Hava Durumu

Yeni bir kardeş geliyorsa...

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2019 07:00

Büyük çocuğu kardeşinin olacağı ve ailede bir üyenin artacağı fikrine ne kadar alıştırırsanız alıştırın ilk zamanlarda evde gerginlik olabilir. Büyük kardeş için travmatik bir hal alabilir. Bazen saldırgan davranışlar, bazen inatlaşma, bazen bebekliğe doğru gerileme davranışları...

Anne-babanın kardeşler arası tutumu, kardeşlerin ilişkilerinde belirleyicidir. Kardeşler arası ilişkiler de aile içinde önemli bir yer tutar. BÜYÜK çocuk ailenin ilk çocuğu olduğunda çok fazla bir ilgi görür doğal olarak. Fakat yeni bir kardeşin doğumuyla büyük çocuk kendisini terk edilmiş hissedebilir. Ki bu çok olağan ve korkulmaması gereken bir durumdur.

Kardeşi yeni olmuş 4 yaşındaki bir çocuk yeni doğan kardeşini görmek istemeyebilir. Ya da evde kardeşinin bulunduğu odada bulunmak istemeyebilir. Zamanla yeni kardeşin varlığını kabul edecektir. Ama burada anne-baba bu durumdan dolayı büyük kardeşin davranışını sorgulamak yerine kardeşler arası bağı güçlendirecek ortamlar yaratmalıdır. Büyük çocukla kardeş arasında ilişkiyi güçlendirmek için ortam hazırlanmalıdır. Anneyle birlikte kardeş bakımı yapılabilir. Çocuklar kardeşlerini korumakla gurur duyar. Koruma ödevi verilebilir.

Yeni bir kardeş geldiğinde büyük çocuğun hala sevildiğinden emin olmaya ihtiyacı vardır.

*Annenin, küçük kardeş ile ilgilenecek başka biri olduğunda büyük kardeş ile günlük oyun seansları oluşturması anne-çocuk arasındaki bağı güçlendirecektir. Aileyi temsil edecek anne, baba, çocuklar rolüne girebilecek sembolik oyuncaklarla kurulmuş oyunlar çocuğun içinde biriktirdiği olumsuz düşüncelerin sağılmasında verimli olacaktır.

*Büyük çocuğun yaşça geriye gittiği oyunlar oynanması da çocuğun sevilmediğini hissettiğinde, endişelendiğinde onun duygusal beslemesini sağlayacaktır.

Kardeşler arasında kıyas yapılmamalıdır. Kardeşler birbirlerinin yanında küçük düşürülmemelidir.(Sen hep böyle yapıyorsun!) Bu kıskançlığı körükler. Küçük çocuk ise tüm ilgi onun üzerinde olduğu için kendisini dünyanın merkezinde hissedebilir.

*Kardeşler arası bağı güçlendirmek adına çocukların anne ya da babaya karsı bir grup olması, çocukların birlikte hareket ederek anneyle ya da babayla yastık savası vb. oyunlar oynaması uygun olacaktır.

Unutmayalım çocuklarda kötü duygular yoktur. Sadece iyi yönlendirilmemiş duygu vardır.

Kardeş ilk gözyaşını görür, ikinciyi yakalar, üçüncüyü durdurur. Ve bir daha o gözyaşını görmemek için elinden geleni yapar. Sevildiklerini hissetsinler yeter. J

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.