginin pejmürde, fakirin süslü giyinmesi değil herkesin kendi durumuna göre giyinip endam sergilemesi önemlidir.

Hiç kimse israf etmediği müddetçe giydikleri nedeniyle kınanamaz. Cimrilik yapmadığı müddetçe de giymediklerinden kınanamaz.

Güzel giyinmek ve dünya nimetlerinden güzelce faydalanmak, inanmış, muvahhit, mümin kullara daha çok yaraşır. Kıyamet günü ise mezarlarından çıplak olarak çıkanlar ile cennetten gelen kıyafetleri giyenler arasındaki fark hakkıyla mümin olanların farkıdır. Zaten artık hesap günü gelmiş ve müminler için kurtuluş vaktidir.

Avret mahallini kapatmak giyinmedir. Ancak buna estetik katarak giyinmek mümin bir kulun en meşru hakkıdır.

Kumaşa sanat katarak görselliğini artırmak, betona, ağaca estetik katarak onu albenili hale getirmek müminlerin özelliği olması gerekir.

İki briketi veya tuğlayı yan yana getirip ev yapan ile inşaata estetik katanların evine aynı ölçüde bakılmaz. Çalılık bir bahçe ile peyzaj yapılmış bahçe arasında ilgi çekme yönünden uçurumlar vardır.

Güzel ve temiz döşenmiş ev gıpta duygusunu hareke geçirir. Bir sokakta yürürken viran olmuş evle temiz boyalı, balkonunda saksıları olan, pencereleri ve perdeleri düzenli bir ev aynı ilgiyi hak etmez. Bahçeli bir evin önünden geçerken alınan güzel kokular ve görsellik seyredenin hayat bağını artırır. İbadet şevkini çoğaltır.

Dünya hayatına estetik katanlar, ahiret hayatına estetik katmış olurlar.

Güzel, değerli, estetik eşyalardan uzak kalmayı, zühd, takva ve fazilet olarak görenler Allah'ın yaratma sanatını ve onun içine gizlediği estetiği anlamamış kişilerdir.

Güzel ve temiz giyinmek insanın hem kendisine, hem topluma hem de Allah'a olan saygısındandır.

İmkanı olmasına rağmen toplumun karşısına iğreti elbiseler, eşyalar vs. ile çıkan kişi, Allah'ın yaratma sanatını anlamamış kişidir.

Temiz olmayan derviş kıyafetinden temiz olan herhangi bir kıyafet Allah'a daha yakindir.

Hadesten taharet ve necasetten taharet emirleri sadece namaz için gerekli emir değil Müslümanın olmazsa olmaz şiarıdır.

Güzel ve temiz giyinmeyi iyi anlamayan kişi, ölçüsüz dindarlık duygusu ile şahsi tercihlerini dine ara yüz eklemiş kişidir. İslam ve Kur'an asla ara yüz istemez.

Refah, Sağlık, Mutluluk, güzel geçim, Huzur, Güven, Esenlik, Barış, tüm bunlar Müslümanca yaşam süren herkesin hakkıdır.

Eğer günümüzde en huzursuz toplumlar adı Müslüman toplumlarsa biliniz ki Müslümanca bir hayat sürülmediği içindir.

Vahye dayalı Müslümanca bir hayat için cumanız mübarek olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.