Hava Durumu

Fütürizmle tanışma zamanı

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2016 09:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2016 09:23

MİB (Makine İmalatçıları Birliği) tarafından Bursa Endüstri Zirvesi galasında Türkiye Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas'ı dinledik.  Galada bulunan sanayiciler Manas'ın anlattıklarından umarım etkilenmiştir. Fütüristlik yeni tanışmaya, aşina olmaya başladığımız bir kavram. Bu topraklarda onlarca fütürist vardı. Ancak kendilerini anlamlandıramadıkları ve konumlandıramadıkları için hayalperest olarak aramızda var oldular ve gittiler. Öncelikle hayalperestlik ile fütüristliği ayırmak gerekiyor. Bunun içim ise fütürizm kavramını, çıkışını ve bugün geldiği nokta ile ne anlama geldiğini bilmek gerekiyor.

FÜTÜRİZM HAKKINDA ALINTILADIĞIM BİRKAÇ NOT;

"Fütürizm (Gelecekçilik), 20. yüzyılın başlarında (özellikle 1909 ile 1920 döneminde) İtalya'da ortaya çıkmış modern sanat ve sosyal gelişmelerin akımıdır. Fütürizm akımına katılanlar her türlü sanat alanında özellikle resim, heykel, seramik, grafik tasarım, iç mimarlık, sanayi ürünleri tasarımı, edebiyat, müzik, tiyatro, film, tekstil, moda, mimarlık ve hatta gastronomi sanat alanlarında eserler vermişlerdir. Genel olarak fütürizm büyük bir İtalyan fenomenidir.

 Akımın misyonları; geçmişteki estetik değerleri ve gelenekleri tümüyle reddetme, dünyanın geleceğinin modernlik olduğunu iddia etme, ülkeleri (özellikle İtalya'yı) geçmişin ağırlığından ayırıp modernleştirme ve özellikle şehirleşmiş medeniyet, makineleşme ve sürat kavramlarını toplumsal hayatta temel hale getirmektir. Güzel sanatlarda "iyiyi ve güzeli seçmek için" kullanılan "harmoni", "iyi şahsi yargılama ile yakışık olma" prensiplerine karşı isyan ettiklerini açıklayarak, kendilerinden önce ortaya çıkmış olan güzel sanatlar eserlerinin, bunların temalarının ve konularının bir tarafa atılmasını isterken, fütüristler bilimi ve teknolojiyi yükseltmekteydiler.

Oldukça koyu milliyetçi olan Fütüristler aynı bildiride yer alan: "Biz dünyadaki gerçekten sağlıklı tek şeyi, yani savaşa ve ölüme götüren güzel düşünceleri yüceltiyoruz." sözleri, siyasal alanda o dönemde gelişen faşizmden yana bir tavır sergilediklerinin açık göstergesiydi.

Zamanla fütürizm akımı da değişime ayak uydurdu ve günümüzde ki halini aldı.

"Dünden bugüne geldik, bugünden de yarına gideceğiz" eğilimi, yerini "Önce geleceği tasarlayacak, ondan sonra bugüne gelecek ve adım adım geleceğe doğru planladıklarımızı gerçekleştireceğiz"

Fütürizm hakkında derlediğim bu notlardan sonra Alphan Manas'a dönecek olursak;

Gelecekte nasıl var olacağımızı belirlemek istiyorsak, inovasyon zirvelerinde 2053 yılının konuşulduğunu, gelecekte bir çok firmanın artık olmayacağını ve buna göre tedbir alınmasını söyledi.

Bugün kullandığımız bir çok ürün fütürist düşüncenin ürünüdür. Bizim kuşak çocukluk yıllarına döndüğünde bunu daha iyi anlayacaktır. Özellikle bilim kurgu filmlerinde hayal ürünü gibi görülen birçok nesne yıllar önce günlük yaşantımızda yer aldı. Geleceği planlamak sadece fiziksel ürünler ile sınırlı değil. Politik gelişmelerden, sosyal yaşantıya kadar bir çok önemli konu fütürizmin ilgi alanında.

Fütristin hayal gücünün çok kuvvetli olması gerekirken, her hayalperest fütürist değildir. Zira fütürizmin içinde bir çok disiplinin bir arada olması ve fütürist düşüncenin çok ayaklı olması gerekiyor.

Umarım ülke yönetimleri ve özel sektör en azından bundan sonra bu konuda duyarlı olur. Olmaz ise, bazı ülke, grup veya şirketlerin sadık kullanıcı-kölesi oluruz.

Son söz; " Gelecek geleceği okuyan, kurgulayan ve uygulayanların olacaktır"

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.