Hava Durumu

"Hayır" diyebiliyor muyuz?

Yazının Giriş Tarihi: 26.01.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.01.2020 07:30

HAYIR DEMENİN ÖNEMİ

"Çocuklarımızın hep gülmesini ve neşeli olmasını istemek biz insanların doğasında var. Ancak çocuklarımız bize hiç kızmazsa, hiç üzülmezse ya da hiç hayal kırıklığı yaşamazsa bu, ebeveynler olarak görevimizi yerine getirmediğimizi gösteren bir uyarı sinyali olabilir. Çocuklarınız hiç deneyim kazanmazlarsa, üzücü durumlarla ve hayal kırıklığıyla başa çıkmayı nasıl öğrenecekler? Eğer siz öğretmezseniz özdenetim göstermeyi nasıl öğrenecekler? Hayata dair bu önemli dersleri hayır diyerek öğretmek sizin görevinizdir" (Dr. David Walsh).

Bazen çocuğunuz her dediği olsun ister. Kapıyı ben kapatacaktım diye veya istediği oyuncak için saatlerce ağlayabilir. Onlara hayır dediğinizde ise sakinleştiremiyor ve sonunda pes ediyor olabilirsiniz. Örneğin telefonla oynamak ister bir iki kez hayır dedikten sonra hayır demekten usanıp, bir kez daha çaresizce evet demek zorunda kalıyor olabilirsiniz.

HAYIR DEMEK ACIMASIZLIK DEĞİLDİR

 "Hayır" kelimesi ilk başta çocuğunuzu hayal kırıklığına uğratabilir. Tepki gösterebilir. Ancak gerçek hayatta insanların uyması gereken sınırlar vardır. Çocuk böylelikle kendini kontrol etmeyi öğrenir. Gece 12 olmuş çocuk dondurma istiyor. Çocuğumuza o saatte dondurma yenilemeyeceğini anlatmış olmalıyız. Canı istemiş diyerek pes ederseniz otoritenizi sarsarsınız ve çocuğunuza, canı ne zaman bir şey istese ağlayıp sızlayarak istediğini yaptırabileceğini öğretmiş olursunuz.

 "Dünyanın çocuklarımıza istedikleri her şeyi her zaman gümüş tepside sunacağını öğreterek onlara iyilik etmiş olmuyoruz." 

Çocuklarımız kuralların ve istemedikleri şeylerin de olabileceğini öğrenmelidir.

Hayır dediğinizde kararlı olmalısınız! Çocuğunuzla birlikte akıl yürütmek yanlış değildir. Ama küçük çocuğunuzla, hayır cevabınızın nedeni hakkında sonu gelmeyen tartışmalara girmemelisiniz. Aranızdaki tartışma uzadıkça, çocuğunuz hayır cevabınızı bir karardan çok sorun gibi algılayacaktır.

 Kararınıza bağlı kalın. Çocuğunuz ağlayıp sızlayarak ya da yalvararak kararlılığınızı sınayabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız ne yapabilirsiniz? 

Şöyle diyebiliriz: 'İstediğin olmadığı için üzgünsün seni anlıyorum ama ben seni üzmek istemiyorum. Kurallarımız var ve bu kurallar sen ağlasan da geçerli olacak. İstersen derin derin nefesler alıp sakinleşebilirsin, istersen yalnız kalıp düşünebilirsin.' Böyle kesin bir tavır almak ilk başta sizin için zor olabilir, çocuğunuz da bu tavrı kabul etmekte zorlanabilir. Fakat sizin ne kadar kararlı olduğunuzu fark ettikçe büyük ihtimalle inadı kırılacaktır.

Anne baba olarak sırf otoritenizi göstermek için hayır demeyin!

Makul olun. Anne baba olarak sırf otoritenizi göstermek için hayır demeyin. Çocuğunuza evet diyebileceğiniz zamanlar oldukça fazladır; ancak bunu yaparken çocuğunuzun isteğinin uygun olduğundan emin olun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.