Hava Durumu

Ufak bir milli meselemiz var

Yazının Giriş Tarihi: 16.09.2017 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.09.2017 08:06

Elektrikli otomobil mevzusunda gözümüz kulağımız Ankara'dan gelecek hayırlı haberlere çevrilmiş durumda kala kalsın, Türk Savunma Sanayii'nin diğer atılımlarından gelen her haber yüzümüzü güldürmeye devam ediyor.


THY'yi adeta baştan yaratan, sonrasında TF-X gibi hayati bir projenin anahtarının teslim edildiği mucize adam Doç. Dr. Temel Kotil, geçtiğimiz aylarda İstanbul Düşünce Vakfı'nın üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdi.


'Milli' projelere ilişkin çok kritik açıklamalarda bulunan Kotil, renkli kişiliği ile 'terleten' sorulara öyle esprili ve rasyonel cevaplar verdi ki, benim gibi kulp takma meraklılarının bile yüreğine su serpti.

Bilindiği gibi 5.nesil savaş uçağı olacak TF-X için biçilen milli olma vizyonun ötesinde, yeni bir vizyon ortaya koyuyor Kotil. Sınıfının en iyisi olmak. Üstelik potansiyel, konjonktür ve rakamlar bu vizyonu destekliyor.


Eylem planı hazır. İlk uçuş 2023. Envantere girmek ise biraz daha zaman alacak. Ancak F35'lerin üretim süreci göz önüne alındığında oldukça kısa bir zaman dilimi bu.


Gerçeklikle tanış olup, anti-militarist romantik özlemleri, barışçıl bir dünya düzeni ütopyası gerçekleşinceye dek bir rafa kaldırırsak, TF-X boyumuzdan büyük, ancak boyumuzu büyütecek, etki alanımızı fersah fersah artıracak bir şans olarak masada duruyor.


Herkesin, her şeyi yapamayacağı kadar karmaşık olan bu sistemler için yerlilik oranı da kafası bozulanın ambargo koyduğu (Almanya örneğindeki gibi) bir düzende, oldukça tatmin edici. Yani projenin anahtarı bizde. İster satarız ister keyif çatar, uçağı da kahyası yaparız. Jeopolitik bizi bunu başarmaya mecbur kılıyor maalesef.


ANKA, ALTAY, ATAK, AKINCI ve diğer projeler de rayında. HÜRKUŞ ise Vecihi Bey'in hiç gerçekleşmeyen hayalinin çağlar ötesine taşmış bir tezahürü olarak göklerde. Şimdilerde muharip olmaya hazırlanıyor. Bahtı açık olsun. Darısı ısrarla geç kalmaya devam ettiğimiz yerli otomobilin başına. 'Devrim' mühendislerinin yarım kalan hesabı henüz görülmüş değil.


Ufak bir milli meselemiz var. 

MISRA ÇATANLAR
...
Özgürlük için dövüşmeye gelenler
Ölümlü günler bitti mi?
Ölen tüfekler sustu mu?
Kazanlarda sıcak aşlar pişti mi?

Bir uçağım olmalı benim,
Binip üstüne, binip üstüne,
Diyar diyar gitmeliyim...

Cahit Külebi
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.