Hava Durumu

Hayatın akışında

Yazının Giriş Tarihi: 17.01.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.01.2021 07:30

Eski zamanların birinde bir adam hayatın anlamının ne olduğuna takmış kafayı. Bulduğu hiçbir cevap ona yeterli gelmemiş ve başkalarına sormaya karar vermiş. Ama aldığı cevaplar da ona yetmemiş. Fakat mutlaka bir cevabı olmalı diyormuş. Herkese bunu sormaya karar vermiş. Köy, kasaba, ülke dolaşmış bu arada zamanda durmuyor tabi ki... Tam umudunu yitirmişken bir köyde konuştuğu insanlar ona: "Şu karşıki dağları görüyor musun, orada yaşlı bir bilge yaşar, istersen ona git belki o sana aradığın cevabı verebilir" demişler.

Çok zorlu bir yolculuk sonunda bilgenin yaşadığı eve ulaşmış adam. Kapıdan içeri girmiş ve bilgeye hayatın anlamının ne olduğunu sormuş. Bilge sana bunun cevabını söylerim ama önce bir sınavdan geçmen gerekiyor demiş.

Bilge bir çay kaşığı vermiş adamın eline ve içine de silme bir şekilde zeytinyağı doldurmuş. "Şimdi çık ve bahçede bir tur at tekrar buraya gel. Yalnız dikkat et kaşıktaki zeytinyağı eksilmesin eğer bir damla eksilirse kaybedersin". Adam gözü çay kaşığında bahçeyi turlayıp gelmiş. Bilge bakmış: "Evet, demiş kaşıkta yağ eksilmemiş, peki bahçe nasıldı?"

Adam şaşkın 'ama' demiş, "Ben kaşıktan başka bir yere bakamadım ki."

"Şimdi tekrar bahçeyi dolaşıyorsun kaşık yine elinde olacak ama bahçeyi inceleyip gel" demiş bilge. Adam tekrar bahçeye çıkmış gördüğü güzelliklerden büyülenmiş, muhteşem bir bahçedeymiş. Geri geldiğinde bilge, adama bahçenin nasıl olduğunu sorunca gördüğü güzelliklerden büyülendiğini anlatmış adam. Bilge gülümsemiş, "Ama kaşıkta hiç yağ kalmamış" demiş ve eklemiş:

"Hayat senin bakışınla anlam kazanır. Ya  sadece bir noktayı görürsün hayatın akıp gider, sen farkına varmazsın ya da görebileceğin tüm güzelliklerin tam ortasında hayatı yaşarsın,akıp giden zamanın anlam kazanır."

Hayatın akışında 'çocuğum sürekli mızmızlanıyor, ağlıyor, yemek yemiyor, kendi kendine oynamıyor'  diye şikayetlerimiz olacaktır. Bu durumlarda 'bıktım' demek, sinirlenmek, öfkelenmek, çözüm müdür?

Yoksa şikayetleri daha da şiddetlendirir mi, daha da huysuzlaştırır mı?

Çocuklar yardım istediğinde huysuzlaşır. Okşamak, öpmek, sakinleştirmek, bazen sadece sarılmak... Birlikte sakinleşip neler yapabileceğimizi, durumun nasıl düzeleceğini düşünmek gerekir. Belki bir sağlık sorunu vardır, belki temiz hava almaya, ortam değiştirmeye ihtiyacı vardır ya da sevgiye ihtiyacı vardır, anne yanındadır ama annesiyle yeterince temas kuramamıştır. Empatiyle, çocuğumuzu anlamaya çalışmak olumsuz durumu, çıkmazı çıkışa ulaştıracaktır. Unutmamalıyız ki çocuklarımız ,hayatlarımız; muhteşem ,büyüleyici güzellikte olan bahçemizdir.

Hayatı, durumları, olayları hep olumsuz yönüyle algılayan, herkesi, her şeyi kendisine karşıymış gibi gören; mutlu olmayı değil de mutsuzluğu seçmiş ve düşüncelerde, algılarda, eylemlerde mutsuzluğu çekip almış olacaktır. Sakinleşmek, durumu tekrar gözden geçirmek, çözümleri düşünmek mutluluğun arayışıdır. Mutlulukla...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.