Hava Durumu

S-400, S-500,  S-600

Yazının Giriş Tarihi: 25.07.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.07.2019 07:00


Türkiye hava savunmasını güçlendirmek için çare ararken bunu S-400 Rus yapımı hava savunma sisteminin yapabileceğini düşünerek veya düşünmek zorunda bırakılarak S-400'leri nitekim aldı ve sevkiyatı devam ediyor.
Buraya kadar herkese malum olan bir süreç. Bizim burada değineceğimiz ülkemizin savunma sistemini temin ettiğimiz ülke ve savunma füzelerinin ilerde oluşturabilecek dezavantajları. Evet Türkiye bugünkü teknolojisiyle böyle bir silah yapmaya muktedir değil. Dolayısıyla ihtiyacı olan sistemi dışarıdan tedarik etmesi bir zorunluluktu. Devleti yönetenlerden bu zorunluluk gereği ülke savunmasının, silah envanterine bu savaş makinelerini kattı. Ancak bunu işin sonu yani hava savunmasının bundan sonraki süreçte garantisiymiş gibi görmek neredeyse bayram etmek bir rehavet, ilerde doğacak veya doğabilecek sorunları ıskalamak gibi geliyor bana. Devletler olaylara anlık tepki ve refleks gösterirseler büyük devlet olma yolunda ilerleyemezler. Devletler ve devleti yönetenler ön görüşlü ve stratejik perspektife sahip olmak zorundalar.


Şöyle ki; bugün Rusya'dan aldığımız bu hava savunma sistemi Rusya ile aramız iyi iken işimize çok yarayabilir.

Bizim bu realizmin gerekliliği olan ''güçlü olmalısın'' paradigmasına sahip uluslar arası ilişkilerin hakim olduğu dünyada elimizi geçici olarak rahatlatabilir. Ama unutulmamalıdır ki bu sistemin yazılımını biz yapmadık. Şifreleri ve emir komuta kodları bizde olsa bile eminim bu yazılımı yapan bize verdiği bu şifreleri bypass edecek çözümleri elinde bulundurur. Yoksa bu silahların bize katacağı güç Rusya ile aramızın ne kadar iyi olacağıyla doğru orantılıdır. Yani bu füzeler bir gün Rusya'nın müttefikleri ve çıkarları bizden daha güçlü bir ülkeye karşı kullanılırsa bir metre fırlamayacak kadar iş yapmayabilir.


Komplo teorileri üreterek analiz yapmak istemiyorum ama Türkiye'nin geçmişten gelen böyle olumsuz tecrübeleri var. F-11 savaş uçaklarının yazılımlarına biz dokunduktan sonra, mühimmatlarını biz yaptıktan sonra verimli kullanmaya başladık. İsrail'den aldığımız İHA'ların şifreleri başkasında olduğundan ne kadar verimsiz oldukları hepimizce bilinen bir gerçek. Sultan Abdulaziz tarafından ABD'de yaptırılan Winc Hester silahları Osmanlı-Rus savaşında (1878-93 Harbi) çok işe yararken ve üstünlük kurmuşken ABD'den sipariş edilen 1  milyon mermiyi getiren gemi her ne hikmetse  battı. Eldeki silahlar işlemsizleşti savaşta büyük kayıplar verdik.
 

SSCB ile bugün iyiyiz ama geçmişte de iyi iken örneğin 17 Aralık 1925'te imzalanan Rusya ve Türkiye arasındaki saldırmazlık ve dostluk anlaşması SSCB tarafından 1945 yılı Mart ayında fesih edilip Türkiye'den boğazlar ve Kars-Ardahan bölgesinde feragatte bulunması istenmiştir. Oysaki bahsi geçen devlet daha kuruluşunda TBMM'yi ilk tanıyan devletlerdendir. Ama konjonktür değişirse tavrı da değişebilen ülkelerin başında Rusya gelmektedir. Bu silahların bir handikabı şimdi S-400'ler gündemde ve bu serinin S-500,S-600 gibi yeni modellerinde üretim planlamasında var. Üreten ülke yani Rusya çıkarları doğrultusunda S-400'leri envanterinden çıkardığında bu silahları etkisiz hale getirecek aparat ve mekanizmalarını kendi müttefiki olup Türkiye düşmanlarına pazarlayabilir. Yani S -400'leri etkisizleştirebilir. Çünkü laboratuar çalışması ve röntgeni onda. Öyleyse tez elden Rusya ile ortak üretim planlamaları yapılırken ivedilikle yazılım aşamasına dahil olunmalı. İnisiyatif başka bir ülkenin  moral ve çıkar değerlerinin  yansımasına  bırakılmamalıdır. Yoksa Rusya'nın dümen kontrolünde uzun bir süre dostu dostumuz düşmanı da düşmanımız olur.
      
 
 
                                                                                          

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.