Hava Durumu

İdam edilen hayvanlar...

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2017 10:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2017 10:42

İdam cezası sadece insanlara uygulanan bir ceza türü olmadı.

Tarih boyunca hayvanlar, pek çok kez gerek İnsanlar tarafından kurulmuş mahkemelerde yargılanarak, gerek yargılanmadan idam cezalarına çarptırılmışlardır.

Tarihi belgeler ve kilise kayıtları antik çağlardan 20. yüzyılın ilk yarısına kadar suçlu bulunan hayvanların, mahkemeye çıkartılıp bir insan gibi yargılanarak idam edildiklerini gösteriyor.

Ayrıca sadece hayvanları yargılamakla görevli hayvan mahkemelerinin var olduğunu dönemin kroniklerinden öğreniyoruz.

İdam edilen hayvanlar arasında; maymun, keçi, boğa, kedi, köpek, at, eşek, fil gibi hayvanların yanı sıra kuş, sinek ve arılar da var. 

1314 yılında Fransa'da insanlara saldıran bir boğa, yakalandıktan sonra aynı yerde asılarak idam edilmiştir.

1474'te Basel'de bir horoz yumurtladığı gerekçesiyle şeytanla işbirliği yaptığına karar verilmiş ve yakılarak idam edilmiştir.

1386 yılının Ocak ayında, Fransa'nın Normandiya bölgesinde, bir domuz, bir köylü çocuğunu parçalayarak öldürmüş. Yargılanan ve idama mahkûm edilen domuz, 9 Ocak 1386 günü, kasabanın meydanında boğularak öldürülmüştü.

1391 yılında Fransa'nın Dijon kentinde bir çocuğu öldüren at, şehir meydanında idam edilmişti.

1457 yılındaki "Savigny Davası" ise, hukuk tarihine geçti. Bu mahkemede bir çocuğu öldüren domuz idama mahkûm olmuştu ancak domuz yavruları, "suça iştirak ettiklerine dair kanıt olmadığı gerekçesiyle" beraat etmişlerdi.

1650 yılında, bir hâkim, pazar günü tanrının istediği gibi çalışmayarak dinlenmesi gereken bir kediyi, fare yakaladığı için idama mahkûm etmiş ve hüküm yerine getirilmişti.

Tarihe geçen en ilginç vakalardan biri, Fransa'nın Vanves kasabasında yaşanmıştı. Bu dava1750 yılında eşeğiyle cinsel ilişkiye girerken suçüstü yakalanan Jacques Ferron'un davasıydı. Jacques Ferron ve eşek yakılarak ölüme mahkûm edildiler. Ferron yakılarak öldürüldü fakat eşek, kasaba papazının ve hatırlı kişilerin eşek lehine tanıklık yapmalarından sonra "eşeğin suça serbest iradesiyle iştirak etmediği" gerekçesiyle beraat ettirildi.

Topsy adlı fil ABD'de Forepaugh Sirki ile şehir şehir gezerek gösteri yapıyordu. Üç yıl içinde, üçüncü bakıcısını öldürünce. Sirk fili, Coney Adası'nda bulunan hayvanat bahçesine yolladı. Olaya bakan mahkeme, Topsy'ye ölüm cezası verdi. 4 Ocak 1903 günü cezası infaz edildi. Topsy 6 bin 600 volt elektrik verilerek öldürüldü, cellâtlık vazifesini ise meşhur mucit Thomas Edison yerine getirmişti.

Bir mahkeme tarafından uygulanan son hayvan idamı, 1906 yılında, İsviçre'nin Delemont kasabasında bir soyguna katılıp soygunculara yardım ettiği için idam edilen köpekti.

Amerika'da 1916 Eylülünde Mary adlı fil ise yargılanmadan idam edilmişti. Bakıcısını öldüren Mary idam sehpasına çıkartılamayacağı için vinç kullanılmış, ilk denemede zincir koptuğu için hayvanın bacakları kırılmış ikinci denemede daha kalın bir zincir kullanılarak idam gerçekleştirilmişti.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.