Hava Durumu

Çocuk gelişimi ve dramanın önemi

Yazının Giriş Tarihi: 13.09.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.09.2020 07:30

Drama, tiyatro, sinema, dans gibi kişiyi aktif kılan bir alandır. Drama çalışmaları çocuğu bağımsız davranmaya, hoşgörülü olmaya, demokratik olmaya ve yaratıcı bir kişilik kazanmaya yöneltir. Drama yoluyla öğrenme çabuklaştırılır, etkinleştirilir. Öğrencinin sözcükleri, tutum ve davranışları, devinimleri ve yaşam durumlarının anlamlandırması sağlanır. Özellikle dil becerisini geliştirir, dilin kullanım alanlarını ve kalitesini zenginleştirir. Sözcük dağarcığında gelişme  ve dinleme becerisinde gelişme sağlanır. Aynı zamanda öfke, korku, kaygı, kıskançlık, dargınlık gibi duygular bu temaların ifade edildiği oyunlarda rol alarak boşaltabilir ve çocuklar gerilimden kurtulabilirler.

Aile içi; anne, baba ve kardeşlerin dahil olduğu drama alıştırmaları keyifli ve etkileşimli zamanlar geçirmemize imkan sağlar. Tüm bireyler rahatlama ve gevşeme çalışması yapmış olurlar.

Birkaç örnek çalışmayla bu hafta dramatik oyunlar oynayalım.

*Elma toplama:

Yukarıdan belli bir nokta seçilir. Bütün bedenini gererek önce sağ elle sonra sol elle yukarıda hedeflenen noktaya parmak uçları ile dokunacakmış gibi uzanılır, elma toplarmış gibi yapılır.

*Salyangoz oyunu:

Aile üyeleri sıra olur. Herkes eli ile önündeki arkadaşının belinden tutar ve yürümeye başlar. En öndeki en arkadakini yakalamaya çalışır ve koşar. Yakalanan oyundan çıkar.

*Top bende değil oyunu:

 Müzik eşliğinde, eşler birbirine gerçek bir top ya da balon atar. (Ev içi balon daha uygun.) Atarken top bende değil diye bağırır. Müziği durdurunca elinde top kalan oyundan çıkar. En sona kalan kişi oyunu kazanmış olur.

*Yürüyerek Isınma

Grup çember olur, müzik eşliğinde liderin yönergesine göre yürümeye başlar. Lider: 'Çamurda, sırtında yük varmış gibi, sıcak kumlarda, yürümeye yeni başlamış bebek gibi, topallayarak, buz üzerinde, robot gibi, cam kırıklarının üzerinde, pisliklerinin arasında, ezilmiş domateslerin üzerinde, ayaklarında topuklu ayakkabı ile, huzurlu, korkmuş, neşeli, sinirli vb. yönergeler verir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.