Hava Durumu

Kıbrıs Barış Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı'nın karşılaştırılması

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2019 07:30

Türkiye Cumhuriyeti Devleti birinci cihan harbi ve akabinde toprakların işgaline karşı verdiği şanlı İstiklal mücadelesinden günümüze kadar yani yüzyıllık süreçte gene istiklalini ve istikbalini tehdit eden unsurlara karşı iki büyük çaplı askeri müdahalede bulundu. Malumunuz biri Kıbrıs Barış çıkarması diğeri Suriye sınırında devam eden önceki müdahalelerin devamı niteliğindeki Barış Pınarı Harekatı.

Bu herkesçe bilinen bir realite bizim yapacağımız analiz bu Suriye sınırındaki zincir operasyonlar ve Kıbrıs Barış Harekatı'nın karşılaştırmalı analizini yapmak önem ve gerekliliklerini argümanları ile ortaya koymak.

Türkiye 1974'deki Barış Harekatı'nı yaparken müdahalenin elzem oluşunun sac ayaklarını şunlar oluşturuyordu:  Kıbrıs'ta Türklere yapılan eziyet, adanın tamamen Rum yönetimine kalma ihtimali ve işgal planını bozma, son olarak da insani boyutu yani çatışmaları önleme. Ama burada her ne kadar iki etken önemli olsa da en önemlisi adanın işgali ve Türkiye'nin ve adanın güvenliğinin tehlikeye girmesi idi. Çünkü buna önlem alınmazsa ne Kıbrıs Türkü ne de Türkiye güvende olurdu ki Kıbrıs güneyden gelecek saldırılara karşı bir ön savunma üssüdür. Bugünkü Suriye'deki mücadelede en az o Barış Harekatı kadar önemlidir. Belki de daha önemli. Çünkü adayı işgal etmeye çalışan  Kıbrıs'a bizden daha uzak bir ülke yani telafisi Suriye'ye göre daha kolay ve fazla bileşeni yoktur, oysa Suriye hem uzun sınır hattı ve oluşturulmak istenen  terör devletinin ütopik sınırları Türkiye, İran, Irak ve Suriye hattındadır.
Türkiye içindeki ayrılıkçı terör yanlısı hareketleri de dikkate alırsak Türkiye'nin güney ve doğu sınırları Kıbrıs tehdidinden daha da tehlikededir. Üstelik oluşturmak istenen terör devleti dünyanın ve Müslümanların başına bela diğer bir terör devletinin İsrail'in amaç paydası ve bileşeni olacaktır. Türkiye düşmanı bütün unsurların desteklediği bu imgesel devlet ütopyası Türkiye'yi Sevr kadar tehlikeye sokmaktadır, bu hain planı kimlerin desteklediğine bakarsak kimler harekata karşıysa hepsi destekliyor demektir. Avrupa'nın tamamına yakını kukla, Arap yönetimleri vs..
  
Peki biz bu konuyu neden bu denli  bu perspektifte inceledik? Gerekçe şuydu ana muhalefet partisi ilk iki harekatta ve son Barış Pınarı operasyonu başlamadan bizim orada ne işimiz var diyordu. Harekata artan kamuoyu desteği ile şimdi kısmi de olsa o da desteklemek zorunda kaldı. Bu düşüncenin karşısında olan ve müdahaleyi çok önemli bulup Kıbrıs Harekatı kadar gerekli deyip başlatma iradesi gösteren siyasi iktidar ve fikir ortağı MHP.

Şimdi siz karar verin Barış Pınarı Harekatı Kıbrıs Barış Harekatı kadar gerekli mi değil mi yoksa daha mı elzem?

  
 
 
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.