Hava Durumu

Bursa üretiyor

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2016 08:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2016 08:56

TÜYAP tarafından düzenlenen Metal ve Sac işleme Makineleri Fuarı ve Bursa Endüstri Zirvesi ile 2016yılı fuar dönemi final yaptı.

Bursa Türkiye'de üretimin merkezi durumunda. Bugün uluslararası piyasada Bursa merkezli imalat sanayisinin ürettiği markalar oldukça önemli bir yere sahip. Babadan kalan miras olan metal endüstrisi ve makinecilik, Tophane EML alınan makine model bölümü eğitimi, gerek çalışan gerekse firma sahibi olarak endüstrinin içinde geçen bir yaşam. Bütün bunlar yan yana koyulduğunda fuarın anlamı daha başka oluyor.

TÜYAP tarafından organize edilen fuara üretici anlamında ilgi büyüktü. Elbette her fuarın gözdesi ve olmazsa olmazı olan firmalar bu fuarda adeta gövde gösterisi yaptı.

44 ülkeden yaklaşık 4o bin kişinin ziyaret ettiği fuara ilgi oldukça büyük oldu. Başka fuarlar ile kıyaslayınca ziyaretçi sayısı az gibi görülebilir. Ancak bu tür ihtisas fuarlarının ziyaretçilerinin büyük bir bölümü profesyonellerden oluşuyor. Bu tür organizasyonlarda önemli olan sayısal çoğunluk değil ziyaretçilerin niteliği ve profilidir. Ziyaretçi ne kadar nitelikli ise, fuarlar o derecede amacına ulaşmış olur. Burada amaç ise, fuarda sergilenen ürünlerin pazarlara sunulup, ekonomik bir değer oluşturmasıdır.

Gençlik yıllarımda fuarlarda CNC üç eksenli tezgâhları hayranlıkla izlerdik. Özellikle Bursa merkezli üreticilerin imalatı olan makineler aynı hayranlıkla başkaları tarafından izleniyor ve satın alınıyor.

Bu ise ülkemize, üreticimize bir özgüven getiriyor. Bu tür güzelliklerin daha çok sergilenip, daha fazla piyasalara ulaşması gerekiyor.  Bu konuda üretici firmaların gayretleri takdire değer nitelikte.

Şehrin dinamikleri ve siyaset mekanizması da bu tür oluşumlara değer verip, destek oluyor. Ancak, bunun yeterli olduğunu söylemek çok zor.

Fuarın ilk iki günü Bursa iki bakanı ağırladı. İsterdim ki en azından yarım saatliğine bu bakanlar fuar alanına getirilebilseydi. Böylece fuar ulusal medyada da hak ettiği yeri bulurdu. Bir sonraki fuarda bu tür organizasyonlar olur diye umut ediyorum.

MİB FARK OLUŞTURDU

Endüstri Zirvesi ve fuarın en büyük paydaşlarından olan MİB (Makine İmalatçıları Birliği) fuar konusunda takdiri hak eden kurumlardan biri oldu. MİB Başkanı Ahmet Özkayan (tanışıklığımız çok eskiye dayanır ve zamanında Erol Abi'nin fabrikasında çalışarak ekmeklerini yedim) birliğe dinamizm katmış. Vizyonu ve duruşu ile makine üretiminde yeni nesli temsil ediyor.  Milli üretim, milli güç sloganı ile yola devam eden MİB Türkiye ekonomisi kadar ülke tanıtımında da büyük bir güç.

MİB tarafından düzenlenen gala yemeğimde ise Türkiye'nin önemli fütüristlerinden ve Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas'ın söz yerindeyse; gösterisi dinlenmeye değerdi.

Daha önce TV ekranlarında yayınlanan bir yarışmadan takip ettiğim Manas, girişimcilere çok önemli ipuçları verdi.

Sadakatten inovasyona, şirketlerin varlığından işsizliğe, teknolojinin gelişmesinin sonuçlarından rekabete varan geniş bir yelpazede sunum yaptı.

Arada söylediği basit ve önemli sözler ve verdiği örnekler vardı. Bunlar başlı başına bir yazı konusu olduğundan Alphan Manas ve fütürizmi başka bir yazıya bırakıyorum.

Ülkemizde yaşanan bu güzellikleri, gelişmeleri umutlarımızın yeşermesi, geleceğe karşı güvenle durmamızı sağlayacak özgüveni sağlayan başta TÜYAP ve fuarın MİB ve diğer paydaşlarına teşekkürler.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.