Hava Durumu

Anılmak

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2017 08:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2017 08:51

Anılmak iki türlüdür. Biri iyi diğeri kötü. Biri hoş diğeri berbat. Birinde yüzde gülücükler vardır diğerinde asık surat.

Zengin bir adam umre esnasında parasını kaybeder. Memleketten havale geçmelerini ister lakin biraz gecikir. Ancak umre sonrası saç kesilmesi gerektiğinden berberin yolunu tutar ve müşterisini traş eden berbere - affedersiniz; param yok, Allah rızası için saçımı-sakalımı düzeltebilir misin" diye sorar. Berber yan koltuğu göstererek buyur eder. Traş ettiği müşterisinden izin ister ve Allah rızası için diyen adamı traş eder. Traş bittikten sonra cebine de acil ihtiyaçlarını görürsün diye bir miktar para bırakır. Aradan bir kaç gün geçer ve para gelir. Doğruca berbere gidip durumunu anlatır, yüklüce para uzatır. Berber parayı reddeder. - "Allah rızası için olan işin bedelini kullar ödeyemez" diyerek savuşturur.

            İşte dua budur. Anılmanın en güzeli en hakikisi budur.

            Mehmet efendi nebbaşlıkla (ölü soyucu) geçinirken ölmüş. Yerine oğlu devam etmeye başlamış. Ancak oğlu sapıklık gösterip birde ölüleri iğfal etmeye başlayınca Cuma hutbesinde imam - Allah razı olsun Mehmet efendiden, hiç olmazsa ölülerimizi iğfal etmiyordu, diyerek dua etmiş.

            Bu da duadır ama bu kerhen yapılmış duadır.

            Sad (45-48) : Güçlü ve basîretli kullarımız İbrâhim, İshak ve Ya'kūb'u da an. Âhiret yurdunu hatırda tutmadaki samimiyetleri sayesinde onları günahlardan arındırdık. Doğrusu onlar bizim katımızda gerçekten seçkin kılınmış, hayırlı kimseler arasındadırlar. İsmâil'i, Elyesa'ı ve Zülkifl'i de an. Hepsi de iyi kimselerdi.

            Mekke'li müşriklerin Allah'ın ayetlerini inkar ve peygamberin güzel ahlakına rağmen aşırıya kaçmaya, bozgunculuk yapmaya devam etmeleri karşısında Peygamberimize ve bizlere nasıl tavır almamız gerektiği hatırlatılır.

            Her ne olursa olsun güçlü irade ve akli kavrayışların her koşulda, kişinin koruyucu kalkanı olacağı açıkça belirtilir.

            Güçlü olmak bedenen elde edilen güç değildir. Taşın suyunu çıkaracak kadar güçlü, pehlivan olmak asla değildir. Buradaki güç kontrol altına alınmış akıl, zeka, öngörü, bilgi ve birikim gücüdür.

            Samimi, içten ahiret yurdunu düşünen herkes günahlardan kurtulur. Ancak peygamberler gibi gelmiş geçmiş tüm günahları silinmez. Ahiret yurduna samimiyeti devam eden her kim olursa olsun, artık koruma altındadır ve sevgili olmaya hak kazanır. Alemlere rahmet olarak gönderilen en sevgilinin ümmeti olup da, onun ahlakını hayat düsturu edinenin "sevgili" olmasından daha doğal ne olabilir?

            Temiz, düzenli ve örnek bir hayat sürenler gerçekten seçkinlerdir. Seçkinlik, takvalı yaşamın dışa vurumudur.

            İnançlarını koruyup kollayan, Örnek insan olma özelliğini özenle ve kararlılıkla sürdüren kullar seçkindir.

            Bazı dünyevi arzu ve isteklerini kontrol altına alamayan, dünyevi zevkleri terk etmekte sıkıntılanan, ahlaki olan her şeyden uzaklaşma korkusu yaşayan, her daim olmasa da arada bir kolayca kötülüklere teslim olanlar bozguncu güruhun içindedirler.

            Ahiret bozguncusu olmamak için, kulluk bilincini aktif tutmak gerekir. Aktif tutulan kulluk bilinci, Ahirette kaybedeceğimiz nimetlerin farkında olup, bunu kaybetmemek uğruna bazı heva ve heveslerden uzak durmamıza sebep olacaktır.

            Her şeyin kalbinizce olduğu, kulluk bilinci içerisinde yaşayacağınız bir ömür dileğimle, kutlu ve faydalı cumalar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.